#13 – Kapussorsok

de-gea-lindegaardTizenharmadikán a tizenhármas számú játékos szezonjával kéne foglalkoznunk, de Anders Lindegaard egyetlen percet sem kapott ebben az idényben. Hogy ne egy üres szezonértékelő poszt álljon a blogon a mai napon, úgy döntöttünk hogy a 13 mellé beikszeljük a 32-es, 40-es és 50-es számokat, valamint megjátszunk egy joker számot is, és egy kalap alá vesszük a keretben fellelhető kapusokat, illetve jól megszavaztatjuk a népet, hogy akkor kire is lenne itt szükség jövőre.

Kezdjük tehát a United drukkereinek oly kedves dán kapus szóösszetétellel. Lindegaard már Fergie utolsó évében, de Moyes és főleg van Gaal alatt végképp elveszítette az első számú kapusposztért folytatott harcot DDG-vel szemben (ki nem?), sőt a szezon végére még Valdés is beelőzte őt a rangsorban. Így alakulhatott, hogy egyetlen percet sem játszott a szezonban, ami még a tavalyi és tavalyelőtti 90-90 perchez képest is komoly visszaesés. Andersnek még egy évig van szerződése, tehát nem tudjuk drágán eladni a Real Madridnak, 31 éves, a transfermarkt 1,3 millió fontra becsüli az értékét. Adott a kérdés, hogy mi is legyen vele.

Idény közben sunyiban hozzánk került egy Eb- vb- BL-győztes kapus is, akit ugyan még mindig lehet utálni buzibarszás korszaka miatt, de azért ingyen behúzni Victor Valdést nem olyan rossz biznisz. De Gea sérülése miatt az Arsenal ellen állhatott be először csereként, bekapott egy gólt egy megpattanó lövésből, a Hull ellen pedig néhány wtf kifutást leszámítva jól védett, kapott gól nélkül lehozva első teljes 90 percét. Hogy vele képzeli-e el Lajos a jövő szezont, ha David dobbant Madridba? Aligha, hiszen Valdés már 33, ami kapusok között ugyan még nem számít extrém öregnek, de súlyos sérülésből tért vissza, meg ő amúgy sem egy tipikus PL-kapus. Neki is jövő nyáron jár le a szerződése.

Akadnak még kapusok a keretben ám, a 40-es mez büszke tulajdonosa, Ben Amos például évek óta a bővebb keret tagja, viszont szezonok óta nem került pályára a nagycsapatban. A tavaszt a Bolton Wanderersnél töltötte a Pool friss igazolásával, bizonyos Bogdán Ádámmal (pedig szimpi volt a srác) viaskodva a kapuba kerülésért. Ott sem váltotta meg a világot, mindössze 9 meccset kapott, már 25 éves és 15 nap múlva lejár a szerződése, állítólag már meg is egyezett a Championship csapattal hogy náluk folytatja.
Másik jómadarunk, Sam Johnstone a nem túl reményteljes 50-es mezt viseli, illetve viselné, hiszen még egyetlen egyszer sem játszott az első csapatban. Utóbbi éveiben bejárta Észak-Angliát mindenféle kölcsönadási ügyletek keretein belül, az idei szezon második felét például a Championshipbe frissen visszajutott Preston csapatánál töltötte (sőt a megnyert playoff döntőn ő védett). 22 éves, még két évig van élő szerződése, talán újra el fog kerülni kölcsönbe, talán vissza Prestonba.

Joker játékosunknak egyelőre még mezszáma sincsen, legalábbis nálunk, ugyanis a 2014-15-ös szezont fiatal szerb-spanyol kettős állampolgár kapusunk, Vanja Milinkovic-Savic az újvidéki Vojvodinánál töltötte kölcsönben (valaki jártas a szerb ligában?). A srác mindössze 18 éves, viszont 202 centijével a keret legmagasabb tagja lehetne, ami egy kapusnál ugye nem hátrány. Tehetséges, de még messze nem kész kapus, vajon kinéz neki egy újabb év kölcsönben, vagy Frans Hoek gyámsága alá helyezve jövőre már a csapattal fog edzeni?