2021 legjobb sorozatai

Nyár van és fociaszály, az Eb-hajtás után talán ez most kibírható, de egyébként még két nagyon hosszú hét vár ránk a Premier League indulásáig. Sajnos ezen szenvedélybetegség kielégítésében nem segít sem az U23 csapatunk langyi felkészülése, sem a csakis embertelen időpontban megtekinthető, nézők nélküli, mérsékelt magyar éremeső sem. Jobb híján tehát az ember covid utáni legjobb barátjához fordulunk segítségért, vagyis a streaming szolgáltatókhoz. Mivel a legnagyobbaknál csak a béna Sunderlandről meg az ütnivaló Mourinhoról találtunk contentet, kénytelenek voltunk létrehozni a saját csatornánkat. Ismerkedjetek meg tehát a Stretford End TV-vel, ahol a legjobb Manchester United témájú sorozatokat tudjátok binge watcholni a szezonra való ráhangolódásként.

Handmate’s Tale (A szolgálósrác meséje)
Immár a negyedik évaddal jelentkezik a kétes megítélésű széria, kérdés hogy vajon az utolsó szezonja lesz-e ez a szövevényes történetnek. Magunk sem tudjuk eldönteni, hogy a jobb sorsra érdemes vízhordó Off Fredből pozitív hős lesz-e vagy örökre feledésbe merül. A karakterfejlődés egyértelmű és a brazil színész is egyre jobban beleszokik a szerepbe, de sokak szerint továbbra is ő a gyenge pont a vörös egyenruhások szervezkedését bemutató sztoriban, amelyben az aktuális uralkodó réteg ellen küzdenek.

Ole’s Gambit (Vezércsel)
A remekül sikerült pilot epizód és a nagy érdeklődéssel figyelt következő két évad legjobb epizódjain felbuzdulva nem is egy, egyből három új évadot rendelt be a Stretford End TV. A gyerekszínészként befutott Solskjaer babaarcát ugyan már kezdik elfedni a ráncok, de bizonyítja hogy az öltöny is jól áll rajta. A folyamatosan felfelé ívelő, fordulatokban és emlékezetes pillanatokban gazdag felnövéstörténetet gyakran éri az a kritika, hogy egyes epizódok túl lassan indulnak be, és az évadok végén várt katarzis is elmaradt eddig (még a nézettség szempontjából nem túl előnyös csütörtök esti idősávba is áttették), de a már így sem gyenge szereplőgárdához idén csatlakozik a fiatal Jadon Sancho (Dortmund felett az ég), illetve a többszörös Emmy-díjas Raphael Varane (La decíma), valamint egy egyelőre titokban tartott új szereplő.

Lupin (Bazi nagy francia hakni)
Végéhez közeledik viszont Paul Lupin története, a karizmatikus, mindig mosolygós egykori csodagyerek küzdelme gyerekkori munkaadójával. Vajon másodszor is sikerül mindenkit átvernie az álcázás nagymesterének? Vagy végleg jó útra tér, és megnyugszik szerettei körében? Vakon megbízik titokzatos segítőiben, vagy beadja derekát és letelepedik Manchesterben? Akármi is lesz a végkifejlet, az biztos hogy mindenki erről fog beszélni az elkövetkezendő hetekben.

Casa di Puta (A nagy pénzrablás)
A Lupin spinoffjaként indult a titokzatos relikviaügynök, Mino sztorija. A szálakat a háttérből mozgató, valahogy mindig jól járó Raiola talán az utóbbi évek egyik leginkább ellenszenves figurája. A több szálon futó történet alighanem idén összekapcsolódik az anyasorozat utolsó évadjával, nagy kérdés hogy a 100 millió eurós lehúzás után még egyszer át tudják-e verni az amerikai pénzembereket és a leghíresebb angol múzeumot, de közelebbről megismerhetjük a viking harcos szobrának Németországba eladását, valamint a Könnyező Donnarumma freskó Párizsba csempészésének történetét is. Sztárok, luxusautók, izgalmas aukciók, béna törvények és kétes hátterű arab/orosz oligarchák – minden adott egy-két újabb évadhoz, egyre nagyobb dobásokkal.

Therapy (Terápia)
A zseniális dialógusairól és mélyreszántó karakterelemzéséről ismertté vált minisorozat talán minden eddiginél aktuálisabb témákat feszeget a legújabb évadban. Az előzőekhez hasonlóan most is három teljesen különböző karakter lelkének legmélyebb bugyraiba nyerhetünk betekintést, amint megnyílnak a pszichiáter kanapéján. Az énmegmondtam szindrómában szenvedő politikai elemző, aki a valósággal szembeni saját narrítívájához való ragaszkodásában egyre távolabb kerül a szakmájában elvárható objektivitástól. A covid karantén hatásaitól szenvedő focifüggő, aki elkeseredésében vandalizmussal bünteti szeretett csapatát. És egy partjelző, aki teljesen feleslegesnek tartja a munkáját, ezért gépromboláson töri a fejét. Akarsz beszélni róla?

ERxG (Vészhelyzet)
A legrégebb óta futó sorozat, a Carrington Kórház mindennapjait bemutató széria természetesen újabb évaddal jelentkezik. Bár a régi szereplők közül már senki sem aktív (emlékezhetünk még olyan állandó szereplőkre mint Keane, Hargreaves, a már említett Solskjaer vagy éppen Luke Shaw), a folyamatosan sikeresen megújuló produkció idén újabb nagy dobásra készül. Nem csak hogy újabb évekre aláírt a közkedvelt Bailly doktor, láthatjuk a tavalyi vendégsztár Anthony Martialt (Família Kft.) is. A trailer alapján izgalmas lehet a szezonindító koronavírus-para és a komoly műtétet bevállaló fiatal medikus, Rashford története is, de valljuk be hogy mindenkit az érdekel, Dr. Phil Jones felébred-e végre a kómából.

Futottak még:
Nem könnyű azonban a streamingszolgáltatók élete, hiszen ez még mindig nem a végleges program. Elképzelhető, hogy nálunk látható majd a spanyol gyártású Better call Saul következő évada, és nem kizárt egy Cantona pályafutását bemutató sorozat sem, Bruno Fernandessel a főszerepben. Amit viszont biztosan nem láthatunk többet, az a pilot után csúnyán elhasalt Igazságtalanság Ligája (Super League), valamint az eltanácsolt Ed Woodwardhoz köthető produkciók, vagyis a Late Summer Transfer Show with Ed Woodward, és a How to sell players online (fast), amelyek producerükhöz hasonlóan csúnyán megbuktak mind a kritikusok, mind a közönség előtt. Ráadásul egyre komolyabb produkciók érkeznek a rivális tartalomszolgáltatóktól is, a Klopp és Guardiola segítségével újraélesztett Szomszédok sikeresebb mint valaha, és a Sterling és várhatóan Grealish karaktereit jobban bemutató Dive to Survive is ütősnek ígérkezik. Érthetetlenül sok rajongója és díja akad a dögunalmas, orosz-német koprodukcióban készülő Elit alakulatnak, és akkor még az olyan kisebb költségvetésű kultsorozatokat nem is említettük, mint a Marcelo Bielsa Repülő Cirkusza vagy a Jamie Vardy nevével fémjelzett Csodatévők.