Hattyúdal

Egy éve borús hangulatban vártuk a negyedik fordulót egy vereség, két döntetlen és három öt kettő után, de idén óvatos optimizmussal tekinthetünk a soron következő párharc elé. Egy könnyed és sikeres BL selejtező, valamint egy szerencsésnek mondható BL sorsolást követően a szezon eddigi legkeményebb erőpróbája következik, a Swansea elleni idegenbeli mérkőzés. Van miért visszavágnunk a hattyúknak, hiszen nso stílussal élve, tavaly kétszer is „ördögverés lett a hattyúvadászatból”.

swansea_united

Amióta a walesiek a Premier League résztvevői, ki kell mondanunk, egyre gyengébb eredményeket tudunk felmutatni ellenük. Fergie természetesen még nem kapott Ki tőlük, három győzelem és egy döntetlen volt a mérlege ebben a párosításban. Sir Alex a Swansea ellen búcsúzott az Old Traffordtól. Ki ne emlékezne Rio góljára és gólörömére erről a meccsről?

Moyes első bajnokija egy impozáns 4-1-es Swansea-verés volt idegenben. A hazai találkozón is nyert 2-0-ra, de a rekordhalmozó skót nem annyira hosszúra nyúló manchesteri pályafutása alatt három meccsből egyszer már kikapott Williamséktől, hazai pályán az FA kupa harmadik fordulójában az akkor még ott vitézkedő Bony utolsó perces – Moysietime – góljával.

Aztán jött Lajos, aki a Swansea elleni csatáival hathatós érveket sorakoztatott fel a „Moyes alatt még élvezhető meccseink voltak” és az „időt kellett volna adni neki” kijelentések mellett. Ő is a hattyúk ellen debütált, és az akkor kicsit lesajnált és ugyancsak debütáló Garry Monk adott leckét a hollandnak a Premier League erősségéből. Tavasszal Gomis haja sokkolta Rooneyékat, mikor a rajta megpattant Shelvey-lövés húzott el De Gea keze mellett, pedig a madridi még vetődött is. Két meccs, két 2-1-es vereség. Nos, ezt a romló tendenciát illene végre megfordítani.

Az idei bajnokságban eddig csakúgy, mint a United, a Swansea is veretlen, a Stamford Bridge-en elért 2-2 után 2-0-ra verték a Newcastle-t a Liberty Stadionban, majd a Sunderland otthonában játszottak  1-1-es döntetlent. Garry Monk nem a rotáció híve, eddigi három bajnoki meccsén tök ugyanaz a csapat lépet (volna) pályára, ha nincs Ki sérülése az első fordulóban. Az őt váltó – Kipótló – Jack Cork maradt a helyén a következő két összecsapáson is. A szóvicc-katalizátor nevű középpályás a hétközi 3-0-ra megnyert ligakupa mérkőzésen már játszott a York City ellen, így könnyen lehet, hogy nem ússzuk meg a koreai négyes Kifli szerű beadásait, és Kiadós lövéseit. (Érdekesség, hogy Gomis hajikertestvére Emnes idén még csak a ligakupameccsen jutott szóhoz csereként, ennek oka a nyáron szerződtetett portugál Eder, aki Gomis után a második számú csatár lett.)

eder

Tehát a Swansea kezdője nagy valószínűség szerint így néz majd ki: Fabianski – Naughton, Fernández, Williams, Taylor – Cork/Ki, Shelvey – Ayew, Sigurdsson, Montero – Gomis.

Az „akikre büszkék vagyunk”, vagy a „hónap dolgozója” feliratú táblára kitűzhetik az eddig 3 gólt szerző – már említett – Gomis, a ligában a legtöbb helyzetet kialakító Voldemort, vagy a bal oldalon fickándozó ecuadori Jefferson Montero nevét.

Ellenfelünknél mindenki egészséges, és egyelőre nálunk is kongva visszhangzik az orvosi szoba az ürességtől, mindössze Jones és Januzaj nem lesz bevethető a keretből. Fella eltiltása lejárt, így ő is visszatérhet a csapatba. Lajosra sem jellemző idén a kezdőcsapat gyakori változtatása, így a védelem szinte biztos, hogy a már megszokott felállásban lép pályára, azaz Romero előtt az eddig jól működő (ebben a szezonban még csak Carrick tudott betalálni a kapunkba) Darmian – Smalling – Blind – Shaw négyes rángatja majd Gomis és Shelvey haját. A középpályán a Bruges ellen pihenő Schneiderlin játéka nem kérdés, mellette Carrick vagy Herr Fußballgott szervez majd. A támadószekció két széle az eddigiek alapján adott Memphis és Mata személyében, középen viszont a Bruges ellen ezen a poszton remeklő Herrera és Fellaini játéka is elképzelhető. A csatár Rooney lesz, aki remélhetőleg kellő lendületet kapott a szerdai mesterhármasa után, és folytatja a gólgyártást walesben is. Wayne-Rooney

És mivel Hazardéknak megártott a kristály, a Liverpoolt pedig jól elkalapálták, LVG ötvenedik meccsén a United kispadján nyerni kell, nincs mese. És akkor nyugodtan várhatjuk a válogatott szünet utáni folytatást.