Rejtett tartalék – Osztályzás

A Manchester United tegnapi kezdőcsapatára pillantva bizonyára kevesek nyálelválasztása indult be, így nem véletlen, ha a végeredmény tudata disszonáns érzést kelt egyesekben. Ettől természetesen még örülünk: a jövő szerdai, Bayern elleni valószínűsíthető kezdőnk túlnyomó többsége pihenhetett, mi pedig egészen sima, 4-0-s győzelmet arattunk a Newcastle otthonában. Méghozzá velük – osztályozzuk is őket, ki-kitekintve a jövő heti BL-visszavágóra is.

top

Lindegaard – 8

Menedzserünk hirtelen rájött, hogy van neki egy cserekapusa is, melynek következtében Lindegaard első ízben kezdhetett a Premier League-ben, mióta Moyes ül a kispadon. Anders jócskán meg is hálálta a bizalmat: a szarkák ugyan nem rohamozták a kapunkat, Cissé azonban három ízben is gólt szerezhetett volna – De Gea helyettese szerencsére mindegyik esetben résen volt, egy fejest, illetve egy-egy távoli és közeli próbálkozást hárítva. Kirúgásai miatt sokat szoktuk szidni, ám a második gólt most éppen az ő előrevágott labdája előzte meg, így ma minden dícséretet megérdemel.

Valencia – 7

Nagy kérdés, hogy ki játszhat majd Rafael helyén Münchenben, Valencia tegnapi teljesítményét látva pedig tovább erősödött ez a dilemma, az ecuadori ugyanis nagyon fegyelmezett melót mutatott be a jobbhátvéd posztján. A hazaiak nem is nagyon erőltették azt az oldalt, ami sokat elárul a szituációról – meglátjuk, Moyes miként dönt ezt követően.

Smalling – 7

Mindenképpen örömteli, hogy most már fiatal védőink esetében is mondhatunk olyat, hogy „rutinból hozták le a meccset” – nagy éjszakai dorbézolónk, Smalling jól tért vissza sérülését követően, esélyt sem hagyva a Newcastle támadóinak, és csupán egyetlen alkalommal szabálytalankodott. A jobbhátvéd posztjára mindenesetre talán jobb eséllyel pályázhat a BL-ben a sérüléshullám következtében.

small

Jones – 7

Jones esetében lényegében ugyanazt írhatjuk le, mint Smallingnál – Phil a statisztikák alapján ugyan egy lehelletnyivel jobban teljesített társánál, ám magasabb pontszámmal azért nem jutalmaznánk, ahhoz a mostaninál komolyabb próbatétel kellett volna az ellenfél részéről (vagy komoly részvétel a támadásban). Nála nem túlzás kijelenteni: bárhol feltűnhet majd.

Evra – 5

Kapitányhelyettesünk visszatért, ám hogy meggyőző teljesítménnyel tette volna, azt nem állíthatjuk sajnos. A Newcastle leginkább az ő oldalán próbálkozott, és nem egyszer meg is tudták zavarni – a meccs elején volt egy igen csúnya eladott labdája is, és cseréje sem igazán tudjuk, hogy minek is szólt pontosan. Sajnos továbbra is nagy kérdés, hogy lesz-e kellően jó emberünk Robbenre.

evra

Young – 0

Jó szögletéből szabálytalan gólt szereztünk, aztán egy testi kontakt után nem mert komolyabban búvárkodni – az ismeretlen szituációban rosszul esett, és kiment az ujja.

young

Fletcher – 7

Hiába láthattuk, hogy egy erős, agresszív középpálya ellen sajnos már nem képes ugyanazt hozni Fletch, mint fénykorában, szégyent így sem vallott skót harcosunk. Számos labdát lefülelt, rengeteget passzolt (méghozzá 96 százalékos pontossággal), és összességében jól, magabiztosan mozgatta hátulról a csapatot. A vezető gólunkat eredményező szabadrúgást is ő harcolta ki.

fletch

Fellaini – 5

Nem tudjuk, mi van mostanában Fellainivel, de valaki sürgősen tarkón csaphatná könyökölhetné, mert kicsit sokat használja a szóban forgó testrészét. Egy rosszabb napot kifogó játékvezető tegnap is kiállíthatta volna, de más szempontból sincs okunk dicsérni, mert hiába használta ki nem egyszer jól testi előnyeit, számos esetben könnyelmű megoldásokat választott – egyszer ráadásul karbatett kézzel nézte a United támadását egy elveszített labdát követően.

fella

Kagava – 8

Nagy fordulatot vett Kagava szezonja: az elmúlt hetekben egyre többször jönnek össze neki a dolgok. Ez a mostani meccs is ilyen volt, és bár végül csak egyetlen gólpasszig jutott, összességében ő volt a legaktívabb játékosunk: ő passzolt a legtöbbet és ő alakította ki a legtöbb helyzetet is. A sokat szidott hatástalan szélsőjáték egyre inkább a múlté, ebben pedig komoly szerepe van az efféle teljesítményeknek is.

Mata – 9

Téli igazolásunk eddigi legjobb meccsét játszotta nálunk: múltkori első gólját most két továbbival toldotta meg (az egyiket egy olyan remekbe szabott szabadrúgással, amilyenek miatt többek között idehoztuk), extraként pedig egy gólpasszt is kiosztott a hosszabbításban. Láthatóan egyre jobb az összhang a társakkal, ami az ő teljesítményének kulcstényezője, így örömmel mondhatjuk, hogy aki egy újabb besült igazolást látott benne, annak nem lesz igaza – legalábbis egyre inkább így tűnik szerencsére.

mata

Hernandez – 8

Kissé kedvtelenül kezdte a meccset, amin a múltkori gól-nem-örömét követően nem is lepődtünk meg, végül azonban mosolyt is láthattunk az arcán, miután góllal és gólpasszal térhetett haza Newcastle-ből. Összjátékban ezúttal a gyengébb Chichát láthattuk, amiben persze közrejátszhat az is, hogy nem nagyon van játékban, ám a kapura igencsak veszélyes volt, amikor lehetőség adódott előtte – emlékezzünk csak kapufájára, illetve visszahúzott lövésére.

chica

Januzaj – 7

Moyes maga is elmondta, hogy nem szeretné túlhajtani fiatal reménységünket, ám Young kiesésével hamar be kellett állnia Januzajnak. Azt pedig nem mondanánk, hogy nem látszott rajta a fáradtság: egyértelműen ennek a számlájára írható, hogy volt néhány egészen borzasztó megoldása, de így is eljutott egy remek gólig, és a harmadik találat előkészítésében is nagy szerepe volt.

janu

Büttner – 0

Jobban mozgott, mint Evra, de mivel ekkor már minden eldőlt, ezért sok dolga nem akadt.

Nani – 0

Végre pályára léphetett ő is, ám hatalmas luftjánál hamar rájöttünk, miért is szokott bennünket az őrületbe kergetni. Egy szép sokpasszos támadásban azért így is benne volt.

Az idézőjeles tartalékok tehát komolyabb erőfeszítés nélkül, meglepően simán lehozták a meccset, a győzelemmel pedig még jobban megerősítettük vezető pozíciónkat a Premier League idegenbeli tabelláján. Reméljük, hogy a közeljövőben azért ennél komolyabb dolgoknak is örülhetünk majd…