Ez történt 2025-ben

Év vége lévén mindenki visszaemlékezik az elmúlt esztendőre, nálunk ez idén – ha nem bánjátok – kimarad, az új év közeledtével pedig egyre inkább elvarázsolja gondolatainkat a petárdával, pezsgővel és bajszosleszeaszarral fűszerezett szilveszteri hangulat. Nincsen újévi parti nevetés nélkül, így az amúgy sem komolyságáról és modorosságáról nevezetes Stretford End blog az előző évek sikerein felbuzdulva idén is megpróbálkozik a már félrészeg olvasók rekeszizmainak megmozgatásával. A továbbiakban egy fiktív évösszegzést olvashattok a tavalyi(előtti?) posztunkra nagy ívben szaró üveggömbünk homályos jóslataira alapozva, ugyanis 2025 történéseit mutatjuk be. A 2021-es esztendővel való bármiféle hasonlóság csakis a véletlen műve lehet. BÚÉK!

Január

A Premier League januári szünetében végre lejátszhatják a csapatok a koronavírus üpszilon variánsa miatt elhalasztott 2023-as FA Kupa küzdelmeit. A hat nap alatt lejátszott hat meccsen az ideiglenes szabályok szerint tizenöt mezőnyjátékost lehet lecserélni, plusz a vezetőedzőt.

Óriási botrány a Bajnokok Ligája kieséses szakaszának sorsolásán! A bontatlan golyókat megszerző oknyomozó újságírók szerint a Chelsea lehetséges ellenfelei között csak a meglepetésre továbbjutó Besiktas szerepelt, de arra ők sem tudtak magyarázattal szolgálni hogy a Manchester City hogyan kaphatta a harmadosztályú Cheltenham csapatát.

Február

Három-nullás manchesteri vezetésnél bombariadó miatt félbeszakad a Manchester United – Liverpool FA Kupa elődöntő. A rendőrségi nyomozás kideríti, hogy United drukkerek egy csoportja áll a hívás mögött, akik Donny van de Beek kispadon hagyása miatt háborodtak fel. Az újrajátszott mérkőzésen hosszabbítás után 1-0-ra nyer a Liverpool.

A FIFA zürichi kongresszusán döntés születik arról, hogy 2029-től már évente fognak világbajnokságot rendezni, az első öt rendezés jogát pedig Szaúd-Arábia nyeri el.

Március

Az NB II keleti csoportjának rangadóján a Fudan Egyetem 2-1-re győzi le a Külügy FC Gazprom csapatát.

Arséne Wenger újabb szabálymódosításokkal tenné izgalmasabbá a leshelyzetek megítélését. A hagyományokat és a modern technológiát ötvöző ötlet szerint az egyvonalként értelmezhető visszajátszások után pénzfeldobással döntenék el hogy a támadó játékos lesen tartózkodott-e.

Budapesti vakációja során eltűnik Alan Shearer. A rossznyelvek szerint az esetnek köze lehet ahhoz, hogy a klublegenda gyakran kritizálta a Championship-rájátszásról lemaradó Newcastle United klubvezetését és alulteljesítő sztárjátékosuk, Neymar frizuráját.

Április

Három- illetve négy hónapra tiltja el az UEFA Thomas Tuchelt és Jürgen Kloppot, akik egy bedobás megítélésén összeverekedtek az oldalvonal mellett a PSG – Bayern barátságos meccsen.

Ötvenmilliárd forintból felújítják a Puskás Stadiont, hiszen négy év után újra szurkolók előtt léphet pályára a magyar válogatott.

Szoboszlai Dominik egy alapítványba szervezi ki magát, így felbonthatja szerződését a Tottenham Hotspurs csapatával és nyáron ingyen igazolhat a Puskás Akadémiához. Sajtóhírek szerint havi egymillió eurós, azaz 551 millió forintos fizetésért.

Május

Hatalmas bulit rendeznek Londonban a West Ham bajnoki címe és az Arsenal negyedik helye alkalmából. A francia bajnokságot természetesen a PSG nyeri, Olaszországban az Atalanta hódítja el a scudettót, spanyol bajnok a Real Madrid, a németeknél pedig a ReichBetrüger Leipzig végez az első helyen. Az NB1 küzdelmeit az inflációnak köszönhető pontrekorddal nyeri a Ferencváros.

A Sevilla elleni EL-döntő szünetében, 0-0-nál, a Manchester United vezetősége közleményt ad ki, mely szerint a taktika hiánya miatt azonnali hatállyal meneszti Wayne Rooney menedzsert, helyére pedig a csapatkapitány Cristiano Ronaldo ugrik be a meccs és a szezon hátralévő részére. A döntőt végül tizenegyesekkel a spanyolok nyerik.

Az oroszországi Kijevben megrendezett BL-döntőn a Manchester City csapata diadalmaskodik a Real Madrid ellen. A Nemzetközi Sportdöntő Bizottság ítélete nyomán 3-0-ról induló találkozó végül 6-2-es eredményt hoz: Haaland, Mbappé és Kane találatai után Pogba duplája már csak a szépítésre elég a madridiaknak.

Június

A strasbourgi bíróság történetében először változtatnak meg egy ítéletet VAR használata után.

A Nemzetek Ligáját nagy meglepetésre Ole Gunnar Solskjaer Norvégiája nyeri, a döntőben 3-0-ra intézik el Angliát Nils Trogersson, Silvester Sarkesen és Andi Nåfogdmeg góljaival.

Phil Jones búcsúmeccsén teltház ünnepli a visszavonuló játékost a manchesteri St. Mary’s Hospitalban.

Július

A következő szezontól új szabályt vezetnek be a spanyol bajnokságban. A reklamáló szünetet félidőnként egyszer kérheti egy menedzser, ilyenkor két percig a játékosok és stábtagok következmények nélkül kurvaanyázhatnak a játékvezetőknek vagy egymásnak.

Dél-Koreában mutatják be a Manchester United mezét az új szezonra.

Augusztus

Ralf Rangnick Ferencvárosa csak az Európa Liga csoportkörébe jut be, miután kettős vereséget szenved a moldáv Kovboj Kisinyov csapatától BL-selejtezőn.

Botrányos körülmények között ér véget a Kisvárda FC – FK Seggkiborg Európa Konferencia Selejtező Pizza Hut League elő-csoportmérkőzés, miután a 68. percben bírósági végrehajtók rohannak a pályára, akik lefoglalják a magyar csapat teljes védelmét, az összes labdát és a videobírót.

Tarol a Manchester City az UEFA díjkiosztóján. A BL-sorsolással egybekötött nyolc óra hosszúságú gálán az újonnan bevezetett díjak közül mindegyik Manchester kék felébe vándorol: a legjobb ügyvédi gárda és a legjobb virtuális szurkolótábor díjak papírformának mondhatók, de a legszebb xG és a legművészibb kiharcolt tizenegyes kategóriákban is Guardiola csapatát találják legjobbnak.

Szeptember

A gyenge szezonkezdet és a Tottenhamtől elszenvedett csúnya vereség után a Manchester United vezetősége szurkolói nyomásra meneszti a játékos-edző Cristiano Ronaldót, a menedzseri feladatokat szezon végéig a Darren Fletcher és facebookos kommentelők vezette operatív törzs látja el.

Két hétig szünetel a nemzetközi teherforgalom a Szuezi-csatornán, amíg a Chelsea keresztbefordult csapatbuszának helyreállításán dolgoznak.

Október

Pénzbüntetésre és 3 zártkapus meccsre bünteti a magyar válogatottat a FIFA, mert hazai szurkolók egy feketébe öltözött csoportja dobálni kezdte a stadion felett megjelenő szivárványt a Magyarország – Ausztria vb-selejtezőn. Szíjjártó Péter szövetségi kapitány szerint a vereség és a büntetés ellenére még van esélyünk kijutni a jövő tavaszi világbajnokságra.

A rasszizmus elleni kampány újabb fejleményeként a PL-szezon hátralevő részében a kezdő sípszó előtt csak a fehér bőrű játékosoknak kell letérdelniük, kukoricára.

November

A Chelsea – Manchester United mérkőzésen debütálhat Samantha Gimp, a PL történetének első transznemű, színesbőrű, vak játékvezetője. Munkáját az új VAR 2.11, egy labdafóbiás vakvezető kutya, valamint Martin Atkinson segítik.

Ismét Budapestre látogat a Pápa, de a Magyar Kupa negyedik fordulójában 3-2-es vereséget szenved a Honvéd FC Pegazus csapatától.

Nem csak a javuló eredmények miatt kap elismerést a Manchester United új edzői stábja, Fred tökéletes új szerepkörének megtalálása is pozitívum az újjáformálódó csapatnál.

December

Marcus Rashford kihagyja az Arsenal elleni rangadót, helyette Stockholmba utazik a Nobel-békedíj átvételére.

Dubajban a Real Madrid – Barcelona – Juventus mérkőzéssel kezdetét veszi a TikTok Szuperliga első szezonja. A meccset egyetlen gólját Jörg Mutterficker szerzi a harmadik negyed 14. percében.

Lionel Messi visszavonulása miatt idén nem osztják ki az Aranylabdát.