Harcolj a hajadért

Még közel sem voltunk ennek a fordulónak a sajtótájékoztatójához, de Guardiola máris nyilatkozott.
„Nincs még egyértelmű felállásom a United ellen. Nem néztem az utolsó meccseiket mert egész héten a vécékagylóban gyönyörködtem, miután felálltam róla„.
Az a baj, hogy az úszómester csak akkor fogja szedni a cókmókját a Cityből, ha végre nyer velük egy Bajnokok Ligáját (vagy ha az emíreknek tele lesz a tökük azzal, hogy sosem sikerül neki).

A hétközi ligakupa negyeddöntőt sikerült úgy lebonyolítani, ahogy szerettük volna: nyugis meccs, semmi dráma, „B” keret megoldotta, Rashford is bemelegített, sima győzelem. Nekünk már ez is nagy szó az elmúlt évtized után.
Az elődöntő sorsolása azt a Nottingham Forestet dobta ki nekünk, amelyik a nyári ablakban friss feljutóként 100 millió (!) fontot szórt szét a szerjózsa szélrózsa minden irányába, és mindössze 2 ponttal áll a kiesőzóna fölött. A másik két elődöntős pedig a Newcastle és a Southampton. Ja, jut eszembe: mi vagyunk az egyetlen csapat az angol mezőnyben, amelyik mind a 4 sorozatban talpon van még.
Nem mondom, hogy kötelező lenne megnyerni a trófeát, de kötelező lenne megnyerni a trófeát, nagyrészt azért, mert májusban lesz 6 éve (!), hogy nem láttunk olyat. Ennél könnyebb sorsolást pedig nem tud produkálni még egy ligakupa sem. Az FA-kupa hajrája még messze van, az EL-folytatásért verekedni kell a Barcelonával (3 ponttal vezetik a La Ligát, hesteg financial levers, Lewandowski 20 meccsen 18 gól), a bajnokságban meg jelen állás szerint a top 4 hely megtartása a reális (már megint).
Ettől függetlenül odahaza vissza kéne vágni a Citynek.

Utoljára az Aston Villa kalapált el minket november elején a Villa Parkban (mint kiderült Ronaldo búcsúmeccsén), azóta 8 tétmeccset nyertünk zsinórban, 5 clean sheet-tel (abból négy zsinórban), na meg lett egy új világbajnokunk, szóval van szél a vitorlánkban. Annyi a gond, hogy a City címerében szereplő hajó is azzal megy.
Guardiola elég magas szintre emelte a taktika hétről hétre való apró változtatgatását, gyakorlatilag nincs két teljesen egyforma bajnokija a Citynek, úgyhogy szinte biztos, hogy nem ugyanazzal a tervvel érkeznek majd, mint október elején.
Általában a City ellen lehetetlen dominálni a labdabirtoklást, ami azért kellemetlen, mert mi azzal operálunk ETH alatt (plusz kicsit magasabbra tolt védelem és némi transition play, und némi presszing). Az egész szezonban ennél csak egy meccsen volt alacsonyabb a labdabirtoklási arányunk (jár a bundáskenyér annak, aki kitalálja, hogy melyiken, a megoldás az Arsenal elleni bajnoki szeptember elejéről), a City ellen 47%-ot átlagoltunk, nagyrészt azért, mert a második félidőben már hagytak minket gurigázni (4-0-lal fordultak, az első félidőben 60-40 volt az arány nekik).
Mi leszünk hát azok, akiknek le kell mondaniuk a labdáról, mivel a Cityt ebben feltartani nem lehet, és ha ők egyszer átvitték a labdát a térfeledre, akkor game over, új zsetont kell helyezni az automatába, mert azt a labdát nem látod viszont jódarabig.
Éppen ezért ott kell akadályozni a City építkezését, ahol lehet, és nem hagyni, hogy testületileg átvonuljanak a másik térfélre gurigázni.
Ebben sültünk fel katasztrofálisan október elején, az ETH alatt tanult presszingnek alig volt nyoma, nem mertük rendes nyomás alá helyezni őket labdakihozatalok alatt, pedig nem ártott volna: egy jókor triggerelt pár másodperces, intenzív presszinggel néha 3-4 perces labda nélkül töltött idegtépő periódusokat is meg lehet úszni. Ezt nem mertük ellenük bevállalni (csak a jól működő letámadás ér valamit, egy szervezetlen presszingnek az a vége, hogy két húzásból átpasszolják, és egy komplett üres térfél áll rendelkezésére a de Bruyne-Haaland-Bernardo Silva hármasnak, hogy focizgassanak, annak meg sosincs jó vége. Olyan ez, mint az önvédelmi gázpisztoly: ha nem tudod rendesen használni, akkor inkább ne tedd, mert csak magadnak fogsz nagyobb károkat okozni vele).
Mi nem gördítettünk hát akadályt eléjük, az Aké-Akanji középhátvéd-páros még választhatott is, hogy felpasszolni, vagy felcipelni óhajtják-e a labdát, egyiket sem akadályoztuk meg, úgyhogy az első félidő egy kaptafára ment: labdát szerez a City –> akadálytalan labdakihozatal –> akadálytalan passz a féltérbe –> Foden, vagy de Bruyne ránk gyorsít labdástul –> kulcspassz –> középkezdés.
Nem mondom, hogy gyökeresen más lett volna a végeredmény, ha megpróbálkozunk egy rendes letámadással, talán nem ment még olyan színvonalon ez, hogy befolyással legyen a meccsre, de amit két héttel később bemutattunk a Tottenham ellen, na az k***vajól nézett ki.
Változatlanul az a véleményem, hogy a szezon eddigi legjobb meccse a Tottenham elleni, ott minden megvalósult, aminek az oktatásával ten Hag eddig vesződött: végigdominált 90 perc, gyilkos presszing (6 labdát szereztünk a támadóharmadban), a csirkék egy labdát nem tudtak rendesen kihozni, egy épkézláb akciót nem tudtak felépíteni, gyakorlatilag helyzet nélkül jöttek le a gyepről 90 perc után.

Ha ennek a felét képesek leszünk megvalósítani szombaton, akkor már jóval több esélyünk lesz, mint amit a fogadóirodák valószínűsítenek. Merthogy a szemétládák 25% körül adják az esélyét a győzelmünknek (4,00 körüli szorzókkal), bármiféle pontszerzésre pedig 57%-ot valószínűsítenek – ennél azért szerintem jobban állunk.
Hiányzóink nem nagyon lesznek, Dalot ugyan még a félidő előtt lejött a pályáról a Charlton ellen, de pusztán csak elővigyázatosságból, valószínű bevethető lesz. Martial és Varane pihenőt kaptak, egyedül Donny lesz az, akit idén már aligha látunk, mindenki más egészséges, eltiltásunk sincs. Legjobban Rashfordnak örülhetünk, szórakozásból lövöldözi a gólokat mostanság, 15 találatnál jár per pillanat (a vébén is bevert hármat a csoportkörben, aztán a 16 és a 8 között összesen 30 percet kapott Southgate-től). Az előző 6 meccs mindegyikén betalált, összesen 7 gólt pötyögött össze, kétszer csereként érkezve. Röviden szólva idén kinéz neki egy 25 gólos szezon (én azért reménykedek a 30-ban). Nyilván kezdeni fog most szombaton, csak kérdés, hogy balszélen, vagy centerben, mert gondolom a jobbszél Antonyé lesz.
Mellesleg összeállhatna végre az a Rashford-Martial duó, amelyik a 19/20-as szezonban 20+ gólt termelt egyenként, pláne most, hogy végre Martialnak is van kedve focizni.

És miközben a bejegyzést írom, máris bréking van: Wout Weghorst kacifántos szerződését kibogoztuk valahogy („valahogy” = fizettünk érte 3 milliót a Besiktasnak, akik épp kölcsönzik őt a Burnleytől). Szóval mégiscsak van érkező oldalon valaki a téli ablakban is, azt ugye tudhattuk előre, hogy permanens igazolásunk nem lesz, mivel nyáron rendesen kiürítettük a malacperselyt, ezt előre közölte is a board. Ha esetleg valaki nem emlékezne: Antony 82 millió font (további 4M lehetséges add-on), Casemiro 60 millió font (további lehetséges 10M add-on), Martinez 50 millió font (további 8,5M lehetséges add-on), Malacka pedig 13 millió fontért költözött át (1,7M add-on).
Semmiféle FFP-reguláknak nem felelnénk meg, ha most a téli ablakban is elpöttyintenénk 40-50 milliót valakiért, arról nem is beszélve, hogy Greenwood leradírozódása és Ronaldo interjúja (meg Sancho eltűnése) után csatárposzton húz minket legjobban az ág, csatárpiacon meg jelenleg pangás van (és még a nyári ablakban is az lesz).

Visszatérve a Cityre, náluk (miközben e sorokat írom) John Stones kérdéses, Ruben Dias biztosan hiányozni fog, Grealish felépült időközben valami betegségből (lehet, hogy az azt hiszem magamról, hogy nem vagyok középszerű-kórból), valamint Mahrez, Ederson és Bernardo Silva is mind pihentek a derbi előtt.
Nekünk pedig sajna fél szemmel a naptárat is nézni kell, mivel a szombati derbi után szerdán Palace idegenben, vasárnap Arsenal idegenben, és kedden (!!) máris jön a Forest elleni ligakupa elődöntő.
Odavágója.
Szóval egy fokozattal nagyobb sebességre kapcsol innentől az angol szezon darálója, úgyhogy úgy kéne bánni az erőforrásokkal, hogy az Arsenal ellen is maradjon benzin, mert a bajnokságot eddig utcahosszal vezetik mindössze egy vereséggel – nyilván mi voltunk azok, de aligha mi leszünk azon a meccsen a favoritok (legalábbis papíron nem).
A közvetítést 13:25-től indítja a Spíler 1, kezdőrúgás 13:30-kor, befűzhetnénk a Tottenham elleni oktatófilmet, aztán mehetnénk is tovább.

GGMU