Kilúgozták a Unitedet a Rooney-filmből

A szombati ebéd mellé megtekinthetjük a Southampton elleni derbit (tipp: az első félidőben jók leszünk, a másodikban meg nem), de beharang helyett beszéljünk valami fontosabbról

Felkerült a Prime Videóra a Wayne Rooney-ról készített portréfilm, amit a United-fanok talán jobban is vártak, mint a mai meccset. Rooney nemcsak a  főhős, de a(z egyik) megrendelő is, a filmmel az volt az egyik célja, hogy megmutassa, honnan jött, milyen mentális problémákkal kellett megküzdenie, és hogy mi van a fejében.

Utóbbi azért fontos, mert még a United szurkolói közt is sokan vannak azok, akik Rooney-t egy szimpatikus, de üresfejű proligyereknek tartották, ami hősünket, a filmből ítélve, eléggé bántotta. Azt persze eddig is tudtuk, hogy Wayne nem Liverpool kastélynegyedében nőtt fel, de egész más látni is a kezdeteket a régi fotókon és videókon. A filmnek ez a legerősebb része, Rooney saját visszaemlékezései, plusz a családtagok, egykori edzők és csapattársak beszámolói alapján elég pontos képet kapunk arról, milyen élmény is lehetett 16 évesen országos sztárrá válni. Innen, a kulisszák mögül nézve, sokkal jobban meg lehet érteni, miért tűnt úgy, hogy Rooney még annál is „egyszerűbb” gyerek, mint amilyennek kinéz. (Mert be volt szarva a kamerák kereszttüzében. Ki ne lett volna az a helyében?)

Az evertonos korszakot is olyan részletesen mutatja be a film, ahogy illik, és maximálisan korrekt a válogatottbéli szereplések visszaidézése is, a stáb még Sven-Göran Erikssonhoz is elutazott interjúzni, de megszólal Henry is. (Sőt, talán ő kapja a legtöbb „játékidőt” mindenki közül.)

És itt jönne az a rész, hogy Wayne elmeséli, mikor kereste meg őt Sir Alex először, hogy miért döntött végül az Everton elhagyása mellett, és milyen érzés volt először pályára lépni az Old Traffordon. De nem jön ez a rész, sőt, a unitedes korszak kábé annyi szerepet játszik a filmben, mint a Rockyban az edzésmontázs. A játékostársak közül Gary Neville és Rio szólalnak csak meg, de ők is inkább a válogatott kapcsán, Sir Alex nem kap lapot, és a unitedes stábból sem kérdeztek meg senkit.

Cserébe nézhetjük, hogy Wayne játszik a gyerekeivel és ahogy a feleségével közösen boncolgatják a magánéleti problémáikat, ami persze fontos, de hogy a unitedes karrier csak lábjegyzet, illetve illusztráció legyen egy Rooney-filmben, az minimum bizarr döntés.

A sajtó szerint maga Rooney volt az, aki nem akarta, hogy Sir Alex is szerepeljen a filmben, ami a kettejük konfliktusát tekintve emberileg érthető, de akkor is kicsinyes húzás, ami az egész filmet komolytalanná teszi. Világos, hogy egy dokumentumfilm esetében is követni kell valamilyen narratívát, nem lehet 90 percben bemutatni a teljes képet, muszáj szelektálni, de amikor a vágószobában szerkesztenek egy filmet, általában nem a legfontosabb epizódokat szokták kivágni.

Vannak a filmnek erényei így is, de Rooney és a United többet érdemelne.