7 – Kezdetben vala a Vale

Ha egy visszakanyarral is, de elérkeztünk a szezon 7. legjobb játékosához, és ha már a hetes számnál tartunk, akkor jegyezzük is meg gyorsan, hogy a United aktuális helyzetét, ambícióit, kilátásait illetően erősen szimbolikus, hogy egy olyan játékos viseli a csapatkapitányi karszalagot, aki ahelyett, hogy megpróbált volna belenőni a mágikus hetes mezbe, inkább visszaadta azt. A United jelenleg pont az a klub, amelyik próbál kibújni a hagyományaiból következő felelősség alól – de erről persze nem szegény Tonio tehet.

A posztváltása utáni első pár szezonértékelőben mindig feltettük a kötelező kérdést, miszerint, oké, hogy Tonio a vártnál sokkal jobban alkalmazkodott az új szerepköréhez, de lehet-e valaha olyan hatékony és magabiztos, mint egy született szélsővédő? A kérdés egy ideje már nem kérdés, statisztikák sokasága bizonyítja, hogy az ezerarcú ecuadori nem „ahhoz képest, hogy” teljesít United-szinten, hanem az elődeihez Rafaelhez, Gary Neville-hez, De Laethez képest is megüti a mércét.

Természetesen a 2. mutató a legfontosabb

Sőt, ha megnézzük a számokat, pont azt látjuk, hogy támadó múltjára rácáfolva inkább a védekezésben erősebb (főleg a clearance-ben király), összességében viszont a játék egyetlen elemében sem kiemelkedő a kontribúciója. Gyakorlatilag ugyanazt hozza, amit megboldogult szélsőkorában: a tisztes középszert, az atombiztos 10/7-et minden egyes meccsen, ami önmagában is egy fontos skill, ha meg az edződ Josénak hívják, akkor pláne.

Valencia ráadásul idén egészségügyi értelemben is a megbízhatóság szobra volt (állítólag egyszer be akart ugrani a carringtoni orvosi szobába, hogy lepacsizzon Baillyval és Zlatannal, de nem talált oda), egyáltalán nem látszik meg rajta, hogy a 32-t tapossa, öt évet simán letagadhatna. A PL idei szezonjában 31 meccset játszott (mindet kezdőként), meccseként átlagban 51-et passzolt (összesen 1602-t), három gólt lőtt és egy asszisztja volt. Az első szám impresszív, a második elfogadható, de a gólpasszokat talán joggal reklamálhatjuk, ahogy a kulcspasszokat és a helyzetkialakításokat illetően is lenne hova fejlődnie. Kérdés, fog-e, mert amíg a túloldalon a szintén senior kategóriás Young számíthat Alexis / Martial / Rashford vagy akár Pogba segítségére a vonal melletti offenzívában, addig a jó öreg Toniónak kedvenc Pártunkhoz hasonlóan még mindig egyedül kell a teljes jobboldalt bejátszania. (Ez a probléma persze Bale érkezésével gyorsan meg fog oldódni.)

A másik nagy kérdés, hogy mennyire kell kapitányunknak Diogo Dalot érkezése miatt összecsokiznia a nadrágját. A portugál egyfelől még csak 19 éves (és még egy 19 éveshez képest is rutintalan), másfelől viszont… portugál. És José nyilván nem azért vette meg a honfitársát, hogy hozzásegítse a United U19-es csapatát egy bajnoki címhez. Valenciából persze nem néznénk ki, hogy megijedne a kihívástól (igaz, az arcáról mást se tudnánk leolvasni), és eleve mindenki akkor járna a legjobban, ha a következő szezonban bölcs jedi mesterként oktatná ki az ifjú padavant, és a meccsek egy részét már a kispadon fejezné be.