A türelem próbája

Tudtuk, hogy nehéz lesz, és tudtuk, hogy nem mi leszünk az esélyesek – pontosan ennek tudható be, hogy az odahaza elért döntetlent mindenki a United diadalának tudta be a Bajnokok Ligája idei leghangzatosabb negyeddöntőjében. Ettől azonban még ugyanúgy nehéz és ugyanúgy nem mi vagyunk az esélyesek, ahhoz ugyanis, hogy továbbjussunk, túlzás nélkül a legjobb idei teljesítményünkre lesz szükség az Allianz Arénában. És még valamire. Arra, amire eddig leginkább a szurkolóknak volt, most azonban maguknak a játékosoknak lesz: türelemre.

vida

1-1 ide vagy oda, jelenleg még mindig a Bayern áll továbbjutásra: ha nem lövünk gólt, akkor legfeljebb csak úgy mehetünk az elődöntőbe, ha Rooney kiállíttat még öt bőrgatyást. Nehéz azonban elhinni, hogy a múlt héten látott játékon kívül bármi más eredményhez vezetne – ha megpróbáljuk átvenni a kezdeményezést (ami ráadásul nem is feltétlenül jelenti azt, hogy sikerülni is fog), akkor jó esély van arra, hogy ez a München szétcincál bennünket. Moyes szerint persze könnyen lehet, hogy taktikát kell váltani a visszavágóra, legalábbis ezt nyilatkozta a napokban, ám a legutóbb is leírtuk már, hogy ha valami, hát az underdog szerep egészen biztosan jól áll menedzserünknek – az előző héten megmutatta, hogy képes akár előnyt is kovácsolni ebből.

Lényeg a lényeg: alapvetően két opció áll előttünk. Megpróbálunk egy nyíltsisakos, sokgólos meccsen nem kikapni, vagy folytatjuk azt, amit odahaza elkezdtünk, és az ott látott phalanxból kitámadva, gyors játékosainkra építve próbáljuk meg kiharcolni a nekünk megfelelő eredményt. Az első a hősies, a második pedig az okos taktika lenne minden bizonnyal. Az előbbihez legalább egy meglepő húzás kéne Moyestól (akár a kezdőt, akár a játékot tekintve), meg persze 8-9 klasszis teljesítmény a pályára, hogy működhessen, utóbbihoz pedig az, amit a cikk elején fejtegettem: türelem. Ha ugyanis újból beállunk, akkor most is kivárásra kell majd játszanunk, bízva abban, hogy előbb vagy utóbb úgyis adódik majd egy lehetőség. A teher ebben azonban már jóval nagyobb lesz: nem csak azzal a kényszerrel kell majd pályára lépni, hogy mindenképpen gólt kell szerezni, hanem a helyzetkihasználást tekintve is közel makulátlan mérlegre lesz szükség. Elwelbeckezett helyzetek nem férnek bele.

welbz

Beszélhetnénk még sok mindenről. Arról, hogy kik pótolhatják majd a hiányzókat, hogy mire lehet képes Rooney sérülten és hogy miben változhat meg a Bayern játéka a kissé felforgatott kezdő következtében. Beszélhetnénk róluk, de igazából minden egyetlen ponton fog eldőlni: ott, hogy a korábban esélytelennek nyilvánított Manchester United képes lesz-e feldolgozni annak a terhét, hogy alig két hét alatt megfordult a világ, és hirtelen esély támadt a továbbjutásra.