Taktikai meglátások

A tegnapi napon látottak miatt egyszerűen nem mehetünk el amellett, hogy egy rövid taktikai értekezésbe ne bonyolódjunk a csapat augusztusban látott mérkőzései kapcsán. Egy biztos, a Be The Difference és a Break Expectations egyelőre nagyon távol áll a csapattól.

adidas-manchester-united-2015-16-kit-launch-video

Most abba ne menjünk bele, hogy van Gaal tulajdonképpen miért a 4231-es felállást kezdte el favorizálni. Mindenesetre ehhez biztosan van némi köze Schweinsteigernek, aki ebben a felállásban hozta annak idején csúcsformáját és most az igazolásoknak hála rotálhatóvá vált ez a poszt. Más kérdés, hogy már a 2014-es világbajnokságon is teljesen nyilvánvaló volt, hogy Lahm, Khedira, Kroos hármasból kettő (lényegében akár mind a három) is körbe kell, hogy vegye, hogy igazán biztonságban legyen a csapat védekezése.

Persze, ahogy Strigo is írta, a játékunk leginkább a 460-t ostromolja, hiszen hazugság lenne azt állítani, hogy igazából megvan egy ékünk, még akkor is, ha a beadásoknál Rooney rendszeresen magányosan álldogál a védők gyűrűjében vagy eddig Januzaj társaságában közösen zavarták egymást. Lentebb a Spurs elleni player influence látható, ami nem igazán változott meg alapvetően az elmúlt mérkőzéseken sem.

Ahogy a blogon már meg is jelent a kommentek között, van Gaal egyértelműen azt prefeálja, ha a két védekező középpályás minél közelebb lenne a két belső védőhöz, akik ezzel is megadják azt a biztonságot a pálya közepén, amivel nagyjából meg lehet fojtani az ellenfelet, akik maximum a szélen kezdhetnek el igazán építkezni. A stílus alapvetően működik, de cserébe mindenki elfelejtheti a kapura lövéseket a mi részünkről. Az elmúlt két mérkőzésen hiába a megszégyenítő 65-70%-os labadabirtkolás, a csapat gyakorlatilag nem alakít ki helyzeteket. Darmian és Shaw hiába játszik némileg fentebb, a széleket igazából csak ritkán sikerül megkeverni, de mégis azt az adatokat is mutatják, abból vannak lehetőségeink és igazán lelkesen próbálkoznak, különösen az angol. Aki tegnap is nagyon fent védekezett, ezt a fourfourtwo.com ma külön ki is emelte írásában. Viszont a kulcs ebben lehetne a jövőre nézve. Lentebb Shaw támadó harmadbeli produkciója látható a Newcastle ellen, ami igen mutatós. Tegnap nem volt ilyen aktív, de a gólpassz magáért beszélt.

Szóval, hogy mi kellene ahhoz, hogy foci legyen? van Gaalnak mindeképpen fel kellene adni ezt a fajta játékot és át kellene állnia 433-ra, legalábbis annak hamis formájára mindenképpen. Igaz annak is jelentős feltételei vannak. A középpálya egyik kulcsa ebben a tekintetben mindenképpen Schneiderlin lenne, aki adná azt a fajta biztonságot, amire ebben az esetben nagy szükség van. Carrick cserével tudja pótolni Schneiderlint. Mellette egy olyan játékosra van még szükség, aki rombol, ha kell ütközik. Itt azt kell, hogy mondjam elsősorban Fellaini lenne az ideális választás vagy Schweinsteiger, de én inkább előbbit preferálnám. A kulcs pedig Herrera lehetne, akire legfontosabb box to box középpályásként tekinthetnénk, aki kifutja a lelkét, ha kell visszalép egészen a saját tizenhatosáig, trükközik, szerel, akár befejez az akciók végén. Ha Herrera lenyomná az évi 40 meccset, fontosabb bajnoki találkozókon, Bajnokok Ligája mérkőzéseken, az FA Kupában, akkor bizony igenis lenne létjogosultsága ennek a felállásnak.

A széleket természetesen a felfutó védők, elsősorban Darmian és Shaw vinné és a párszor megcsillantott akciók keverhetnék össze az ellenfél védelmét. Ahol nem csak arról szólnak a támadások, hogy Mata vagy Depay a középpálya közepe felé kezdi el cipelni a labdát vagy csak szimplán bepasszol középre. A sebesség, a gyors befejezések, az ellenfél folyamatos nyomás alatt tartása és a szélek megkavarására van szükség. Ezzel valószínűleg több eladott labda és baj származhatna. Viszont láttuk, hogy ilyen akciók, kontrák esetében Rooney és Mata is borzasztóan közel tud kerülni a kapuhoz és egyből ott a lehetőség. Persze lehet keseregni, hogy ezt a rendszert egy fiatalabb, akár box to box középpályás, meg egy világklasszis középhátvéd biztossá tehetné.

A poszt azért született, mert a jelenlegi helyzetben én nem igazán tudom elképzelni, hogy a szezon további szakaszában is folytatni szeretnénk ezt a fajta stílust és nem próbálkozunk be legalább a tavaly látott, alapvetően 4141-es felállással. Amihez szintén eléggé adott lenne a keret, idén viszont kombinatív játékosaink lettek a hátsó széleken (Valencia és Blind helyett), továbbá Young helyett is lett egy Depayunk, aki megkívánja azt, hogy focira emlékeztető jeleket produkáljunk. Különösen akkor, ha szeretnénk valamire vinni Európában.