#6 – A történet vége ennyi és kész?

evans csékáEgészen érdekes karriert tudhat magának Jonny Evans. Nagyon ígéretesen kezdett, és azóta sem igazán találja a 2008/09-es formáját. Felejthető, borzalmas, sérülésekkel és botrányokkal tarkított idényei után/előtt/közben azért néha megmutatta, miért is lehetett a Red Wall első számú tartalékja. Fellendüléseinek azonban mindig valami botrányosan rossz teljesítmény vetett véget, hogy aztán az utána következő hosszan tartó hullámvölgyből mindig éppen akkor törjön ki, mikor már mindenki lemondott róla. Ez a szezon is csak a szokásos módon zajlott: szar játék, kikerülés a csapatból, remek visszatérés, botrány, eltiltás, mileszvele.

Nyár végén még úgy tűnt, Louis a holland válogatottnál már bevált háromvédős taktikában képzeli el a csapat felállását, és Evans elvileg be is válhat ennek a triónak a bal oldalán. Bal lábas ballal sem ügyetlen, jól szerel, képes jó helyre passzolni vagy akár megindulni is. Aztán legelső bevetésén, az MK Dons ellen katasztrofálisan játszott, tevékeny részese volt a négynullás zakónak. Akkor úgy gondoltuk, van Gaal eleget látott Evansből és még a nyáron túlad rajta, de érdekes módon a ligakupa meccs kezdőjéből csak Jonny maradt a klubnál (na meg de Gea, még). Ha valakinek ismerős a történet, hogy egy 4-0-ra elbukott ligakupameccs után két lábbal rúgnánk ki Evanst a keretből, akkor bizonyára a 2010/11-es szezon és Carlton Cole triplája derenghet. De mint ahogyan az sem, a 2014 augusztusi blama sem hatosunk utolsó meccse volt.

Mert hogy a sérüléseknek köszönhetően Evans visszakerült a csapatba, a QPR és a Burnley ellen (hm, két kieső) kapott gól nélkül lehozott meccsekkel, aztán mikor minden elkezdett volna újra jó lenni Jonny számára, akkor megsérült a Leicester elleni borzalom első félidejében (akkor még nem álltunk szopóra), és három hónapig nem is lépett pályára. December elején visszatért sérüléséből, nyolc meccset is játszott bő egy hónap alatt, amelyek közül egyet sem buktunk el és mindössze négy gólt engedtünk az ellenfeleknek. Februárban a könnyebb hazai meccseken is neki szavazott bizalmat Lajos, megint kezdett minden jó lenni Jonny számára, de aztán eljött a Newcastle elleni márciusi meccs, meg a bizonyos köpéspárbaj Cissével.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BqIvkyxvLLo]

(alternatív hang a videóhoz itt)

Leköpni valakit prosztóság. Még ha el is hisszük Evansnek hogy nem volt szándékos, akkor is prosztóság. Hogy éppen kétszer annyira prosztóság-e mint letalpalni vagy gyomronvágni valakit a pályán, az már nem biztos, de az FA új szabályozásának köszönhetően 6 meccset ért a kamerák által alaposan dokumentált nyálcsere. Mivel ekkor még 10 forduló volt hátra a szezonból, egy kis matekkal kiszámítható, hogy Jonny szezonjának ezzel nagyjából lőttek. Azóta csupán egyszer lépett pályára csereként, a Palace ellen nem tűnt életbiztosításnak – de legalább nyertünk. Egyébként is jellemző, hogy Jonny-val a csapatban nem kapunk ki.

14-szer került a kezdőbe, háromszor csereként is pályára lépett, ezeken a meccseken a csapat 11-szer győzött, négyszer ikszelt és kétszer kapott ki. A már említett MK Dons elleni zakó, illetve a Leicester elleni szopóroller, de ott ő már nem volt pályán, amikor a szerkezet rossz oldalán voltunk. Gólt nem szerzett, a 9 clean sheet viszont reményt keltő adat, mint ahogyan a 85% körüli passzhatékonyság sem rossz egy középhátvédtől. Hogy most akkor ez egy jobb szezon volt Evanstől? A jobbak közül való, de még mindig nem elég jó ahhoz, hogy kezdő ember lehessen. Smalling és Jones is előrébb tartanak nála, Rojo sem feltétlenül a padra érkezett, és jó eséllyel még érkezik is egy középhátvéd a nyáron. Jonny így egyre távolabb kerülhet a kezdőtől, de ha marad következő szezonra, ismét csak sérülések és formahanyatlások esetén vagy ligakupában fogjuk a pályán látni. Ha neki ez megfelel, akkor nekünk is, egy bármikor bevethető Evans közlegény még mindig jobb megoldásnak tűnik, mint az utánpótlás legújabb eresztése védők frontján.

Ha titeket is idegesít, hogy mindig ilyen köcsög zenéket tesznek a focis videók alá, akkor próbáljátok ki a fenti videót alternatív hanggal, remek Jonny-s nóták vannak például latinosoknak, idősebbeknek, partidrogokkal élőknek vagy punkoknak.