Kötelező körök

Nem túlzás azt állítani, hogy a kedden kezdődő kétfordulós párharc rendkívül fontos, meghatározza majd egész szezonunkat. Sajnos távollétünkkel tavaly sikerült Bohóc Ligává silányítanunk a BL-t, de most nagy esélyünk van arra, hogy újra elfoglaljuk megérdemelt helyünket a csoportkörben. Ehhez a Club Bruges csapatán keresztül vezet az út.  

mucb

A főtábláért való küzdés jogát még tavasszal biztosítottuk be egy Chelsea-Everton-WBA elleni tripla nullával, amivel végleg feltaszítottuk az ágyúsokat jól megszokott helyükről a top háromba. Ezzel valószínűleg kisebb zavart is okoztunk Wenger hosszú évek során tökéletesítgetett felkészülési ütemtervében.

Az előttünk álló feladatot tekintve mellettünk szól, hogy eddig négyszer kellett selejtezőt vívnunk a csoportkörbe kerülésért, és minden alkalommal tovább is jutottunk (kétszer épp a magyar bajnok ellen). 1999-ben pedig megmutattuk, hogy selejtezőből indulva is lehet Bajnokok Ligáját nyerni.

99cl

Az előjelek nem rosszak. Az első két tétmeccsünket megnyertük, gólt nem kaptunk, viszont kíméletlen precizitással használjuk ki helyzeteinket, hiszen a két bajnokin három kapura tartó lövésünkből kettő gól lett (ez így nem teljesen igaz, ne degradáljuk Own Goal érdemeit). Sérültünk nincs, csak szegény Jones játssza el – ismét – az állatorvosi ló szerepét, az enyhe trombózis nem jelent számára sok jót a következő hetekre nézve. Talán Rojo újra meccsfitt lesz hamarosan, és remélhetőleg Schweini is alkalmasnak bizonyul már 90 perc végig játszására. A támadósorunk eddig felejthető produkciót nyújtott, mondhatnánk, de sajnos sokunk retinájába beleégett Roo Spurs elleni tötymörgése Walker remekül időzített érkezése előtt. Memphis sem vette még fel igazán a ritmust, a belgák elleni két meccs segíthet lendületbe hozni őket.

roowalk

A Bruges elleni statisztikáinkat felesleges kutatni, ugyanis még sosem játszottunk ellenük a különböző európai kupákban. Belga csapattal is mindössze háromszor kerültünk össze – mindháromszor az Anderlechttel – két kieséses párharc és egy csoportkör alkalmával (a mérleg: 4 győzelem, 2 vereség, 22-6-os gólkülönbség és minden esetben továbbjutás). De nem a brüsszeli lilák ellen indulunk most csatába, foglalkozzunk inkább leendő ellenfelünkkel.

A Club Bruges-t 1890-ben alapították, tizenháromszoros bajnok, tizenegyszeres kupagyőztes, az egyik legsikeresebb futballklub Belgiumban. Az egyetlen belga csapat, amely bejutott a BEK döntőjébe. 1978-ban történt e jeles esemény, ám az utolsó lépés nem sikerült, a Liverpooltól vereséget szenvedtek. Ráadásul két évvel korábban, 1976-ban az UEFA-kupa döntőjében is ugyanez történt, így a United és a Bruges szurkolói közös ellenséget témát is könnyen találhatnak közös sörözések alkalmával. Az edzőjük Michel Preud’homme, a ’90-es évek – többek között Enzo Scifo által erősített – belga válogatottjának kapusa volt. Menedzserként a Standard Liége-zsel 2008-ban bajnokságot nyert. Két éve dolgozik a Bruges-nél, amivel tavaly végül második helyen végzett a Gent mögött, így indulhattak a BL-selejtezőben.

preudhomme

Bár a csapat kulcsemberei között rutinos játékosok is találhatók – a 38 éves csapatkapitány, Timmy Simmons kilencvenháromszoros belga válogatott középpályás vagy a Barcelona-nevelés Victor Vazquez, aki az előző szezonban a legtöbb gólpasszt adta a társaknak – a keret mégis nagyon fiatal, 24 év alatt van az átlagéletkora. Idén már túl vannak négy bajnokin, vereséggel kezdtek, de azóta egy döntetlent és két győzelmet értek el. A BL-küzdelmekbe az előző selejtezőkörben léptek be, a Panathinaikosz ellen egy idegenbeli 1-2 után otthon 3-0-ra diadalmaskodtak, így érdemelve ki a lehetőséget, hogy a Manchester United ellen mérkőzhetnek.

De minden szócséplés felesleges, ez az a (két) meccs, amin egyszerűen nem bukhat el csapatunk. Kötelező feladat a továbbjutás kiharcolása, nagyon csúnya lenne zsinórban két éven keresztül távol maradni az elit küzdelmeitől. És bár a modern futball n+1. főtétele – ami kimondja, hogy ha meglátsz a pályán egy kurva jó fiatal játékost, és fogalmad sincs róla, kicsoda, akkor biztosan belga – óvatosságra ad okot, mégsem tudom elképzelni, hogy  Preud’homme fiai meg tudnák állítani kedvenceinket a Bajnokok Ligája kapujában. Személy szerint 3-0-át várok, egy Romero – Darmian, Smalling, Blind, Shaw – Schweinsteiger, Schneiderlin – Memphis, Herrera, Mata –Rooney kezdőtizeneggyel.