Átigazolási körkép – 2015 tele

Rengeteg alkalommal jutott idő a sebek nyalogatására és nagyjából képet kaphatunk a csapat hiányosságairól, annak természetéről és ezzel együtt hagyunk magunkat egy kis időt az ábrándozásra. Az alábbiakban átigazolási körkép következik és minden más, ami mögötte van. Tapasz a sebekre.

woodhead

Először is elkezdhetnénk azon moralizálni, hogy akarjuk-e látni van Gaal-t a Manchester United padján, avagy menjen már a francba és jöjjön valaki más, de ennek aligha van itt a helye. Egyrészt elég sok van még hátra a szezonból, másrészt jelenleg az Ancelotti-Giggs kettősön kívül aligha akad olyan szakember, akit szívesen látnánk a United padján már azonnal és velük szemben is akadnak persze kételyeink, de ez a bejegyzés még mindig nem erről szól.

Itt a január lassan és mivel mind az eredmények, mind a sérülések és legfőképpen azok a bizonyos hiányposztok azt mutatják, hogy ezen lyukak betömködése nélkül bizony kínkeserves sors várhat ránk a 2016-os tavaszon.

Old-Trafford-Manchester-United_2926462

Kapusok:

Persze, könnyen legyinthetnénk, hogy itt nincsen semmiféle problémánk, ez azonban aligha lenne igaz, ha mondjuk de Gea kiesne néhány hónapra. Igen, tudom, hogy többen a vérnyomáscsökkentőjükhöz, inhalátorukhoz vagy csak egyszerűen a szívükhöz kaptak ennek hallatán, mert beugrott a fejükbe egy név:

romero

Igen Romero. Szóval sokszor esett már szó arról, hogy a francia Lloris nagy erősítés lehetne a csapatnak, akár de Gea méltó utódja is, viszont aligha fogunk a kapuvédőért januárban komolyabb összegeket csengetni. Ezzel ellentétben el lehet gondolkodni egy olyan személy leigazolásán mint a jelenleg Stoke City együttesében bizonyítani igyekvő Butland vagy a jelenleg Hamburgban védő René Adler. Jack-et nem kell bemutatni senkinek, viszont Adler egy még mindig csak 30 éves, igazi bravúrkapus és a Chelsea sem véletlenül igazolta le Begovic-ot, aki már idén hasznos pótlékként szolgált. Aki kevésbé ismerné a többszörös német válogatott hálóőr munkáját, annak álljon itt egy videó bizonyítékul. Ez persze csak feltételezés és minden bizonnyal kapust januárban aligha igazolunk.

Védelem:

A védelem amúgy sem volt túl vastag, Shaw kiesésével pedig egyenesen arányosan jöttek a további sérülések. Ennek hála ma már ott tartunk, hogy a korábban alig vagy egyáltalán alig hallott Varela és Borthwick-Jackson bevetése vált kényszerűvé, akár egy fontosabb mérkőzésen is. Valencia februárig, Shaw pedig talán áprilisig vagy a szezon végéig sem lesz bevethető, Jones pedig egy itt a piros, hol a piros bábújához hasonlít, hol van, hol nincs. Így igen erős igények nyílnak a védelem megerősítésére. Már csak azért is, mert Blind egyre rosszabb teljesítményt nyújt középhátvédként, ráadásul mióta még a szögleteket is a holland végzi, már egyre jobban aggódunk a kontrák miatt és reméljük ez egy folyamat, amelyben van Gaal is belátja, Daley helye a középpályán van.

chris-smalling-manchester-united-wolfsburg_3386328

Így azonban a legnagyobb talány az, hogy Smalling mellé milyen személy kellene, aki hosszabb időre visszahozza a Red Wall valaha élt szép emlékét. Ráadásul azért is lenne fontos egy keményebb, megbízhatóbb futballista, mert az szemmel látható, hogy Smalling egyedül nem képes egyben tartani a védelmet és az is igen bizonytalan, hogy vajon lenyom-e 50 találkozót az idén, első osztályú teljesítménnyel.

Vitathatatlan és első számú célpont John Stones, akiért akár 40 millió Font körüli összeget is kicsengethetünk. Az angol képes bátor megindulásokra, rendszeres kezdő az Everton csapatában és már a válogatottba is beverekedte magát néhány EB selejtezőre. Stones idén alapembere a liverpooli gárdának, tisztán játszik és egy fejlődőképes játékosról beszélünk személyében. Lehet moralizálni, hogy vajon nincs-e egy ennél rutinosabb, megbízhatóbb, valamivel korosabb középhátvéd, de erre alighanem már a nyáron megkaptuk a választ. Januári valószínűség sajnos csekély, a nyári azonban már jobb esélyekkel kecsegtet, de soha ne írjuk le Ed befolyását.

John Stones England

Otamendi a City mezét öltötte magára, Hummels mozdíthatatlannak tűnik, ráadásul azóta Klopp is Liverpoolban van, Madrid irányába pedig már nagyon nem megfelelő a viszonyunk augusztus utolsó napja óta. Viszont Spanyolország más részein erősen érintettek vagyunk, de Aymeric Laporte leigazolása is hasonló összegbe kerülne, mint a fentebb említett angolé. Van azonban még egy spanyol érintettségű német jelöltünk, mégpedig az a Mustafi, aki jelenleg a Valencia csapatnál húzza az igát. Ennél ugye többet nem kell mondanunk? Nem hiszem, hogy sokan szomorkodnánk akár az ő leigazolásán is.

football-2014-fifa-world-cup-shkodran-mustafi-germany_3162784

A jobbhátvéd poszt a Darmian, Varela és a későbbiekben visszatérő Valencia belépésével megoldottnak tűnik és a balhátvéd történet is áthidalható lenne, ha Smalling mellé kerülne egy tisztességes középhátvéd. Így Rojo és Blind alkalmi kilépése (bár utóbbit nem tudom támogatni), esetleg Young visszarántása, plusz a fiatal CBJ aktív játszatása talán megoldást nyújthat az idei szezonra és aligha van értelme egy 20-25 milliós védőt igazolni hátra. Igaz napokkal ezelőtt felmerült a Marseille fiatal balhátvédjének, egy bizonyos Benjamin Mendynek a neve, a fiatal francia csillogott az Európa Ligában és a bajnokságban is rendszeres kezdő. Na majd meglátjuk, mondta már a vak is.

Középpálya:

Itt mindenképpen kiderült, hogy egy igazi játékmesterre vagy egy valamilyen szervező középpályásra lenne szükségünk. Sokszor szóba került annak a Gündogannak a neve, aki továbbra is aktív tagja a Dortmund csapatának és a német válogatottba is végleg kezdi beverekedni magát. Könnyen alkalmazkodik a különböző hadrendekhez, így 4231-ben, 433-ban vagy 4321-ben sem érzi idegenül magát. Ott van még a pokolian fiatal Youri Tielemans, aki 18 éves kora ellenére számos nagy klub figyelmét felkeltette már. Az első sorban CM-et játszó belga, támadó középpályásként és védekező középpályásként is otthon érzi magát. Hihetetlen, hogy rendszeresen játszik, mind az Európa Ligában, mind a bajnokságban. Figyelemre méltó adat, hogy Tielemans 1,7 keypass-t oszt ki mérkőzéseként a második számú európai kupasorozatban. A helyzet talán annyival mutat túl a pletykán, hogy figyeltük is már meg a játékost és ha nem is azonnal, de talán jövő nyáron a csapathoz kerülhet az ifjú tehetség.

football-gettyimages-454195844-tielemans_3315794

Középre véleményem szerint egy komoly és már tapasztaltabb aduász is érkezhetne, ő pedig nem más, mint William Carvalho. A Sporting motorja a portugál válogatottban is egyre többet tűnik fel. Végső esetben azon túl, hogy középhátvédként is bevethető, alapvetően védekező középpályás pozícióban érzi otthon magát. Carrick elég esélyes kiválásával egy 433-ban könnyen meghatározó játékossá válhatna csapatunkban és már 23 esztendős. Nem ügyetlen kapu előtt és igen labdabiztos.

William_Carvalhoccdndotrecorddotxldotpt

A szélekre olyan nevek merülhetnek még fel, mint Mané, de természetesen szóba jött van Gaal nagy kedvence, Robben is vagy a fenomenális formát futó Mahrez. A legnagyobb igazolás azonban így is kétségtelenül egy bizonyos Griezmann lenne.

griezmann_18

A francia kis túlzással egyedül viszi hátán az Atletico Madrid csapatát. A Bajnokok Ligájában 4 gól 1 gólpassz, a bajnokságban 8 gól, 2 gólpassz a mutató. Mérkőzésenként 2 keypass, 433-ban, de akár 442-ben is gyakorlatilag bárhol bevethető, már ami a csatárposztokat és a széleket illeti. No, de az ára….Griezmann minden bizonnyal mindössze Angliában találhat esetlegesen új otthont magának, de a nagyjából 60 millió eurós ár, amit érte ki kellene csengetni, bizony nem tűnik kevésnek. A befektetés azonban jó eséllyel alighanem megtérülne. Reméljük nem a City vagy a Chelsea mezében látjuk majd viszont hamarosan.

Csatárok:

Itt alighanem nyugodtan mondhatjuk, hogy elfogytunk. Lényegében Rooney, Martial és Wilson tekinthetőek csatárnak csapatunkban, viszont van némi probléma. Wilson azon túl, hogy a szezon végéig kölcsönben játszik, nem igazán tudjuk mit várhatnánk tőle majd a felnőttcsapatnál. Martial ránk cáfolt és nyugodtan mondhatjuk, hogy megérte a pénzét, viszont a 20+ gól még nem jön ki az éppen csak 20 éves franciából. Rooney pedig úgy gondolom, hogy maximum munkásembere lehet a csapatnak, de nem kezdő gólvágója.

A legnagyobb fogás alighanem Harry Kane lenne. Kezdjük ott, hogy angol, tehetséges, fizikálisan sem könnyen megverhető és éppen jó korba kezd belépni, hiszen nyáron lesz 23 éves. Az egészen biztos, hogy a Levy megkérné az árát a csatárnak és nagyjából 50 millió euró alatt meg nem kapnánk, viszont cserébe 10 évig összeállhatna egy igen kecsegtető csatárpáros, néhány tehetséges szélsővel megspékelve. Az igazolás valószínűségtartalma januárban azonban nagyjából 10%, nyáron nem lehet tudni, de ennél jóval esélyesebb.

kaneunited

Szóba került még Cavani, ez azonban inkább erős pletyka, mint valóság. Felmerült még a baseli csodagyerek Embolo, a gólokat mostanság igen korrekt mennyiségben termelő Lukaku és ejtsünk szót személyes kedvencemről, Thomas Müllerről, akit talán egy bizonyos Pep Guardiola hozhatna magával, tehát ennél tovább ne is menjünk most a történetben.

Természetesen várjuk, hogy szerintetek kik lennének elérhetőek januárban, de akár a nyáron is.

Közben az Európa Ligában a Fc Midtjylland csapatával nézünk majd szembe februárban, az első mérkőzésen idegenben játszunk, remélhetőleg már felturbózva néhány új játékossal. Addig pedig továbbra is várunk és figyelünk, ha valaki számára nem lenne tiszta:

„We have to wait and see and we shall win”