Karácsonyi bemelegítés – osztályzás

A leginkább nyerhető összecsapással vágtunk neki a Premier League imádott karácsonyi kvartettjének, melyen tovább növeltük a mostanság szerencsére szépen gyarapodó magabiztos győzelmeink számát, könnyedén legyőzve a West Ham csapatát. Hogy meddig tart majd a lendület, az az előttünk álló egy-két hétben kiderül, de most nem ezzel szeretnénk foglalkozni – inkább osztályzunk.

top

De Gea – 0

A szezon eddigi talán legunalmasabb meccse volt De Gea számára, miután a West Ham mindössze egyetlen alkalommal találta el a kaput, és más jellegű tennivalója sem akadt sok. Igaz, abból az egy lövésből gól lett – a rutinos fánkkóstoló nem csapta össze elég gyorsan a bokáit. Clean sh… shit.

Rafael – 7

Rafael visszatérése óta rég hiányzó lendület költözött a United jobb oldalára – ugyan nem szélső, de leginkább talán neki köszönhetjük, hogy az elmúlt meccseken újból viszonylag eredményes szélsőjátékot tudtunk mutatni. Oda-vissza robogott a vonal mellett, most is remekül kombinálva Valenciával, és bár jó beadásig ezúttal csak egyszer jutott el, hátul nem hibázott. Láncszem.

Smalling – 7

Belső védőink nem kifejezetten csinálták össze magukat a West Ham támadásainak nyomása alatt, de a magabiztosság a komolyabb kihívás hiányában is egyértelműen sugárzott rólunk. Úgy tűnik, hogy a masszív védelemmel lesz a legkevesebb gondja a jövő Unitedjének, melyben természetesen Smallingnak is biztos helye van. Red.

Evans – 7

Társához képest Evans annyival tett többet, hogy két alkalommal is veszélyt okozott egy-egy szögletnél – a második félidő elején mutatott fejeséből kis híján gól is lett. Hátul ő is makulátlan volt. Wall.

evans

Evra – 6

Még mindig nem értjük, miért kell neki minden évben minden meccset végigjátszania, de végre Moyes fejében is megfordult mindez, és a mérkőzés kétharmadánál lekapta a pályáról. Na nem mintha bármi rosszat tett volna, de emlékezetes megmozdulás ezúttal nem fűződött a nevéhez. Egye fene, a múltkori gól után megbocsátunk mindezért. Konstans.

Valencia – 6

Ezúttal némileg kettős képet mutatott Tonio teljesítménye, hiszen amíg az első félidőben (különösen annak első felében) a legveszélyesebb játékosunk volt jó beadásaival és veszélyesen belőtt labdáival, addig a második félidőben eléggé beleszürkült a mezőnybe. Rafael visszatérésével minden esetre az ő játéka is felfrissült, amiben közrejátszik az is, hogy egyre többet – és egyre hasznosabban – húzódik középre. Azon tulajdonságai pedig, hogy bármikor el tud futni a szélen, elnyomhatatlan, valamint óriási elánnal támad le, a csapat egyik leghasznosabb tagjává teszik őt. Gyorsvonat.

vale

Jones – 7

Védekező kvalitásai nem számítanak újdonságnak senki számára, így Jones teljes természetességgel vadászott le minden arra járót a középpályán, ezen túl pedig jó indításokra és egy veszélyes lövésre is futotta az erejéből. Reméljük, hogy az előttünk álló meccsdömpinget is bírni fogja, hiszen Moyes láthatóan az elsők között számít rá ebben a szezonban – nem véletlenül. Bizalom.

jones

Cleverley – 7

Cleverley-ben mintha most tudatosult volna, hogy Carrick hiányában és Fellaini besülésével rajta áll vagy bukik, hogy lesz-e a közeljövőben értelmes középpályája a csapatnak, a Sahtar elleni becserélése óta ugyanis folyamatosan remekül teljesít. A meccset kis híján góllal indította, ezt követően pedig jól szervezkedett a kezdőkör környékén, ráadásul a támadásokhoz is rendre felért. Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott. Szükség.

clev

Januzaj – 7

Párszor ugyan labdát vesztett, a mérleg másik serpenyőjében azonban jó lövések, jó cselek és jó beadások sorakoznak – meg persze egy gyönyörűen kivitelezett egyéni akció, amiből végül gól lett. Továbbra is nagyon-nagyon bíztató, ahol Januzaj tart ilyen fiatalon. Csínytevő.

januzaj

Rooney – 8

Passzainak pontosságán érződött, hogy sérülésből tért vissza, de így is egészen hihetetlenül mozgatta a csapatot – 81 átadásával a mérkőzés legaktívabb játékosa volt. Két gólpassza már-már megszokottnak mondható tőle az idei szezonban (az első gól előtt igencsak önzetlen volt), azt azonban kiemelnénk, hogy az eddiginél is nagyobb mennyiségben szórta a hosszú labdákat – lám, 28 évesen is tud még hol előrelépni. Kulcsember.

rooney

Welbeck – 7

Kedvenc sarkazós mutatványa újabb gólt ért, amit ráadásul maga fejezett be kiszorított helyzetből, nem sokkal később pedig egy gólpasszt is felvéshetett saját kis kanadai táblázatára, melyen nem mellesleg jobban áll, mint valaha. Ezen kívül sok mindent nem csinált, de így is azt mondhatjuk, hogy a bal szélről a kapu elé szabaduló Welbeckben végre ismét felcsillanni látszik a United-kvalitás. Befejező.

welbeck

Hernandez – 7

Igazán megadhatták volna az egyébként szabályos gólját – jót tett volna a lelki világának. Érdekes statisztika: 9 passzából 3 helyzetet teremtett.

Young – 7

Oké, srácok, most őszintén: mi történt Ashley Younggal? Csak nem kiszagolta, hogy pár hét múlva itt az átigazolási szezon?

young

Büttner – 4

A jó öreg Büti még bőszen igazgatta a haját beállása után, amikor máris kaptunk miatta egy gólt, miután befuccsolt általa egy lesre állításunk. Később persze próbált javítani – hiába.

A Karácsonyi Hajtás első felvonását magabiztosan nyertük tehát, rövid pihenő után azonban jön a folytatás, méghozzá a mostaninál nehezebb mérközésekkel, melyeken a keretet is kénytelen lesz komolyabb mértékben forgatni Moyes. Most lesz csak igazán szükség a Welbeck-, Cleverley- és Young-féle feltámadásokra…