#17 – Vakfolt a középpályán

Túlzás lenne kijelenteni egy szezont követően, de véleményem szerint megvan az új John O’Shea, egy holland játékos személyében. A még mindig csak 25 éves Daley Blind apja nyomdokai mentén lépdel előre egy szép karrier irányába, ráadásul most már a világ egyik legnagyobb klubjában rúgja a bőrt, mi most az idényéről rántjuk le a leplet.

blind-getty_3079329b wba

Blind már a bemutatkozó mérkőzésén valami olyasmit csinált, amire elég ritkán akad példa. 112 passz fűződött a nevéhez, amiből 107 emberhez ment a QPR elleni találkozón. Ezt a hozzáállását egész szezonban megtartotta, végül 87,8%-os pontossági mutatóval zárt.

Bxgj2h3IQAAbOx5

Ezt követően be is játszotta magát a csapatba. A sikeres időszaknak azonban, mint ahogy mondottam már néhány alkalommal, egy szokásos Manchester United játékosokat illető sérülés szólt közbe. Mindezt egy EB selejtezőn sikerült összeszedni november végén. Blind mágusa lett a meccsvégi egyenlítő góloknak, már-már John O’Shea legendás liverpooli gólját idézte meg előttünk ezekben az esetekben. Sérülése előtt a West Bromwich Albiont, sérülését követően a West Ham Unitedet szomorította el ezekkel. Hozzá kell tenni, hogy sérülése szerencsére sokkal rövidebb időre nyúlt, mint az előzetesen várható volt. Blind alig 1 hónapot hagyott ki.

blind whu

Visszatérése után leginkább balhátvédként kapott szerepet, ami tudjuk, hogy alapvetően nem idegen tőle. van Persienek megeresztett gólpassza már betöltötte egyéves évfordulóját is. Ettől is lesz igazán jolly joker, hiszen több rendszerben is képes játszani, megbízható bal lábbal rendelkezik és kellő intelligenciája is van használni azt. Ha kell megiramodik szélen, kombinatív játékban sem ügyetlen, igaz itt még van mit fejlődnie.  Nem volt piskóta például a Leicester elleni gólpassza, szintén a holland bajtársnak.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n0g5AnQP5QQ] A gólpassz 0:26-nál kezdődik.

A szezon második felét gyakorlatilag végigjátszotta, aktív részese volt a hat győzelmet egymás után bezsebelő csapatnak, végig 90 percet játszva (A Liverpool ellen a 94. percben cserélték le). 4 mérkőzésen az FA kupában is kezdőként kapott lehetőséget.

Blind átlagosan 11 km-t ’megy’ a pályán, ezzel az egyik legdolgosabb futballista a Premier Leagueben és átlagosan 3,3 interception is kötődik a nevéhez meccsenként. Mindez a liga egyik legmagasabb ilyen irányú mutatója. Ha pedig ráér, akár egy darts mérkőzésbe is beszáll a legnagyobbakkal karöltve.  Blind hosszú távon lehet fontos eleme a csapatunknak, reméljük jövőre újabb társakkal kiegészülve.

blinddarts

By the way, hamarosan hivatalos a Premier League 2015-16-os menetrendje.