Döntő, Wembley, Chelsea

Ugyan nem értünk abban egyet a minap nyilatkozó Joséval, hogy a kupadöntő eredménye nem határozza meg a szezonunk sikerességét, azt azonban aláírjuk, hogy az idényünk eddigi alakulásától függetlenül kell tekintenünk az FA Kupa döntője elé. A szezon utolsó, és egyben legfontosabb meccsén mindkét edzőnek, és a pályára lépőknek is akad bizonyítani való, és ez remélhetőleg nem defenzív taktikákban és durvaságokban csúcsosodik majd ki, hanem egy klasszik meccsben. Az esélylatolgatásba és elemzésekbe nem is mennénk bele, hanem ráhangolódásként felidéznénk a Wembley-ben lejátszott, Chelsea elleni meccseinket, mert hogy már hétszer is játszottunk velük az angol foci legszentebb szentélyében. Reggeli kávéhoz, ebéd utáni punnyadásra, vagy stúdióbeszélgetés helyetti hangolódásként, majd’ egy órányi videóval, retróba.

1994, FA Kupa döntő

A legkorábbi mérkőzés, amit Wembley-Chelsea témakörben feltúrtunk, az az 1994-es kupadöntő. Itt még annyira angol volt az angol foci, hogy repkedhettek a ma egyből pirosat érő bevetődések, Cantona pedig az első francia lehetett a világ legrégebbi kupájának döntőjében. Alex Ferguson ellenfele pedig a magát is becserélő Glenn Hoddle, meg a londoni kiscsapat benyomását keltő Chelsea voltak.

A meccs is ennek megfelelően alakult, Cantona kétszer is sikeresen tesztelhette a Wembley tizenegyespontját, aztán még Hughes és McClair is hozzátettek egy-egy gólt. De Schmeichel-védéseket, meg a Chelsea Abramovics előtti első oroszát is láthatjátok az összefoglalóban.

1997, Charity Shield

Három évvel később a londoniak már elkezdték nemzetközi projektjüket, elég csak Zola nevét megemlíteni, de az edzőjük is már egy külföldi, Ruud Gullit volt (ő is becserélhette volna magát, de nem tette).

Végül egy volt unitedes, a három éve még vörösben gólt szerző Hughes szerzett vezetést a Kékeknek (és örült neki, akkoriban még nem terjedt el ez az álszent gólnemöröm), amire Johnsen válaszolt egy Giggs-szögletből. Egészen büntetőrúgásokig fajult a döntő, a United sikeres végrehajtóinak névsora pedig Scholes, Irwin, Keane és Butt volt. Ma vajon kik rúgnák?

2000, Charity Shield

Még három év, és a Chelsea padján már egy olasz, Gianluca Vialli ült, a kezdőcsapatukban viszont már csak egy angol, a ’97-ben is főköcsögöt játszó Dennis Wise kapott szerepet.

Hasselbaink és Melchiot góljaival 2-0-ra nyert a kupagyőztesként jelen lévő Chelsea, a meccs azonban sokkal inkább Roy Keane tapló megmozdulásairól maradt emlékezetes, a videó végén maga Fergie is próbálja magyarázni a bizonyítványt, de akárhogy is számoljuk, ez bizony két piros is lehetett volna egykori csékánknak.

2007, FA Kupa döntő

A 11 évvel ezelőtti kupadöntő felemlegetése máig fájó sebeket téphet fel azon olvasóink lelkében, akik látták a meccset. José Mourinho egészen közelről látta, ő ült ugyanis a Kékek kispadján, a miénken pedig természetesen Sir Alex Ferguson.

2007 (May 19) Chelsea 1-Manchester United 0 (English FA Cup)-Final

If interested in international matches (usually from 80s-90s), you can also check my bloghttp://soccernostalgia.blogspot.com/I not only provide lineups/goalscorers/etc, but I also try to add anecdotes, facts and trivia pertaining to the match in question.

Nem csupán a végeredmény, hanem a mérkőzés maga is egy merő fájdalom, bár többször is megnyerhettük volna a meccset a rendes játékidőben, és a hosszabbításban is. Végül Drogba döntötte el a száztizenfaszomtudjahányadik percben, mi meg reméljük hogy ez a mai meccs csak jobb lehet.

2007, Community Shield

Pár hónappal később következett a kevesebb téttel járó visszavágó. Egy szép Evra-Giggs akcióval vezettünk, de Malouda egy remek megoldással egyenlített (itt a hosszú összefoglaló), és mivel a Community Shield szabályai szerint 90 perc után nem hosszabbítás, hanem büntetőpárbaj következett, nem kaptunk gólt 100+ perc után. Érdemes megnézni a tizenegyeseket, amit bár nem szeretnék elspoilerezni, de Edwin kivédi az összeset.

2009, Community Shield

Két évvel később újra a szezon első bohóckupájában találkoztunk velük, és ezúttal is kiegyenlített meccset hozott a Shield, immár az időközben kirúgott Mourinho, és a frissen eladott Céronaldó nélkül.

Ancelotti és Nani próbálták őket pótolni, sikerrel, hiszen a portugál szerzett vezetést, a meccset viszont végül a Chelsea nyerte, miután ezúttal ők bizonyultak jobbnak a büntetőpárbajban. Foster nem fogott ki egyet sem, ráadásul Giggs és Evra is hibáztak, úgyhogy ezt a tizipárbajt beszoptuk.

2010, Community Shield

Egészen furcsa, de szűk 8 éve találkoztunk utoljára a Chelsea-vel a Wembley gyepén, pedig azóta mindkét csapat nyert bajnokságot és kupát is. 2010-ben speciel mindkettőt a londoniak nyerték, a United az előző szezonban elért második helyének köszönhetően vehetett részt. Ott még mindig Ancelotti, itt természetesen Fergie, a meccs pedig igazi gálahangulatot és jó focit hozott.

Három gólt is szereztünk, a legemlékezetesebb a debütáló Chicharitoé talán, hiszen itt szerezte azt a bizonyos önarconrúgósat, de Valencia és Berbatov is gyönyörű gólokat rúgtak. Mindezt egy nagyon jó Chelsea ellen, ráadásul még debütáló Smallingot és kupát emelgető unitedeseket is láthattok a vidiben, tehát érdemes megnézni.

2018, FA Kupa

Hogy ma mi lesz, arra még tippelni sem nagyon lehet. Mindkét csapat képes mindenre, és az ellenkezőjére is. Játszottunk már izgalmas és fordulatos, és nagyon rossz meccset is a közelmúltban Conte csapatával. Mindkét klub számára az egyetlen trófea lehet a szezonban az FA Kupa, bár a menedzserek jövőjén a végeredmény aligha változtat majd. Egy meccset 11 ember játszik 11 ellen. Egy kupadöntőn nem számít a pillanatnyi forma. A szerencse forgandó. A labda gömbölyű.