Ez történt 2023-ban

Év vége lévén mindenki visszaemlékezik az elmúlt esztendőre, nálunk ez idén – ha nem bánjátok – kimarad, az új év közeledtével pedig egyre inkább elvarázsolja gondolatainkat a petárdával, pezsgővel és bajszosszarral fűszerezett szilveszteri hangulat. Nincsen újévi parti nevetés nélkül, így az amúgy sem komolyságáról és modorosságáról nevezetes Stretford End blog az előző évek sikerein felbuzdulva idén is megpróbálkozik a már félrészeg olvasók rekeszizmainak megmozgatásával. A továbbiakban egy fiktív évösszegzést olvashattok a tavalyi posztunkra nagy ívben szaró üveggömbünk homályos jóslataira alapozva, ugyanis 2023 történéseit mutatjuk be. A 2019-es esztendővel való bármiféle hasonlóság csakis a véletlen műve lehet. BÚÉK!

Január

A katari világbajnokság miatti szünet után beindul a nagyüzem az angol bajnokságban. A Manchester United három egymást követő napon háromszor játszik a Manchester Cityvel: a novemberről elhalasztott bajnoki mérkőzést szerdán, a Ligakupa elődöntőjét csütörtökön, az FA kupa harmadik fordulóját pénteken játssza a két csapat.

A brit kormány az évek óta húzódó Brexit-tárgyalások befejezésével Mino Raiola játékosügynököt bízza meg, hogy minél több pénzt tudjanak lehúzni az Európai Unióról.

Február

A FIFA észak-koreai kongresszusán új szabályok bevezetéséről döntenek, ezek közül talán a legfontosabb az új típusú VAR, amely jobban fog építeni a bírók egyéni megítélésére, és Szubjektív Assistant Referee névre fog hallgatni.

A Nemzetközi Sport Döntőbíróságon (CAB) a volt brazil válogatott labdarúgó, Neymar megnyeri az UEFA és a FIFA ellen indított kártérítési perét, amelyet azért indított, mert a videobíró rendszer tönkretette a karrierjét.

Az olasz szövetség bemutatja a válogatott új szerelését.

Március

Paul Pogba a Leeds elleni bajnokin visszatér a karácsonyi vébédöntőn összeszedett sérüléséből, elhallgattatva azokat a hangokat, miszerint soha többet nem fog pályára lépni United-mezben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ötvenmillió forintra és a csatorna 12 órás elsötétítésére bünteti a Spíler tévét, miután a stúdióba véletlenül visszakapcsolt élőképen a nézők láthatták, ahogyan a You’ll never walk alone alatt az egész stáb közösen maszturbált.

Április

A Ferencváros óriási bravúrral, Robert Lewandowski duplájával 2-0-ra veri a Szpartak Fasztanya együttesét az Európa Liga 3 kipcsak csoportjának döntőjében, így automatikus helyet szerez az EL-2 jövő évi csoportkörében.

Sikeres hónaljkisebbítő műtéten esik át Teemo Pukki, a Tottenham finn válogatott játékosa, az első focista aki az új lesszabályok miatt kénytelen plasztikai beavatkozást igénybe venni.

B. Zsolt sportminiszter átadja Budapest legújabb, 111 milliárd forintból épített stadionját, köszöntőbeszédében pedig kiemeli, hogy Magyarország immár a zártkapus meccsek megrendezésére is rendelkezik megfelelő létesítménnyel.

Május

Miután két fordulóval a vége előtt eldől, hogy a Manchester United nem végezhet az ötödik helynél előrébb, mindössze egy szezon után menesztik a nyáron egy Facebook-szavazás után kinevezett, de a klubbal semmit sem nyerő Mauricio Pochettino menedzsert.

A mennyei bajnokság küzdelmeit a Mezőkövesd-Zsóti FC nyeri a Vasas-Elios és a Hajrá Vidi FC előtt, a Bajnokok Ligájában pedig a Puskás Akadémia csapata indulhat.

Óriási bravúrt elérve Dzsudzsák Balázs szövetségi kapitány csapata 2-1-re veri hazai pályán Franciaországot, viszont három nap múlva a válogatott 2-0-ra kikap Vatikánban, így elúszik az esély, hogy Magyarország egyenes ágon jusson ki a 2024-es Európa-bajnokságra.

Június

A Liverpool az utolsó fordulóban kétgólos vezetésről kap ki a már kiesett Aston Villa ellen hazai pályán, így Steven Gerrard csapata továbbra sem tud bajnoki címet nyerni.

Megvédi bajnoki címét a Manchester City, Spanyolországban Xavi Barcelonája lesz a bajnok, Olaszországban először nyer scudettót az Atalanta, a Bundesligát pedig nem a Bayern München nyeri.

Sikeresnek bizonyult a népszavazás, így a legújabb alkotmánymódosítás után Magyarország új himnusza a Soho Party “Az éjjel soha nem érhet véget” című dala lesz, és aki nem állva hallgatja végig, az 2-5 év szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Július

A japán Sohase United ellen 1-0-ra elveszített felkészülési meccs után szurkolói nyomásra menesztik a csapat májusban kinevezett menedzserét, Ryan Giggst.

Az Agnelli család meg nem nevezett összegért eladja a Juventus csapatát egy meg nem nevezett Mészáros Lőrincnek.

Augusztus

Ashley Young játékos-edző fantasztikus győzelemmel debütál az újonc Arsenal ellen az Old Traffordon: a csapat 8-2-re nyer, Marcus Rashford, Anthony Martial és Mason Greenwood is duplázni tud, Jesse Lingard pedig 5 év után talál a kapuba.

A bírói kar nyomására az UEFA megnöveli az egy nap alatt kivehető készpénzlimitet meccsnapokon.

Szeptember

Bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe az 1966-os vébédöntő, mint a leglassabban meghozott videobírós ítélet. A korhű számítógépek által elvégzett ellenőrzés szerint az angolok harmadik góljánál a labda nem haladt át a gólvonalon, így a mérkőzést újra kell játszani. A meccset a nyugatnémet válogatott nyeri a digitálisan megöregített Jörg Mutterficker góljával.

Az NB II keleti csoportját a Sepsiszentgyörgy csapata nyeri 3 milliárdos állami támogatással.

Október

TAOista templomot építenek 1,3 milliárd forintból a Puskás Akadémia területén, illetve 800 millió forintot költenek a Maracana stadion és a négyes metró 1:1 arányú makettjeinek megtervezésének előkészítésére.

Fennállásának tizenharmadik évfordulója alkalmából fizetőssé válik a Stretford End blog: a kommentekért 100 forintot, a béna szóviccekért 200 forintot kell átutalni Andreas Pereira nyugdíjalapjába.

A Disney cég nyeri el a Premier League 2024-29 közötti közvetítési jogait 5,5 milliárd bitcoinért. Az amerikai médiacég tervei szerint a bajnokság meccseit csak az arra kijelölt mozikban, Star Wars ajándéktárgyak megvásárlása mellett lehet majd megtekinteni.

November

A magyar válogatott a sorsdöntő Nemzetek Ligája utópótselejtezőn három-nullás vereséget szenved Görögországban. Malakiasz Divatoszpoulosz és Jannisz Keletefasz fejesgóljai, valamint Akhilleusz sarkazása azt jelenti, hogy Magyarország lemarad a 2024-es Eb-ről.

Daniel James kétmeccses eltiltást kap gyorshajtásért, mivel a Tottenham elleni rangadón egy kontránál meghaladja a 40 km/óra sebességet London belvárosában.

Újabb sikernek örülhet a méltán világhírű magyar kabalatervező szakma: BolDog és Water Willy után ezúttal az angol FA új kabalafigurája kerül ki magyar kezekből, az angol drukkerekről mintázott BattaLion.

December

Közös megegyezéssel távozik az m4 csatornától Legijfabb Knézy Jenő, miután az EB-sorsolás felvezetőjében a Nélküled című dalt játszotta le aláfestésnek.

Sergio Ramos nyeri az év legjobb visszavonult játékosa díját.

Mivel Cristiano Ronaldo és Leonel Messi is befejezte pályafutását, a FIFA év végi gáláján senki sem nyeri meg az Aranylabdát.


A grafikákért természetesen 2023-ban is Szücsi mester felelt.