Who are ya? – Óriásölők

yeovilA tavalyi hetedik hely és a szégyenteljes ligakupazakó következtében az elmúlt fél évben akarva-akaratlanul a Premier League-re korlátozódott szurkolásunk, melyhez enyhén szólva nem vagyunk hozzászokva, most azonban végre újabb trófeáért szállhatunk harcba, miután az FA-kupa harmadik fordulójában a Yeovil Town otthonába látogatunk. A remény és a vágy szokás szerint óriási, hiszen a vitrin ezen serlegek számára fenntartott része bővült a legrégebben az Old Traffordon – hogy idén összejöhet-e a bravúr, az persze nem a mostani délutánon fog eldőlni jó eséllyel.

Na de ki is a mostani ellenfél? A somerseti klub idén ünnepli fennállásának 120. évfordulját, ám ha a többségetek nem sokat hallott felőlük, az nem feltétlenül a ti hibátok, hiszen ezen idő alatt nemigen fűződik komoly siker a nevükhöz. A címben is szereplő titulus is csupán afféle idézőjeles, melyet az 1948-49-es FA-kupa kiírásban érdemeltek ki, miután a negyedik körben nagy meglepetésre legyőzték a Sunderland csapatát. Az újabb első osztályú skalp már nem jött össze ezt követően – éppen mi küldtük haza őket az Old Traffordról egy kiadós, 8-0-s veréssel. A két csapat azóta sem találkozott (és előtte is csupán egyszer, akkor 3-0-ra nyertünk).

Utolsó, és egyben legnagyobb sikerét 2005-ben aratta a Yeovil, amikor is megnyerték a negyedosztály küzdelmeit, az azt követő évtizedet pedig már végig a League One-ban töltötték. Az egyetlen kivétel az előző szezon volt, 2013-ban ugyanis – a rájátszáson keresztül – feljutottak a Championshipbe, tagságukat azonban már nem sikerült meghosszabbítani, és az utolsó, vagyis 24. helyről estek vissza a harmadosztályba. A csapat azóta sem talált magára: most eggyel lejjebb is az utolsó helyen állnak, köszönhető leginkább annak, hogy 23 meccsen mindössze 19 alkalommal találtak be az ellenfelek hálójába.

fakupa

Mindezek tükrében a ligakupa-kiesésnél is nagyobb meglepetés lenne, ha vereséggel kellene hazatérnünk a kevesebb mint tízezer férőhelyes Huish Parkból. Még akkor is, ha őszintén szólva fogalmunk sincs, Lajos milyen jellegű csapatot fog a pályára küldeni, a vészmegoldásokról szóló szezon eddigi részében ugyanis aligha alakult ki ‘A’ és ‘B’ névsor, valamint az MK Dons ellen megsemmisülő ifjonc kezdő sem idézhet fel benne (és bennünk) kellemes emlékeket. Úgy döntöttünk tehát, hogy nem találgatunk – már csak azért sem, mert a Yeovil csupán 2-0-ra (ráadásul egy kiállítás után) kapott ki a Milton Keynes-től, matematikailag tehát egyáltalán nem mi vagyunk az esélyesek. Készüljünk a legrosszabbra!!!