Te mit nyomsz? – Drogkörkép a PL-ből

A drog rossz, értem? Mégis annyian csinálják, annyian lesznek függőek különböző szerektől, hogy még itt a Stretford Enden is beszélnünk kell a problémáról. Biztosan sokan elgondolkodtatok már azon, hogyan lehet évekig, akár évtizedekig bírni azt a nyomást, amit egy élvonalbeli angol klub irányítása jelenthet. Oknyomozásba kezdtünk, kibújt belőlünk a Csernus-génekkel beoltott Zacher doki, és megvizsgáltuk, vajon miféle tudatmódosítókkal élhetnek a Premier League menedzserei. Drogpreventációs posztunk az elrettentés szándékával született, a benne található információkért nem vállalunk felelősséget.

Kokain
Kezdjük a legegyértelműbb esettel. Meg hát United-blog lennénk vagy mi a fene, és mégis csak a jelenlegi menedzserünk problémáiról van szó. Mourinho kokófüggősége nem ma kezdődött, állítólag már Abramoviccsal is azon vesztek össze, hogy melyikük szippantsa fel először a PL-serleg talapzatáról a kokaincsíkot. A fehér por szinte minden tünetét felfedezhetjük Mourinho utóbbi éveiben: paranoia, dühkitörések, hangulatváltozások, pupillatágulás, eufória és levertség váltakozó megjelenése. A Special One mára egy önmagát fényező ripaccsá vált, és már nem is titkolja a szerhasználatot: egy ideig csak előbb ment az öltözőbe, hogy senki se lássa, de ma már akár a kispadon is felszippant egy kicsit, ha feszültnek érzi magát.

Alkohol
Az alkoholizmus népbetegség: nem csupán Magyarországon, hanem a Premier League edzői között is. A legsúlyosabb eset talán épp a legrégebb óta regnáló Wenger, akin a piafüggőség szinte összes tünete érzékelhető. Személyiségváltozás, ingerlékenység, hangulatváltozások és ezek által vezérelt kirohanások, intellektuális funkciók hanyatlása. Fogadni mernénk, hogy a télikabát belső zsebében ott lapul a laposüveg, valószínűleg valami jóféle konyakkal megtöltve, amit Wenger papa a rangadók szünetében nyilván gyakran meg is húz bánatában. Emellett feltűnő, hogy alkohol hatása alatt agresszióját kollégáin próbálja levezetni, nem riad vissza a fizikai kontakttól sem, testi erejét és egészségi állapotát rosszul felmérve. Nyaranta állítólag absztinens tisztítókúrákra jár, de a bajnokság okozta stressz miatti alkoholfogyasztás hatására legkésőbb márciusra általában teljesen szétcsúszik.

Akadnak persze még kemény ivók a PL volt és jelenlegi menedzserei között. Sir Alex borvirágos orra arról árulkodott, hogy Fergie nem csak meccs után borozgatott az ellenfél edzőivel, és legendás öltözői dühkitörései is több évtizedes piálásnak tudhatók be. Vagy említhetnénk Nigel Pearsont, aki néha még a legrészegebb szurkolóknál is verekedősebbre ihatta magát meccs előtt, taktikai utasítások helyett olyanokat kiabálva a játékosoknak hogy kurvanyád, megzúzlak, kellafájás? És így már talán magyarázható lenne az alábbi eset, ahol a menedzser úr becsicskít egy Palace-játékost.

Kannabisz
Jelenleg már nem PL-menedzser a horvát fenegyerek, és ezt valószínűleg komoly fűfüggőségének köszönheti. A túl sok szívástól elkényelmesedett, befásult és ambícióját veszített Bilics addikciója miatt veszítette el a munkáját. Eleinte jó ötletnek tűnt a kreativitás szerhasználat általi fokozása, de az utóbbi időkben már csak a szokás miatt tépett. Távlati terveit elhanyagolta, a szurkolóknak és a vezetőségnek pedig egy céltudatosabb személyre volt szükségük a vezetőedzői poszton, nem egy olyanra akinek annyi az ambíciója hogy tépj és tévézz maradj bent a PL-ben, meg bulizz a haverokkal.

Heroin
Hogy jól döntöttek-e London veszthemebbik felében, abban nem vagyunk biztosak. Abban már sokkal inkább, hogy a frissen kinevezett Moyes komoly heroinfüggő. A Trainspotting óta tudhatjuk, hogy a skót legények képesek életre szóló barátságot kötni a hernyóval. A rendkívül erős függőséget okozó szer hatására az egykor tehetséges menedzser is egyre lejjebb csúszik. Valószínűleg a nagy nyomás hatására, Manchesterben szokhatott rá a heroinra, és ezen egy spanyol elvonókúra sem segített. Sunderlandben már elméjének megbomlására utaló jeleket is mutatott, és a West Ham szurkolói is aggódhatnak, hogy egy még rosszabb Mojszit kapnak, mint amit eddig megismerhettünk. Ha nem áll le, nem jósolunk neki szép jövőt, csupán az emocionális töltet miatt reménykedünk abban, hogy karácsony előtt azért nem vágják ki, az végleg tönkretenné szegényt.

Meszkalin
Egy újabb volt United-edző, egy újabb függő. Van Gaal furcsa és zavart viselkedésére az egyetlen magyarázat az lehet, hogy közelebbi ismeretséget köthetett a meszkalinnal. Állítólag portugál farmján talált rá a kaktuszfélére, és a liberális holland drogpolitika hatására azóta sem tekinti magát kábítószer-használónak. Pedig többször is láthattuk, ahogyan meccs iránti érdeklődését elveszítve rajzolgat jegyzetfüzetébe, vállalhatatlan dolgokat művel az alapvonalnál, vagy értemetlenül gagyog egy sajtótájékoztatón. Akár holland pálinkafőzésként is tekinthetnénk a korong házi betakarítására, de a meszkalin fogyasztása komoly hallucinációkat is okozhat. A pletykák szerint egy ilyen megzavarodott pillanata miatt bonthatták fel szerződését Manchesterben, miután Lajos Carringtonban hiányos öltözetben rohangált körbe az FA Kupával, azt ordítozva hogy “Louis van Gaal’s red army”.

Morfium
Évekig csak sejthettük, hogy ezzel a csávóval valami nincs rendben. Benitez állítólag a sorozatos kudarcok miatti fájdalom enyhítésére kezdett bele a morfium használatába, és még mostanára sem tudott teljesen lejönni róla. Valahol talán érthető, hogy a Valenciával sikereket arató, és a Liverpoollal BL-t nyerő edző egyedül nem tudta feldolgozni az Internél, Napolinál, Chelsea-nél és a Realnál bekövetkezett kudarcait, de választhatott volna valami könnyebb szert is. Newcastle-be vajon rehabra ment, vagy már csak ilyen helyeken alkalmazzák? És mi lett a tényekkel?

LSD
Egykor népszerű, mára igen ritka drog, nem csoda hogy csak egy évekkel ezelőtti jelenet jutott eszünkbe betrinyózott menedzserről.

Nyugtatók
Nem tudjuk, hogyan találhat még mindig melót magának az angol legfelsőbb osztályban Hodgson bácsi, akivel szintén nincsen minden rendben. Érthető, ha az Izland elleni Eb-kiesés után jó ideig nem tudott rendesen aludni, az már kevésbé, hogy miért van rajta azóta is mindenféle altatókon és nyugtatókon. Az alvászavarokra és szorongásra, depresszióra felírt gyógyszerek összes mellékhatása fellelhető Woy papa viselkedésében, szóval mindegy is, hogy Frontint, Rivotrilt vagy Xanaxot tol az öreg. “Maga a beteg rossz étvágyú, zavarodottan viselkedik, mozgáskoordinációja sincs rendben, esetleg aluszékony. Beszéde is nehezen érthető időnként. Hirtelen hangulatingadozások, feszültségérzések jellemzik. Koncentrálóképessége csökken, gyengülnek az iskolai jegyek vagy a munkahelyi teljesítmény.” Tökéletes jellemrajz.

Ecstasy
Teljesen egyértelmű, éppen ezért nem mehetünk el a Liverpool edzőjének drogfüggősége mellett sem. Hogy a ’90-es évek autópályák melletti illegál partijain, vagy egy dortmundi rave bulin szokott rá a bogyóra Klopp, az teljesen mindegy, hiszen csak rá kell nézni, és egyből lejön, hogy mi áll a német menedzser őrült imidzse mögött. Hiperaktivitás, túlmozgás, emelkedett önbizalom, túláradó szeretet – tipikus ekis hatások, ráadásul Jürgen egy tavalyi sajtótájékoztatón el is szólta magát, hogy nem kell drogokat szednie ahhoz, hogy higgyen a Liverpool top4 esélyeiben. Hát, ha nem talál ki valami újat, lassan új drog és új munkahely után is nézhet, de addig is rejtse el jobban a cuccot, mert szegény Sakho-t is a kispadon talált tabletta kipróbálása miatt tilthatta el a doppingszövetség.

Nikotin

Az angol bajnokikon nem hogy a kispadon, még a stadionban sem lehet cigizni, így ennek a rossz szokásuknak nem tudnak hódolni meccs közben a Premier League menedzserei. Nem is nagyon tudunk most senkit, aki nikotinfüggő lenne, bár Allardyce állítólag nagy bagós, a mérkőzések alatt bedobott 3-4 nikotinos rágó mellett biztosan tapaszokkal is telenyomatja a testét. Meg azt is el tudjuk képzelni, hogy valahol a Stamford Bridge kazamatáiban létezett egy titkos helyiség, ahová félidőben bemehetett bagózni Ancelotti mester.

Koffein
Olyan nincs, hogy valaki ezt a nyomást, amit a Spurs vezetése okozhat, ki tudja bírni valamilyen tudatmódosító szer hatása nélkül. De bárhogyan elemeztük Pochettino mestert, drogokra utaló jeleket nem találtunk. Valamilyen függősége lehet ugyan, talán a kávén maradt rajta, talán az energiaitalon, talán mindkettőn egyszerre. Ezért aludhat napi 1 órákat, a maradék időben a PL, Championship, spanyol liga, Libertadores-kupa, tartalékbajnokság, és utánpótlás tornák küzdelmeit nézi, hogy levezesse a feszültséget.

Speed

Könnyű kiszúrni egy speedest a tömegben. Emelkedett pulzusszám és vérnyomás, kitágult pupillák, kiszáradás, verejtékezés. Emellett feldobottság, izgatottság, gyors beszéd, hiperaktivitás. Egy az egyben, mint Antonio Conte.

???
Arra viszont nem sikerült még rájönnünk, mit tolhat a listavezető Manchester City trénere. Valószínűleg egy eddig ismeretlen cucc lehet, amit a barcelonai csodadoki fejleszthetett ki, hogy ne csak a játékosokat, hanem a szakmai stábot is doppingolják. Ha tippelnünk kéne, valamiféle agyi kapacitást növelő anyagról lehet szó, hiszen Guardiola eddigi munkáit sikerek és elsőre meglepőnek tűnő zseniális húzások jellemzik. Nem tudjuk, mi lehet ez (NZT?), az egyetlen látható mellékhatása a kopaszodás, mi is kérnénk belőle. Persze csak azért, hogy elpostázzuk Zsozénak.