Hova tovább halad a csapatépítés?

Kiörömködtük magunkat az új igazolásokon, kapkodjuk a fejünket a további pletykákon, hogy ki repülőzik meg ki nem. Közben az ellenfeleket úgy gázoljuk el az Egyesült Államokban, mint ahogy II. Lajos (igen, Lajos) rongyolt bele a Csele-patakba, de ez a poszt most nem erről szól.

1641663-34831115-2560-1440-700x393

Már több irányból is szó érte a ház elejét annak kapcsán, hogy a United milyen ütemben vásárolja a játékosokat és mennyit hajlandó értük perkálni. A szólás természetesen a riválisoktól érkezett és próbálkozhattak volna a Liverpoolt is fricskázni, de rájöttek, hogy a döglött oroszlánba nem illik se belerúgni, se leköpni, szóval maradtak náluk.

Viszont nehéz lenne elmenni amellett, hogy 2014 nyara óta 12 (felnőtt csapathoz tartozó) játékost igazoltunk. Plusz ott van még 2014 januárból Mata, aki szintén nem az alacsony büdzsés igazolások közül került ki.

Sir Alex Ferguson távozása nagyon sok dolgot megváltoztatott az életünkben. Többek között azért is, mert már akkor szemmel látható volt, hogy a csapat gerince egyszerűen kicserélésre kellene, hogy kerüljön, ha a cél a versenyképesség. Ferdinand, Vidic, Evra, Giggs, Scholes rúdja egyértelműen kifelé állt. Anderson, Cleverley, Nani, Kagawa hosszú távú beépítése csúfos kudarcot vallott, ez megérne egy külön posztot is. Moyes idényében, de van Gaaléban is egyértelművé vált, hogy amit Ferguson művelt 25 éven át a csapattal, az egészen elképesztő volt. Az tény, hogy a Bajnokok Ligája sikerek akkor jöttek össze, amikor a csapat valóban a csúcson lévő játékosokra építkezett. (1999 – Scholes, Giggs, Beckham, Keane, Stam, Schmeichel, 2008 – Ronaldo, Rooney, Tevez, Hargreaves, Vidic, Ferdinand) Az viszont, hogy ennyi bajnoki címet sikerült összehozni, szinte egészen elképesztő, mindezek mellett rendszeresen versenyben a Bajnokok Ligájáért és egyéb kupákért. Ezek az idők azonban elmúltak, így a csapatnak új gerincre van szüksége. van Gaal nem vett örömteli feladatot a nyakába, ez bizony sokkal keményebb dió lesz, mint elsőre tűnik.

MANCHESTER, ENGLAND - AUGUST 12:  Manager Louis van Gaal of Manchester United waves to the crowd ahead of the Pre Season Friendly match between Manchester United and Valencia at Old Trafford on August 12, 2014 in Manchester, England.  (Photo by John Peters/Man Utd via Getty Images)

A van Gaal éra alatt összehozott 12 igazolásban vannak kapusok, egy hosszú sérülésből visszatérő csatár, vagy utolsó villanásra készülő világbajnok középpályás, a legtöbben azonban mégis fiatal, kitörésre, trófeákra váró sztárok. Ezzel a legkönnyebb bukni, mondhatni. Shaw, Herrera, Darmian vagy Schneiderlin sem arról híresültek el, hogy egészen fiatalon megnyertek 1-2 fontos trófeát és hirtelen szétkapkodnák őket vagy egy sikeres csapatot, mint annak idején az Ajaxot, a Portot, mostanság a Dortmundot vagy a szerencsétlen, de már kevésbé szegény Southamptont, akik megint megérnének valahol egy külön írást.

shaw

van Gaal és Giggs nagy feladata lesz megtalálni a megfelelő játékrendszert, ami persze lehet 4231, 433 vagy 4141 is akár. Ebben rengeteg olyan játékos van, aki változó helyen kaphat szerepet, különösen Blind, Valencia, de a túra alapján látva akár Mata és Rooney is.

starting11

A rengeteg új érkezőnek hála, könnyen előfordulhat a közeljövőben, hogy egy olyan csapat fut ki a pályára, ahol 2-3 évnél régebben nálunk lévő játékos nem lesz a kezdőben. Továbbá nagyon úgy tűnik, hogy további célpontok is erősen kilátásban vannak, viszont ezekhez újabb eseményekre van szükség. de Gea saga olyan hosszúra kezd nyúlni, hogy lassan már nem is lesz érdekes az egész. Felkészül Cillessen? Miközben már itt van Romero is.

romero

Di María esete is mókás. van Gaal valóban nem tudja, hogy miért nem ült a repülőn az argentin? Ne vicceljünk kérem. Talán megneszelte, hogy Pedro már aláírni készül? A keret kialakítása még közel sem fejeződött be. A kényszerű csatártávozások okán van Gaal kénytelen volt visszatáncolni Hernandez esetében is, látván, hogy nem feltétlen lesz ebből Benzema vagy Kane, legalábbis idén jó eséllyel nem. Viszont az is lehet, hogy a holland kivár, teszteli a keretet és úgy gondolja, hogy 1 hónap alatt még sok minden történhet, ráadásul könnyen beszélhet a pénz és mintha van Gaal sem titkolná az érdeklődését játékosok iránt.

A fentebbi fejtegetések mellett nem zárult le Ramos, Otamendi vagy éppen Stones esete. Az esetleges csere és pénz ügyletekről még nem is beszéltünk. Viszont szerintem ez már egészen brutális „csapatépítés”.

Az elvárások jelenleg pedig ennek hála igen magasak, ugyanakkor jelentős a kockázat, hogy a teljesen új felépítésű gárdának kell idő és türelem, hogy eredményeket hozzon. Tehát talán előfordulhat, hogy a sikerhez vezető utat még jó pár pofon egészíti majd ki. Abban pedig természetesen joggal reménykedünk, hogy nem jutunk a költekező Real Madrid útjára, viszont a kérdőjelekből akad bőven és az optimizmusunkhoz több bizonyítékra lesz szükség. Én azért most már kicsit aggódom.

louis-van-gaal-man-utd-mystery-striker_3327786