xG v Reality

Mai rovatomban kicsit elmélyedünk a számok börtönében és alaposan utánajárok annak, hogy szigorúan statisztikai alapon vajon mennyire van igaza a kétkedőknek vagy éppen a bizakodóknak a csapat Premier League teljesítménye kapcsán. Tudjuk, hogy sokan nem szeretik vagyis nem értik az xG adatait, de ma ezt hívom segítségül és bizonyításul téziseim sokkal inkább körbejárásához, mint igazolásához. Ugyanis nem az xG maga a lényeg, hanem, amit abból kiolvasok.

Kezdeném mindjárt egy ténymegállapítással, a 23 elemzett bajnoki mérkőzés alapján (a Swansea meccsről nem készült xG). A 23 találkozó összességét nézve, az adatok azt mutatják, hogy 37,5 gólt kellett volna szereznünk, a fél gólt természetesen kerekítse mindenki szája íze szerint. A futballban persze nincs fél gól, szólhatnak közbe az xG ellenzői és valóban igazuk is lehet, ugyanakkor, a boltban sincs egy és két forint, mégis felkerülnek a blokkra, a végén pedig kerekítenek. A 23 találkozón elért eredmények összesítéséből véleményem szerint igen reális képet kaphatunk. Ezeken a mérkőzésen összesen 33 gólt rúgtunk (tippre a Swansea mérkőzést is beleszámítva 39,5 – 36-os xG szezonról beszélhetünk), vagyis a csapat 4,5 találattal ért el kevesebb gólt, mint az a mutatók szerint reális lett volna. A nagyérdemű szólhat, hogy na persze, hát mi megmondtuk, de ez a szám bizony igen sovány különbséget mutat, mint amiről általában a kommentmezőben szó esik és akkor még ott a serpenyő másik oldala, ám ne szaladjunk ennyire előre.

José Mourinho erőltetett szezon eleji 4231-es felállása korán altatta el a portugál mestert, benne Fellával, három inkább szerencsésnek, mint remeknek mondható kezdeti győzelemmel. Különösen az első két mérkőzés volt rettentően csalóka, ahol ugyan 5 gólt szereztünk, de az xG mutatói szerint 2,6 gól lett volna reális (igaz a Soton elleni büntető nem jelenik meg az xG statisztikáiban, hiszen önmagában nem értelmezhető), azaz fele annak, amennyi a valóságban összejött. Ráadásul a Hull csapatát is igazából az utolsó 20 percben sikerült a kapu elé szegezni, amiből az utolsó utáni percekben a győzelem is összejött. Az ezt követő kísérletezés és pofonok, majd a Carrick bebetonozódásával kialakult 433 elkezdte meghozni a sikereket, igaz ebben jelentős szerepet játszhatott az Európa Liga leállása és a heti meccsek sűrűségnek ideiglenesek csökkenése. Verdiktet tehát itt is nehéz vonni. Viszont nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Carrick hiányában 0,87 kapott gól volt az átlag, amit a csapat, mérkőzésenként beszedhetett, míg az angollal a középpályán mindössze 0,62. Támadásban pedig éppen az ellenkezője látszik, hiszen Carrick nélkül 1,83 gólt kellene összehozni egy 90 perc alatt, míg a kedvenc tizenhatosunkkal a csapatban mindössze 1,43-ig kúszik fel a mutató. Újra hangsúlyozom, sokkal fontosabb vizsgálni mennyi lenne a reális gólszám, minthogy mennyi is megy be valójában. A támadások intenzitását és a valós helyzetek kialakítását, a csapat nyomásgyakorlását ugyanis ez sokkal valóságosabban ábrázolja.

Nyilvánvalóan lehetne elemezni a szerkezetben lévő további játékosok mutatóit, de az idei szezon azt villogtatja újra nekünk, amit már olyan régóta tudunk, no Carrick, no party. Vagyis az acélvédelem egyelőre kell, de kérdés, hogy ez mit is jelent hosszabb távon. Így nem lehet nem egyetérteni azokkal, akik szeretnének egy másik fajta focit is látni, aminek persze motorja a középpálya. Egy ruganyosabb, fiatalabb Schneiderlin játékos, bátrabb előre játék mellett is ellátja védekező feladatát és modern környezetet teremt az alapvetően támadó irányzatú futballnak. Erre megint csak Pite Facebookon publikált szakdolgozata lenne az ideális olvasmány. Azaz van-e olyan középpályás, aki helyettesítheti Carrick személyét, és ha igen, mennyiben eltérő típusúak ezek a focisták.

Mit vétettünk ezért?

Egy-egy mérkőzésre is érdemes kitekinteni, hiszen ezek mutatják a fájó valóságot, amivel EZS nagyon nem szeret szembenézni. Ugyanis a valóságban a számok nagyon mást mutatnak, mint az eredményjelző-tábla. Legszembetűnőbb persze a Burnley elleni mérkőzés, ahol 2,9-es mutató ellenére sem tudtunk egyetlen találatot sem szerezni, de bosszantó a Stoke elleni hazai és idegenbeli döntetlen is. Előbbin a 2,7 ellenére, utóbbin pedig a 2,0 ellenére jött össze mindössze 1-1 gól. Továbbá fölösleges volt és lenne komolyabb következtetéseket levonni a két Leicester City elleni találkozóból, ahol 1,2 és 0,9 góllal volt magasabb a rúgott gólok száma, mint az xG mutatója.

Összességében azonban bőven vaskos túlzásokba sem szabad esnünk a helyzetkihasználásunk vagy lehetőségeink kapcsán, ami rendszeres vitaforrás a blogon. Íme, álljon itt pár kellemetlen xG. Az Arsenal ellen mindössze 0,7-ig jutottunk (1 szerzett gól), a Spurs ellen 1,2 (1 szerzett gól), az Everton ellen 0,7 (1 szerzett gól), a Crystal Palace ellen 1,3 (2 szerzett gól), a WBA ellen 0,8 (2 szerzett gól) volt a mérleg a serpenyőben. Ezekből mondható, hogy a Spurs és a Palace meccs inkább döntetlenre állt, de megnyertük őket. Míg az Everton és az Arsenal ellen is mindössze annyit tudunk elmondani, hogy nem játszottak jól a riválisok, de mi sem tudtunk igazán feléjük kerekedni, hogy eldöntsük a mérkőzést és valóban számottevően javítsunk a támadások minőségén. Így siránkozhatunk a döntetlen miatt, de az olybá’ reálisnak tűnik. Egyik mérkőzésen az egyetlen igazi lehetőségét lőtte be a londoni csapat, az Everton ellen pedig csak bejött Fella.

Érdekes szót ejteni a másik zsámolyról, mégpedig a védekezés és egyben de Gea kérdésköréről is. A csapatunk remekül védekezik, mindössze a Chelsea és a Spurs kapott kevesebb gólt tőlünk. Alapvetően azt látjuk, hogy egy igazi José csapat vagyunk, viszont a lőtt gólok száma irdatlanul kevés, így ehhez kegyetlenül jó védelemnek kell párosulnia, hiszen ha ez sem lenne, bizony lenne gond dögivel. Ennek ellenére nem lehetünk így sem feltétlenül elégedettek, hiszen az xG mutatói szerint mindössze 17,6 gólt kellett volna kapnunk, ám ehhez képest, a huszonhárom találkozón vizsgált minta alapján 20 alkalommal kellett szomorúan a fejünkhöz kapnunk egy rosszabb pillanat után. Ez tökéletesen mintázza, hogy a védelemben és David de Gea teljesítményében sincs benne az extra faktor, amire nagyon nagy szükség lenne a rázósabb meccseken. A United bőven birtokolja a labdát, a Carrick-kel megspékelt középpálya nem igazán enged nyomást gyakorolni magára és azok a kellemetlen gólok, bizony csak becsúsznak olyankor is, amikor nagyon nem kellene, hogy a kapuban kössenek ki. Különösen a Watford találatai, a West Ham vezető gólja az Old Traffordon vagy a Stoke mind a két gólja (OT és BET 365 stadion) lehet különösen bosszantó, de olyan találatok sem tettek jót, amit követően vért kellett pisilni a későbbi győzelemhez (Boro, Palace).

Összességében azt kell kimondani, hogy sem védekezésben, sem támadásban nem nyújt extrát a csapat és ez okozza a vártnál jóval gyengébb bajnoki szereplést. A cél egyértelműen egyik mutató drasztikus javítása lenne, a másik minimális kárára. A dilemma pedig igazából itt kezdődik, hiszen Mourinho tudjuk, hogy a védekezés felejthetetlen specialistája, ugyanakkor a Unitednál szemmel láthatóan a támadóegység brutális fejlesztésére lenne szükség. Ennél kevesebb gólt ugyanis tényleg nem lehet lőni (vagyis van Gaal…).

Az emberanyag megvan, ez pedig még akár egy Griezmann nevű fickóval is kiegészülhet, ami után már nehezebb lesz mentegetőzni. Talán nem véletlen, hogy Mourinho még mindig egy középhátvédet keresgél a védelem végleges beacélozásához, amit követően a támadósorban is bátrabban el lehet engedni a gyeplőt és újra megpróbálhatunk visszatérni egy hamis 4231-hez. A mi dolgunk, már csak reménykedni.

Talán így?

 • Harrari Ezra

  Posztás Józsi újra csengetett

 • devil’s pray
 • Csinibob

  Az őszi meccs meccs botrányos volt, úgyhogy legalább 2 legyen közötte, mert igy vagy ugy, de nem szeretnek jövőre is El-t nezni.

 • HarciasToni
 • box-to-box defender

  Az gondolom vótmá, hogy a Sociedad szárnyal mióta Moyes repült 😀

  • mddnszksz

   minden vótmá. minden is.

 • Fish08
  • Csordás Adrián

   😀
   Ez a Lajos-kép már nagyon hiányzik.

  • The Shaw Show

   😀 még jó hogy nem editeltem annak idején

   • Fish08

    Egyszer én is Moyes story csaja lettem az autocorrect miatt 😀

    • EZS

     😀 emlékszem

     • Fish08

      Hazudsz demens 😀

  • MuriÁgnes

   Ja, kurva humoros vagyok.

 • mejgyo
 • stanley

  Azért, ha hétvégén nyernénk mi, a Pool és az Arsenal is, továbbá döncizne a City, akkor kialakulna egy 50-50-50-49-48. 😀 Két pontra lennénk a második helytől.

  • Pásztor László

   A Pool ki fog kapni.

   • stanley

    Dönci lenne a legjobb ott amúgy.

    • Pásztor László

     Ez a pool halott, igazából már Mersoni mélységekben vagyok, nem hiszem el, hogy fognak még nyerni meccset.

     • Károly Fodor

      ilyenkor szokott az ellen győzelmi sorozatba kezdeni…

     • Pásztor László

      Ettől most nem félek.

     • mucus

      igen, most év végéig nem nyernek egy meccset se… (????)

     • Pásztor László

      Nyilván fognak, de nem igazán látom, hogy miképp lesznek esélyesek meccseken xd Moyesi és Big Sam ellen kikiálthatóak esélyesnek, azt ennyi.

 • HarciasToni

  Volt mar, hogy jon valami MUTV app 1,5 es 4,5 font/honapos elofizetesi lehetoseggel? 160 orszagban lesz elerheto elvileg. A honlapot is megcsinalhatnak vegre es valami youtube csatornaja is lehetne a csapatnak.

  • MrFer

   király! meccseket is lehet nézni majd vajon rajta…? mármint az app-on

   • szerintem max felvételről

   • filozofi

    kizárt, hogy élőben lehessen, nem hiszem, hogy a klub birtokol közvetítési jogokat

    • MrFer

     egyszer valami felkészülésit lehetett (volna) nézni ha jól emlékszem. Amúgy én sem gondolom, bár nem lenne rossz függetlenedni a magyar média viszonyoktól…

   • HarciasToni

    nem hiszem, a MUTV csak a nyári túrát szokta közvetíteni

 • Csordás Adrián

  Félig off:

  http://www.p1race.hu/hir/a_teljes_motogp-hetvegek_kepernyore_kerulnek_a_spiler_tv-n_20170210
  Ezt hogy oldják meg? PL és MotoGP sokszor ütközik. Tervben van egy újabb sportcsatorna létrehozása a TV2-nél?
  Ja és a kifejezetten élvezhető Haraszti-féle közvetítések után Mezey Danit hallgatni… Kellett ez, mint napos csibének az infra lámpa.

  • filozofi

   a Digis kommentátorokban azt szeretem, hogy rajtuk tényleg látni, hogy szeretik amit csinálnak és élvezik is

   • Porter Ramsey

    ezt éreztem a pl magazinokon, összefoglalókon is + nem akartak többnek tűnni, mint amilyenek valójában, nem úgy mint a sport tv-s fogalmatlanok:

    :DDDD

    • filozofi

     hegyi iván külön állatfaj :DD

    • stanley

     Ezt akárhányszor nézem, újra és újra csak röhögök és nem bírom abbahagyni. 😀

    • Pásztor László

     Aztakurva xddd

    • devil’s pray

     Jesszus, de kár, hogy ilyeneket nem nézek. Élőben mekkora lehetett már. 🙂

    • HarciasToni

     ez nekem kínos

  • Roleee_tavaszraformaidozitunk

   hát Mezey f1es ámokfutása után csak a legjobbakat tudom kívánni :DDDDDDD

  • stanley

   Ez nagyon is nem off, már régóta erről beszéltünk, amióta nyilvános, hogy odakerül a sorozat. Bár én nem tudom mikor vannak a versenyek, de gondolom a vasárnap délután játszik.

   • Csordás Adrián

    Vasárnapi program így néz ki: Moto3 délelőtt 11-től, MotoGP délután 2-től, Moto2 meg a kettő között. Persze ez időzóna függő. Emellett még ugye ott van a szombat is, hasonló időrendszerben (pénteki nap nem ütközhet a PL meccsekkel).

  • Schweinsteigerlin

   Kele ur a szomszedban azt irta ez 2 fordulot erint e szezonban, koztuk az utolsot….ami egyszerre megy le ugye.

   Egyeb infom nincs sajna.

  • Nem hiszem el, hogy annak az embernek szakmai alapon magyar sportcsatorna még állást kínál. Pólómeccset és F1 futamot is kapcsoltam már ki mert annyira idegesítő a fazon.

   • Harrari Ezra

    a “szakmai”, “magyar” és “sportcsatorna” szavak egy nagyon bűvös hármast alkotnak

    • stanley

     Ez a lényeg. Nem sportszakmai alapon kell.

 • Porter Ramsey

  ourinho also stated United would have a “small” market in the summer window, the target being a maximum of four players. “Independent of the numbers, can you spend 1, 10 or 100 million, it’s also the philosophy – we prefer to bring two three or four players, players that feel an idea, a football we try to play, that can improve our squad,” he said. “We are not interested in signing six or seven or sell six or seven. We are not going to play this game,” he said.

  kíváncsi leszek ki lesz griezmannon kívül az a pár akit hozni akar és hova. holding mf, cb esélyes és remélem Shaw is meggyőzi zsozét, hogy nem kell másik lb sem (az ever-changing tkp-kon kívül az egyetlen, megoldatlan poszt idén

  • stanley

   “it’s also the PHILOSOPHY.”
   Négy játékos amúgy remélem jobbhátvéd, vkp, cm, Griezmannt jelent. 😀

   • fella

    Legyen balhátvéd, mert abbol nincs egy átlagosnál jobb sem, Valencia legalabb 70-80%-ban megfelelő darab. Plusz Darmian is jobb ott, ha esetleg maradna, de nem fog. Igazából mindkét szélre jöhetne valami értelmesebb.

    • stanley

     Előbb veszünk középhátvédet, mint szélsőhátvédet amúgy szerintem, ez csak az én vágyálmom, de remélem a többit látja José is.

   • devil’s pray

    Latyak szelleme kísért!

 • Schweinsteigerlin

  Jones OFF, Rooney ON (the bench).

  • Porter Ramsey

   faszom már jonesnak a sérüléseibe

 • Freeezer89
 • crpa7

  Shawal mi van? Holnap szerintetek végre kezd martial?

 • Gezu77

  Zsiru skorpiója kevés lett a hónap góljához. 🙂 🙂 🙂

 • Roleee_tavaszraformaidozitunk

  Merson szerint nyerünk 3-0ra 🙁

  • Pásztor László

   Azt mondta a Leicester ellen is, hogy nyerünk, hátha most ő is kitisztult.

 • mddnszksz

  off: egyre szimpatikusabb ez a gyerek amellett hogy úgy néz ki fodballozni is elég jól tud. ha nem lenne Rashford eléggé sajnálnám, hogy nem mi hoztuk el.
  https://twitter.com/BigSportGB/status/829604164472815617

  • Angus

   nekem egy cseppet sem az

   • Limb for a Limb

    Hogyan is lehetne szimpatikus egy city játékos?! 🙂

    • GENERATI

     ha Haargraves-nek hívják 😀 rá nem lehetett haragudni

     • Freeezer89

      utálom, mint a szart

     • infinite_red

      Dehogynem

     • Pásztor László

      Dehogynem, főleg miután lenyilatkozta,hogy azért volt annyit sérült, mert szarok a United orvosai. Erre igazából lófaszt nem játszott a Citynél se…….

    • MuriÁgnes

     Es Tevez mar smafu????

     • Limb for a Limb

      jó tréfa 😀

  • Harrari Ezra

   Griezmann: “My celebration was a message to my ex, Enrique Cerezo who didn’t answer my calls at Atletico, but messaged me when I moved to Man United.”
   http://givemesport.azureedge.net/images/16/07/08/50a6265d4c3591a25784d4dfd6e7bb8c/1200.jpg

   • Schweinsteigerlin

    Az övé amúgy a világ legidegesítőbb gólöröme. Ronaldinhonak jól állt….rendes kifeszülök tőle 😀

    • KiB

     egy “jó” dab-nál nem biztos, hogy idegesítőbb:)

     • crpa7

      szerintem Lingardnak jól áll a dab

    • Porter Ramsey

     nekem nincs bajom vele, csak Draket utálom, akitől átvette.
     + dinhot sem bírtam soha
     ++ aki dabol azt kiütném a világból is

  • stanley

   Elvileg fake.

 • mddnszksz

  Ki kell használni a ziccereket és nem lesz gond. Tudom kurvaegyszerű ezt leírni de ez van. Helyzetkihasználásnál valahol az utolsó háromban vagyunk, kialakított helyzetek számában meg valahol a spiccen. Ezen kellene valami lehetetlen módon alakítani.

 • GENERATI

  https://www.facebook.com/WELT.Sportredaktion/videos/1246772052042625/
  Pogba találhatna így kaput (gólt) meccseken is… :-/ 😀

  • KiB

   teniszlasztival lehet a meccsen is jobban menne:)
   de amúgy így talál, ha odaképzeljük a kaput:)))

  • truedevil

   tuti a tripla 20-at célozta… 😀

 • Schweinsteigerlin

  En szeretem a kommenteiteket olvasni, nekem nem ugyanazok 🙂

  Ezt a cikket is elolvastam, pedig nem erdekel, de stanley munkat fektetett bele, minimum ennyivel megtisztelem (meg ha be is szolt a mozimra!! :D) es tenyleg erdekes.

  Imadom hogy ilyen kedves parja/felesege/gyerkoce van mindenkinek.

  Szoval messze ez a legjobb forumkozosseg, felesleges karalni!

  • KiB

   én se akadok ki
   inkább jó, hogy sok a vélemény:)
   és még ragaszkodunk is hozzá

   • Achi

    Aki nem szereti a sok véleményt, az legyen City szurkoló. Ott nincs szurkolói véleménykülönbség. Igaz, szurkolók sincsenek…

 • Csinibob

  Schneiderlinezés > a blog hangulatan károgás

  • Harrari Ezra

   sírva vigad a mougyar

   • Csinibob

    bobkomment -> safeplace -> nincs szóvicc

    • Harrari Ezra
     • Csinibob

      ne bánkódj, vlogotok még lehet!

     • Harrari Ezra

      bármi, amit erre válaszolni tudnék szóvicceket tartalmazna, szóval inkább lekuporodom a sarokba kicsit

     • Csinibob

      EZS pajtásodnál sokal ügyesebb vagy!

     • Harrari Ezra

      gyere Mozaikba ligakupázni és akkor a te pajtásod is lehetek!

     • fella

      kurvára sajnálom, hogy aznap jövök haza síelésből, igazán ráférne már az enyhá javuló netes megítélésemre egy pofon amit a személyes találkozás eredményezne a T. Szurkolótársakban

     • Harrari Ezra
     • fella

      most mondanám, hogy élőben jobb fej vagyok, de azért ez mégse a tinder

     • Harrari Ezra

      én élőben rosszabb fej vagyok, de meccsnézés közben úgyse érdekel senkit

     • Csinibob

      Lecseréltél Fellára, hát, kösz 😀

     • Harrari Ezra

      monogám típus vagyok és szar a memóriám

     • Csinibob

      Bezzeg új pajtásnak megteszi!

     • Harrari Ezra

      for he’s a jolly good fella…

     • fella

      én meg mounogám

     • MuriÁgnes

      Ha ez nem a grinder, megyek a fonatra.

     • EZS

      már így is jó nagy vologunk van. Izé, bocs. Nemhogy szóvicc, még szar is. 😀

    • Fish08
 • AlgériaiIbra

  Skacok most néztem a Splitet, gecinagy film volt!!!! 😀 mostmár megnézhetem a spoileres kommenteket pár poszttal odébb!

  • Pásztor László

   Én is a héten voltam, nagyon bejövős volt, McAvoy minimum Oscar jelölést érdemel.

 • Balti

  Nemtok beleszólni az xG-be. Az elemzést csinálják azok, akik fizut kapnak érte.
  A feleségemtől kaptam ma egy United-es softshell kabátot. Most már lesz pénze rá a csapatnak, szóval hajrá.
  A feleségemnek pedig kérnék egy pár respect-upvote-ot.
  Köszönöm.

  • EZS

   csak az asszony kedvéért! 😀

   • stanley

    EZS-t meg küldi kocsmázni az asszony, az övé is megér pár upvote-ot. 😀

    • EZS

     így van! 😀

   • Balti

    Ennyi upvote-tal a Mozaikig ingyen utazok a BKV-n 🙂

    • EZS

     😀

  • Balti

   Köszönöm mindenkinek!

  • Achi

   De tényleg! Jó dolog a hobbi szakértés, de néha azt érzem, hogy páran annyira beleélik magukat, mintha az ő feladatuk lenne az elemzés. Higgyétek el srácok, nem lesz se jobb, se rosszabb a helyzet, ha nem sikerül meggyőzni másokat az “igazságról” 😉

   • Harrari Ezra

    így van, aki pedig már a watford elleni meccset várja, az legyen szíves kiművelődni addig elton johnból, különben feleslegessé válik 2 napi munkám 😀

    • MrFer

     Szemüveges, bazi jól zongorázik, oroszlánkirály, meleg… Ez elég vagy olvassak még? 😀

     • MuriÁgnes

      rovidebben: buzi jol zongorazik

     • Harrari Ezra

      zongorán jól buzizik

    • EZS

     Elton Johnról mindig Billy Mack és a menedzsere jut eszembe

     • Sousaphone

      Nekem meg a Kylie Minogue-os vicc! 🙂

  • devil’s pray

   Megkaptad. Én sporttáskát, laptoptáskát, bögrét és közös United-es meccsnézéseket kaptam az elmúlt években kedves feleségemtől. Pedig nem szereti a focit, nem érti, mit szeretek benne, de pl. CR-t a mai napig kapásból felismeri még abban a retkes fehér mezben is, amit az utóbbi években visel (de persze megértem a csávót, nem is haragszom érte, hogy elment, de pont oda? 🙂 ). Meg ugyanígy Roo sem okoz neki gondot, és az Öreget is simán felismeri a közvetítések alatt. 🙂

 • Freeezer89

  ezt csak igy ideteszem, okosat nem tudok mondani, meg Pite mar amúgy is leírta
  https://instagram.com/p/BQTEy6cgv-C/

  • stanley

   meg én is belinkeltem. 😀

   • Freeezer89

    asszem azert (bírtam) végig nézni azt a szörnyűséget, mert tudtam, h történelmi jelentőségű meccsnek vagyok szemtanúja 😀

    • MuriÁgnes

     #Moyesalattlegalabbvoltakelvezhetomeccseink

     • Freeezer89

      illetve _több_időt…. ah, de nem akarom már ezt felhanytorgatni. kellett nekünk akkor Mohesz, mint egy falat kenyér

    • stanley

     Én meg azért mert kaptam sok pezsgőt a születésnapom megelolegezesekent.

  • devil’s pray

   Kész gyötrelem volt az a meccs.

 • reelbeba
  • reelbeba

   Ami itt az érdekes, hogy a bukik szerint közel ötven százalék az esélyünk a top4-re, ami elég wtf

   • fella

    há vagy igen vagy nem

    • reelbeba

     de ahogy a cikkben említik, valszeg annyian fogadnak rá, hogy lejjebb kellett vinni az oddsokat

     • fella

      én vagyok a nép gyermeke

     • Fish08

      a nép *elfeledett* gyermeke 😀

     • fella

      kitagadott! 😀

     • Fish08

      Pataki Attilát is hamarabb fogadja vissza Miskolc, mint Téged 😀

 • GENERATI

  http://mno.hu/anfieldroadblog/felajanlottak-bill-gates-nek-a-liverpool-fc-t-1384999
  igaza van, szart és süllyedő hajót én se vennék 😀 (Kraft urat meg inkább nálunk néztem volna el) bár van még néhány tévelygő, akik nagy csapatnak, óriási világbrandnek gondolják, pedig mindenki jobb lenne beszántanák az egész várost, egy Millwall-al sokkal jobb lenne helyükön a liga 😀

  • KiB

   Evertont is rühelled?:)

   • GENERATI

    ahol fát vágnak, ott hullik a forgács 😀 (és 100 évre elvágták magukat +Moyes+Fellaini-Stones-Baines)

  • devil’s pray

   Vegye meg és hátha úgy járnak, mint a Nokia. 🙂

 • Pite

  Ajj srácok, annyira unalmas, ami itt napok óta megy, hogy néha már a kedvem is elmegy a vitába való beszállástól, de most, mivel ez a cikk tetszett, mégis reagálok.

  Mivel pont hasonló témáról fogok egyetemre egy kisebb esszét írni, csak megjegyezném halkan, hogy semmilyen statisztika nem képes önmagában visszaadni a pályán látottakat, több mérési módszer és mért tényező összevonásával már lehet egy reálisabb, de árnyalt képet adni. Az xG egy jó mérőeszköz és megmutatja, hogy a kapu előtt milyen “mértékű” helyzetek adódtak a játékosok előtt, de sok olyan dologgal (szar megpattantó gólok, 40 méteres bombák) nem számol, amiből ebben a szezonban is elég sokat lehetett látni Angliában.

  Ahelyett, hogy egymás torkának esnénk azon, hogy mennyire reprezentatív, vagy mennyire sem az “xG”, inkább próbáljuk meg a helyén kezelni és összegyűjteni az olyan egyéb statokat, amelyekkel együtt kaphatunk egy korrektebb képet arról, hogy mi történt a pályán valójában. (kulcspasszok/meccs, támadópasszok, take-onok, labdabirtoklás az ellenfél térfelén, lefordulásból vezetett akciók, kapu felületét eltaláló lövések, védelem mögé belőtt labdák, pontos beadások, szélen/középen vezetett akciók hányada…stb.) Nehéz, szinte lehetetlen statisztikákkal mérni egy meccset, mert sokszor egy-egy egyéni villanás, vagy hiba dönt. Pusztán az xG-re támaszkodni, vagy teljesen elítélni azt óriási hiba, főleg azért mert csak egy sith tárgyal végletekben!

  Ja és ha már billentyűzetet ragadtam, akkor még ezt is itt hagyom:
  Ami óriási faszság, és itt láttam már leírva több alkalommal is, hogy “nem kialakított helyzetből, hanem az ellenfél hibáit kihasználva” lőttük a góljainkat. Megjegyezném, hogy minden felépített támadás célja, hogy az ellenfél védelmét hibára kényszerítse (rossz helyezkedés, üres terület nyitása, védelem széthúzása, rossz passzra, rossz fejesre kényszerítés…. stb.), ezáltal helyzetbe hozva a támadó csapatot. Az, hogy most több gólt tudunk abból lőni, hogy labdát szerzünk és nekiiramodunk, az inkább pozitívum. Néha úgy érzem, hogy csak én emlékszem arra amikor Bastian-Fellaini-Rooney hármassal akartunk Lajos alatt kontrázni.

  Meg annyit hozzátennék még, hogy sok hülyeséget szoktunk mindannyian írni, de legalább ha valaki figyelmeztet, hogy tesó nem kéne, akkor ne vegyük már fel ezt a csakazértisénleszekafőköcsög álláspontot és ne álljunk már le itt faszkodni, mert tök nem ennek a blognak a színvonala. Nem én vagyok a mindentudó megmondóember és senkinek sem akarok belepofázni, hogy hogyan kezeli mások véleményét, de ettől függetlenül az a véleményem, hogy ami az elmúlt hetekben itt folyik az kb. olyan mint egy virtuális faszméregetés és baromira repetitív.

  • Angus

   Mi az anyámról beszélsz? Sok volt az Anglia kiscsávó?!

   De amúgy tényleg, mi az anyámról beszélsz? Lemaradtam lehet valamiről.

   • Csinibob

    Nagyon kis emo lett.

   • filozofi

    nekem bejöttek az angliai képei!

    • Freeezer89

     ugye milyen kis cukik voltak 😀

     • Pite

      Igazi disneyhercegno vagyok azota :333

   • Pite

    Legalabb nem vezetek meg a rossz oldalon!

    • Harrari Ezra

     én anno így buszoztam be egy angol város kevésbé barátságos környékére, mert a jobb oldali buszmegállóban szálltam fel a megfelelő jelzésű buszra

  • MrFer

   így van, inkább röhögjetek Wengeren, szerinte még harcban vannak a PL címért: http://www.skysports.com/football/news/11670/10761078/arsene-wenger-says-arsenal-are-still-in-the-premier-league-title-race

  • fella

   “Ami óriási faszság, és itt láttam már leírva több alkalommal is, hogy “nem kialakított helyzetből, hanem az ellenfél hibáit kihasználva” lőttük a góljainkat”

   én már írtam ilyet, de alapvetően arra gondoltam, hogy mennyire tudatosan kerülünk helyzetbe. vannak-e keresztmozgások, nyit-e valaki területet, megvan-e a beindulás, van-e kulcspassz a gól előtt, mennyi folyamatos passz előzi meg, látható-e figura, stb. mondjuk mata gólja most a leszter ellen a “tudatos” kategória mintapéldája. de egy meccsen belül is tudok mondani két végletet: a palace ellen pogba kezezős lesgólja és ibra gólja gyönyörű elmozgásból, szép passzból, okos befejezéssel.

  • RedMark

   én már feltaláltam ennek az ellenszerét: egy darabig röhögök majd, mikor elkezdene idegesíteni a háború, akkor bezárom. beszarás, de műkszik 😀

   • Pite

    Jo hat en sem allok le itt senkivel egy ideje, de mar a kommentek olvasahoz sincs kedvem a kegtobbszor. 90%-ban ugyanaz a vita megy ujra es ujra ugyanazokkal az ervekkel ugyanazokkal a resztvevokkel csak egyre fennhejazosabb es szemelyeskedobb stilusban.

    • fella

     egy anonim focifórumon kvázi számonkérni mindezt szerintem felesleges. de amúgy kíváncsi vagyok: te hogy csinálnád? mert annyi önkritikám azért van, hogy valamilyen szinten felelősnek érezzem magam mindabban, amit írsz, még ha nem is feltélenül tudok vele azonosulni (ahogy az xG-vel sem :-)) lehet, hogy én vagyok túlságoan cinikus, de ami kívülről háborúnak látszik, az néhány kivételtől etekintve leginkább egymás határokat feszegető cinkelése, amivel amúgy sztem – ha felismerjük, meddig fenntartható – nincs semmi gond.

     • Freeezer89

      ha beszállhatok, akkor en nekem is van erről egy véleményem 🙂
      annyira anonim, amennyire te szeretnéd (lásd közös meccs nézések).
      nekem nem háborúnak tűnik, hanem egy rettentően egysíkú adok-kapoknak (hozzá tenném, hogy a blog jobb napjain imádom ezt a társaságot)
      ami engem is nagyon zavar, hogy mindig ugyanoda lyukadtok ki, frusztraló az elvesztegetett nyóc pont, murinnyó egy szar, Fella szar, minden szar! Schneiderlin kurva jó, csozé a kurva anyád, Ibra te fasz, Pogba te 100 milliós diszbuzi… és ezek kombinációja.
      de tényleg annyi negativ kisugárzás árad innen sokszor, hogy azt Fukusima is megirigyelné.

      Remélem jól elküldtök a fonatra 😀

     • Harrari Ezra

      nem küldünk fonatra, mert már legutóbb is visszajöttél 😀

     • KiB

      és miket hozna onnan magával:)

     • Freeezer89

      Slippy G emlékplaketeket

     • Csordás Adrián

      Régebben (nem csak Fergie idejében, később is) csak 1-2 negatív kommentelő, de az utóbbi időben annyira keményen nyomják hogy beszippantottak több embert. Aztán mi isszuk meg a levét 😀

     • KiB

      a népség hozzá volt szokva a jóhoz, és ugyan mindenki számított visszaesésre, de 3 ilyen évre, mint ami eltelt, na arra kb senki
      nem mindenki tudja rendesen feldolgozni ezt
      (húú, elmehetek pszihomókusnak:) )

     • Csordás Adrián

      1 éve sem volt ennyi okoskodás meg mourinhoakurvanyádozás (avagy én megmondom hogy kell az a portugál fasz csak véletlenül irányítja a Unitedet) mint az utóbbi időben

     • Golf

      Érdekes a különbség a pool blog és köztünk, ők nem nyertek egy hónapja, kiestek két kupából és tök optimisták, meg boldogok, ellenben itt ha egy van egy rossz passz, akkor már minden szar, mindenki. Betudható ez tényleg annak, hogy mi nagyon is hozzászoktunk a jóhoz.

     • fella

      mi (mondjuk EZS-zsel) igyekszünk a lifenak a bright sideját lookolni töretlen lelkesedéssel always, de néha az az ember érzése, hogy nem túl kelendő a többségihez képest ellenvélemény vagy éppen csak akkor, ha azt a blog valamelyik “köztiszteletben álló tagja” fogalmazza meg.

      engem még sose küldtek a fonatra, valszleg úgy vannak vele, hogy elég baja van ott szegényeknek, nem kellek még én is 😀

     • Fish08

      Szerintem láttad, hogy páran kiállunk melletted, amikor igazad van, mert nem a véleményeddel van a baj, hanem hogy túltolod.
      Beírják (beírjuk) mások is, hogy ez nem olyan szar, de ezt elég 1-2x, nem 20-30-szor, mert tök fölösleges, aki elolvassa a kommented és egyetért, annak nem kell győzködés, aki meg nem ért egyet, azt meg nem fogod meggyőzni az önismételgetéssel.

     • fella

      tök igaz, tudni kell elengedni, csak néha nehéz na. meg kicsit személyes ügyemmé is vált a kezdeti nagy ellenszélben hoszé make united great again projektje, ezért a túlkapás 🙂 de igyekszem!

     • Csumpitáz Béla

      Nem azért, de már önmagában az avatarod és nicked így együtt elég komoly provokáció szerintem! 😀

     • fella

      egy Everton Legenda és Az Ember, Aki Szereti A Liverpoolt, Mert Mindig Megverte Őket biztos remek kombó lenne a fonaton is 😀

     • Harrari Ezra

      szerintem nincs A meg B kategóriás kommentelő, csak van, aki diplomatikusabban fogalmazza meg a véleményét.

     • fella

      sztem enyhén feudális ilyen értelemben ez a kis közösség, de ez így van rendjén

     • Harrari Ezra

      én csak azért tudok az ellenkezőjéről beszámolni, mert én is egyszerű “nép gyermekéből” kerültem be az inner circle-be, pedig nem csináltam mást, csak kommenteltem a faszságaimat, amiket azóta is, pedig én sem voltam itt a kezdetektől

     • fella

      azt nem mondtam egy szóval sem, hogy nem érdemek alapján megy ez, és bár senkit nem akarok felszopni, azért én is azt gondolom, hogy nem véletlenül azok a blog “bölcsei”, akik. mondjuk az tök jó lenne, ha akik írtok is, kicsit “sokszínűbben” írnátok, szerintem sokat elvenne a kommentmező éléből, ha nem csak hasonló nézőpontból születnének posztok. de ez már nem az én kompetenciám vagy hatásköröm, csak egy megjegyzés

     • Harrari Ezra

      én mostanában tervezek kicsit több, az “egyéb” kategóriába tartozó írásokat, csak túl kell élnem egy keményebb időszakot munka téren

     • fella

      király, várjuk, jó lenne kicsit oldani a hangulaton!

     • Pite

      Errol van szo kerem.

  • Freeezer89

   testvér szívemből beszélsz

  • Fish08

   Haver, az első értelmes kommented 2017-ben 😀

   • Fish08

    Komolyabban hozzászólva: én azt látom a fő problémának, hogy kialakultak a “lövészárkok” így a vitapartnerek akkor is a másik ellen mennek, amikor alapvetően még egyezik is a véleményük, csak a képzelt szemellenző miatt ezt nem veszik észre.
    A blog színvonala meg nem csökkent, a kommentmezőben lett káosz, mert mindenki másképp viseli az emúttháromévet.

 • GENERATI

  11-12: City 89 United 89 Arsenal 70 Tottenham 69
  12-13: United 89 City 78 Chelsea 75 Asenal 73
  13-14: City 86 Liverpool 84 Chelsea 82 Arsenal 79
  14-15: Chelsea 87 City 79 Arsenal 75 United 70
  15-16: Leicester 81 Arsenal 71 Tottenham 70 City 66
  Ha feljavulna az XG, meg akár itt hánynánk az 1-0ra nyert meccsektől év végéig, van itt esély basszus, 42 pont van még, ebből 25 kéne a 70hez, ami pl 8-2-4, vagy 8-4-2 formával is kijöhet (nagyon egyben a mezőny, körbeverések is bőven, 70 lehet elég lenne a végén…) én ebből azt látom, hogy ez hozható lenne (bár Arsenal, Chelsea, City, Everton, Tottenham hátravan, és nem mindegy, kitől kapunk ki persze)

  • fella

   az még jól jöhet a rangadókon, hogy ha hoszé ikszért játszik, akkor jó eséllyel meg is lesz az iksz, lásd anfield.

   • GENERATI

    nem arrogánskodva, de én az 5ből a Chelsea és City ellen játszanék “keményen” X-re, Arsenal és Tottenhamet muszáj (óvatosan) megpróbálni verni, bár gáz, egy héten belül (05,06 és 05,13 )megyünk a végén mindkettőhöz, London baby… (plusz akárhova is lesz betéve a City elleni, fájni fog)

    • fella

     az arsenalt idegenben és a chelseat hazai pályán szerintem meg lehet majd verni, a másik hármon aláírnám az ikszet. talán még a spurst meg lehetne próbálni megverni, bennük azért bármikor ott van egy blackout.

 • stanley
 • fella

  elolvastam mégegyszer, és azt vettem észre, hogy nekem ezzel az egész xgzéssel az a bajom, hogy bár valóban reprezentatív, azért nagyon leegyszerűsít, és rengeteg pályán kívüli és belüli tényezővel nem számol. ráadásul számomra pár általános konzekvencián (kevés gól, valamivel több helyzet, szar helyzetkihasználás, stabil védekezés, az ellenfelek talált góljainak száma és azok súlya) túl nem mond sokat, ami persze azért is lehet, mert egy idióta vagyok szar stílussal, meg azért is, mert nem tudok azonosulni ezzel a szemléletmóddal (ahogy a “minden a tabella” és a “formáció = játék” sem én vagyok sajni). szóval ebből a beszélgetésből a köz érdekében és megelégedettségére asszem ki is vonom magam

  • reelbeba

   ‘fejezd (fejezzük) már be ezt a hisztit, kezd tök kellemetlen lenni’

   • fella

    tegnap kaptál csomó upvoteot duma helyett, örültél neki, ugye? 😀

    • reelbeba

     drágám, ha ápvótokat gyüjtenék akkor a twitterröl linkelgetnék faszságokat

     • fella

      most inkább szeressük egymást, keresem a whu elleni idegenbeli 2-0 ikszgéjét, kivi vagyok azon látszik-e, hogy 1) a sonkák a 10. perctől 10-en voltak 2) de gea akkorát fogott antonio helyzeténél, hogy meg is nyerte vele a meccset

     • stanley

      0,9 – 1,8 rémlik.

     • fella

      https://twitter.com/Caley_graphics/status/815999335494254592

      jaja, lényegében visszaadja, hogy mit tudott a meccs, csak az nem látszik, hogy ha azt de gea nem fogja meg, és 1-0 oda, akkor nemhogy nem nyerünk 0,9-1,8 arányban 2-1-re, de gólt sem rúgunk egy 10 emberrel játszó csapat ellen.

     • stanley

      Én ezzel nem értek egyet.
      Miért ne rúghattunk volna még egy gólt?

     • fella

      a karácsonyi hajtás legvégén voltunk, kifacsarva mint a szemét, josé el is mondta utána a presseren, hogy kiállítás ide vagy oda, ha azt david nem fogja meg, akkor baszhattuk volna, mert nem volt bennünk már annyi, hogy hátrányból focizzunk

     • stanley

      Amúgy egyszerűen válaszolok erre. Gondolom megvan a Valencia kapufa a meccsen. 😀 Ennyi erővel már röhögve 2-0 is lehetett volna annál a helyzetnél, na ezért nem érdemes egy elemet csak kiemelni és az alapján megpróbálni cáfolni az egészet, mert ez egy tökéletes helyzetképet ad.

     • fella

      ha az bemegy, akkor meg a west ham kipukkad, és rúgunk nekik még ötöt, aztán 0,9 – 3,5 a vége, ami máris azt jelentette volna, hogy kb annyit rúgtunk eddig idén, amennyit kellett volna. de nem ment, meg david megfogta, zlatan gólja egy vicc volt, egyedül mata villanása volt értelmes megmozdulás a meccsen, szóval végsősoron az 1 gól különbség jól mutatja, hogy milyen meccs volt. de ugyanakkor a csapatról sztem kevésbé fest pontos képet

     • stanley

      Vannak ilyen meccsek (lásd Leicester elleniek), több kellene belőlük és akkor most nem siránkoznánk. Mert, ha minden meccsen 2 körül lenne az xG, akkor nem lenne baj.

     • fella

      ezt adom, és azt is, hogy a bajnoki szereplésünk nem jó, de annyi bíztató jelet azért simán látok, hogy ilyen téren is bőven javulást várok a második szezonra. ha lesz időd, kedved, akkor kevésbé részletesen, de akár ide, akár a britanniára írd meg esetleg, hogy a top6-ban ki mennyire foglal el a tabellán a támadójátéka és védekezése minőségének megfelelő helyet. azt lehet mondani, hogy a támadójáték és a védekezés minőségét méri ez a cucc? lehet, hogy vannak ez alapján rosszabb csapatok előttünk?

     • fella

      pl a liverpool meg az arsenal gyakrabban rúg tizit, mint mi szabadot, de a tizi nincs ebben a benne, szóval náluk a “valóság” kedvezőbb képet mutat, mint a statisztika, így simán lehet, hogy mögöttünk kéne lennie már mondjuk a liverpoolnak

     • stanley

      Passz, de azt rohadt sok idő lenne kielemezni, hogy a riválisok xG mutatói mit takarnak. Nem tudok olyanról, ahol valaki updatelve gyűjtené. A módszer hatékonyságában viszont eléggé hiszek. Tényleg, ha másért nem is, már csak azért, hogy ne beszéljünk 100%-os helyzetekről. Mert ilyenek tényleg nincsenek. Aki focizott valamennyit, az pontosan jól tudja.

     • reelbeba
     • fella

      öreg dzsoni evönsz úgy fordult torres után, mint aki kurvára utánanéz egy csajnak az utcán

     • reelbeba

      Szerintem támadójátékban a sziti, pool, szpörsz, chelsea jobb, védekezésben chelsea, szpörsz. A pool egyértelmüen védekezésben nagyon gyenge, a szitinél is ott vannak problémák. Az arse kábé hasonló eröt képvisel mint mi.
      Szerintem idén a 4-6. hely reális számunkra.
      Tudom nem engem kérdeztél, belepofáztam, bocs

     • reelbeba

      meg nem is ez volt a kérdés, sebaj

     • fella

      ajjmáááá hagyjuk mááá ezt a izélésttt

     • fella

      pölö a city úgy nyert talán a wba ellen, hogy két olyan játékhelyzetből rúgtak gólt, ami nemhogy helyzet nem volt, de még csak az ellenfél kapujára sem jelentett veszélyt. ezzel azt akarom mondani, hogy tudnak szexifocizni, de összességében kicsit döcögnek ők is. mi idén nem nagyon szereztünk pontot kvázi érdemtelenül sztem, ha az xg-ből indulok ki legalábbis.

     • reelbeba

      Nem láttam a meccset, de biztos a 4-0-ás októberi meccsröl beszélsz?

     • fella

      http://www.bbc.com/sport/football/37959793

      talán a wba, de inkább palasz lesz az

     • reelbeba

      Egyébként ehhez annyit, hogy a leszter ellen pont mi is két gólt löttünk zéró helyzetböl. Amúgy igaz, hogy nem ad a gép nekünk, az xg szerint is minuszba vagyunk ugyebár. Én is kiváncsi lennék összehasonlító statokra, kik azok akiknek ad a gép?

     • stanley

      Arsenalt mondták, őket látatlanba is bemondom. Amilyen meccseket nyomnak, amit néha látok. 52 gólnál tuti nem kellene, hogy járjanak.

     • reelbeba

      Mondjuk ez tényleg múlik a támadók formáján is. Látszólag a kelszinek is ad a gép, vagy lehet hogy egyszerüen csak mindent belönek. Ahogy Robin is belött mindent 4 éve pl. Ott nem kellett xg 😉

     • stanley

      Már csak azért sem igazán szerezhettünk érdemtelenül pontot, mert nagyon sok a dönci és kevés a győzelem. Sajnos a pozíciónk jól mutatja, hogy bár szereztünk volna érdemtelenül is pár pontot még. Lásd: Everton, ManCity, Watford, Arsenal meccsek…Mert ezeken rászolgálhattunk volna extra pontokra.

     • fella

      és ez nem kötekedés, csak azt mondom, hogy egy-egy meccsről valós képet fest(het) egy ilyen statra, és általános tendenciákat is megmutat, de bizonyos tényezőket figyelmen kívül hagy

     • reelbeba

      háde benne van, a 0.9-böl 0.3 kábé

     • stanley

      Egyébként igen, 1,0-nak véletlenül se lehet venni, jó indulattal is 0,4 és szerintem nem is volt benne több.

     • reelbeba

      pont ez az xg lényege. Mata két kihagyhatatlan helyzete a hull meg a sztók ellen mennyit ért? Ha bemegy, gól ugyebár.

     • stanley

      Hull elleni nem rémlik, de a Stoke elleni az 0,6 körül tuti megvolt.

     • reelbeba
     • stanley

      Az 1,4 felét kiteszi.

     • Angus

      én örülök, hogy linkelgetik, mert érdekel és nekem nem kell nézni

      amúgy is elég a fb

     • köszi, megy a block

     • fella

      egyszer mindenki eljön
      egyszer mindenki itt lesz
      örökre megtalálhatsz
      örökre elveszíthetsz

     • stanley

      no, de mi a faszság, ugye? 🙂

     • reelbeba

      Ha gondoltam is valakire, akkor ms-ra, de igaziból öt is birom, úgyhogy ennek a kommentemnek igaziból nincs semmi mögöttes tartalma :/

     • RedMark

      ha lenne neki az elég buzis lenne, haha

      bocs, fáradt vagyok

     • vicceltem ám

     • Angus

      ki az az ms?

     • EZS
     • Angus

      kicsit szégyellem magam, hogy ezt nem ismertem 😀

     • reelbeba

      moyes story, tudod

     • RedMark

      mi volt moyes story előtt?
      pms

     • Schweinsteigerlin

      Sose bantodtam meg meg ennyire 🙁 imadok twitterrol linkelni 🙁

     • Angus

      szerencsére MuriÁgnes nem szokott, őt vérig sértené 🙁

     • MuriÁgnes

      Egy uriholgy a tinderrol linkel.

 • stanley
  • Pásztor László

   Erre nincs xG? :DD

   • stanley

    Később jött.

  • KiB

   időt Kellett volna adni neki….:) mondjuk én csípem Mojszit:)

  • Roleee_tavaszraformaidozitunk

   ismét megjegyezném hogy a gólokat megrúgtuk vele, csak a védelem baszta el, 2x is

   • fella

    nem nézték elég figyelmesen a jagielka-bestofot rioék 🙁

  • ketomika22

   ennek sok köze van vendég 22 létrejöttéhez

 • Roleee_tavaszraformaidozitunk

  Mourinho ahogy ígérte nevezte a Fußballgottot az ELbe

 • reelbeba

  A csapat conversion rate-je 12,6%, amivel 18.-ok vagyunk, az arsenalé a legjobb, 20,8. (transfermarkt). Helyzetkialakításban viszont 3.-ok vagyunk a pool és a szpörsz mögött a squawka statjai szerint. Nekem ezért fura ez ami itt az xg-böl kijött neked sztenli, azaz hogy kevés helyzetet dolgozunk ki, és azokat az átlagot tekintve be is löjük.

 • Angus

  Érdekes, köszi hogy felvázoltad ezt az egészet, ugyanakkor nem leszek a híve. Szerintem több gól maradt bennünk.

  Más: Örvendetes, hogy egy játékosunk nem az isten háta mögé ment fodbalozni. Kádár Tomi a Gyinamó Kijevben.

 • EZS

  „Kapitányként mindig fontos számomra, hogy legjobbamat nyújtsam, de rájöttem, a szezont követően erre nem leszek képes, mivel megvilágosodtam, hogy a football pöcegödrében töltöttem évtizedeket, ezért most visszavonulok egy apátságba és életem végéig vezekelni fogok.”

 • EZS

  nini a valóság! Jajj, inkább megfordulok. 😀

  • stanley

   A múltkor azt mondtad az zavar, hogy mennyit rúghattunk volna, de nem rúgtunk annyit és ez idegesít. 🙂

   • EZS

    sok hülyeséget mondok, nem emlékezhetek az összesre. 🙂

 • Achi

  Érdekes. Azért nehéz vitatkozni az olyan számokkal, amiket igazol tabella. Tény, hogy akármilyen fasza gyerekeknek is hisszük magunkat, 6. helyen vagyunk. Ez nem véletlen. Viszont van egy tényező, ami semmi szoktak venni, pedig szerintem nagyon nem kéne. Az a csapat mindenkori mentalitása és egy meccs lélektana. Pl. az egy dolog, hogy mit mutatnak a számok, amikor egy bíró folyamatosan ellened dolgozik. Rettenetesen demoralizáló az igazságtalan bíráskodás és a balszerencsesorozat is.

 • Porter Ramsey
 • stanley

  Egyébként tavaly Lajossal 31 gólt rúgtunk ennyi meccs alatt, most ugye 36-nál járunk a PL-ben.

 • GENERATI

  jobban kellene állnunk, sztem ez egy jó összegzés, ha csak egy kicsivel is, de az pont top4 tagságot jelentene ugye… ennyin fog múlni év végén is, lehetetlen jósolni a Chelsea-t kivéve, mert tapasztalatok alapján még kimaradhatna simán a City-Arsenal is jövőre… amúgy a végén a csapatban Griezmann védekezne is? mert egy felturbózott Rooney-ra lenne ott szükség, aki csúcsszinten támad, de legalább közepesen védekezik is 😀

  • stanley

   Ha összegeznem kellene (fejből most), azt mondanám 8 pont mindenképpen kellene, hogy a zsákban legyen, de legalább mínusz 4 is az xG-k alapján.
   Szóval olyan 49 pontunk lehetne, de ha még hazamegyek. Ezt végignyálazom pontosan.

   • GENERATI

    igen, ere mondtam, hogy szűken, de top4-ben lennénk 🙂 nem vigasz, de hátha nekünk forog ki idén (mert mintha valami átok lenne Ferg óta rajtunk, vagy fordítva, vele került el a balszerencse többnyire), jövőre meg azért Mourinho se zöldfülűként lesz itt, több saját emberrel király lenne egy BL 8 (hiányoznak a kedd-szerdai meccsek, szar az érdektelenség…)

    • stanley

     Hála az égnek, hogy a Pool-Chelsea kettősnek is jön terhelés, bárhová is jutnak.

     • GENERATI

      jövőre? no igen, ha lehetne kívánni, nekem elég a 4. hely, pool meg EL-ezzen 😀 Klopp úgyis komolyan venné azt is. Arsenal meg ha elmegy Wenger, és BL nélkül maradnak, sztem egy evertoni mélységig fognak bezuhanni…

   • clacka

    Na mi (vagy legalábbis én), xG-ben nem jártasak pont a 4 és 8 pont közötti különbségre keressük a választ:)

    • stanley

     Viszont az valóban lehet, hogy a City vagy éppen a Spurs is hasonlóan többet érdemelne, de közben meg mégsem jön össze a dolog.
     Azt tudom, hogy az első tíz-tizenöt forduló körül, az Arsenal volt a nagy mákos. Nekik több gól jött össze, mint amennyire rászolgáltak.

   • FabianCancellara

    biztos vótma, de a tizik-nem befújt tizik az xg-be nem számítódnak. Természetesen a többi csapatnál sem, de simán járhatnánk akár 45-50 gólnál is (ha a +4-et xg alapján hozzávesszük). Ezenfelül pedig mi az 1-es xg-t sem rúgjuk be, míg Costáék még a 0.1-est is beverik.

 • infinite_red

  A Herrera-Pogba kp kevés lesz

  • stanley

   Egyetértek, különösen José előéletét ismerve.

 • box-to-box defender

  Engem nem a gólok száma érdekelne, hanem inkább az, hogy az xg-k alapján mennyi pontunk lenne most?

  • stanley

   Nem lehet rá válaszolni, ugyanis pl. itt nincs döntetlen.
   Vagyis kiszámolhatom, de minek számolnánk egy 0,6-0,8-at? Vagy egy 1,2-0,7-et?

   • box-to-box defender

    Persze, ezt gondoltam. De mondjuk lehet korrigálni egy 0,4-0,6-os különbséget 2 pontnak, a 0,4 alatt mondjuk 1 pont, ha már 0,6-nál nagyobb a különbség akkor 3 pont. Csak egy nagyvonalú becslésre gondoltam 😀

    • stanley

     2 pont? Na, annyi pont nincs a fociban. 🙂

     Chelsea ellen mindenképpen kikaptunk volna. Watford ellen az ellenünk ítélt büntivel is jóindulattal X. A City 0,5-el volt jobb nálunk. Szóval az is neccesen döntetlen szagú, inkább 0 pont. Ezek csak a vereségek.

 • Ressan

  Nagyobb különbségre gondoltam, a helyzetkihasználásunk miatt. Bár, ha azt nézzük, hogy a lőtt gólokkal (+4), illetve a kapott gólokkal (+3) összesen 7-tel kellene jobbnak lennie a gólkülinek, azaz +22 lenne. Nagyjából annyi a Liverpool, City, Arsenal triónak is, illetve azért 7 gól, az 3 döntetlen megnyerésére elegendő kellene, hogy legyen. Az +6 pont, amivel 2. helyen lennénk. Attól több viszont a sok elbaszott meccs láttán is, nincs benne. Uh összességében sztem nagyon reális, mégha kevésnek is tűnik!
  Játékosokra van xG? Érdekes lenne, hogy ki a fő balfasz! 😀

  • stanley

   Bár nem említem a riválisok számadatait, de mind a Spurs, mind a WBA ellen, egyértelműen a döntetlen lett volna az igazságosabb eredmény. Ezért nem ilyen egyszerű ez a serpenyő.

   • Ressan

    Ok, de ha le akarjuk egyszerűsíteni, de mégis valamennyire valós képet kapni, akkor ez a gólarány az egyik legmegfelelőbb erre. Abban, ahogy írtad is, benne van a Leicester elleni 2 meccs, ami ránk hízelgő, meg a Burnley elleni meccs is. Mindegyik, és így +7 gól lenne a reális, amivel nagyon valószínű, hogy több pontunk lenne, és perpillanat elég lenne, csak 3-mal több is. Ha pedig a T’ham, meg a WBA x, akkor az xG-s gólkülönbség és a valóság között még nagyobb lenne a difi!

    • stanley

     Valóban van pech faktor a játékunkban és sem elől, sem hátul nincs extra teljesítmény, de ahhoz nagyon elvakultnak kell lenni, hogy ezt ennyivel elintézhessük.
     Illetve mélyebben bele lehet nézni abba is, hogy mi az oka ezeknek.

  • fella

   az a baj, hogy a játékosoknál ez megint kétoldalú, mert az már önmagában jó, hogy valaki helyzetbe tud kerülni, de közben meg ez nyilván nem elég, ha csak helyzetbe kerül, de nem lövi be. érzésre ibra, pogba, miki és mata lőtt eddig legtöbbet kapura idén, és hát a csapat góljainak nagyrészét is ez a négy játékos lőtte

 • fella

  értem a cikket, de ez nekem kevés önmagában; jó lett volna mellécsapni egy másik top6-os csapat xg-valóság statjait, hogy lássuk, hogy ott mi a kettő viszonya ahhoz, hogy következtethessünk egyáltalán bármire a fenti adatokból a unitedre nézve.

  (most azt hagyjuk, hogy stílusát tekintve az áthúzott szövegrészek mennyire kilógnk egy elvileg adatelemző cikkből, illetve mourinho bár valóban imádja a stabil védekezést – ki ne imádná? -, már eddig is meghasonult, mert sokkal támadóbb csapat vagyunk, mint amit bármelyikőtök várt a szezon előtt – a kevés gól ellenére is.)

  • stanley

   Bocsi, most csak ennyire volt időm három óra alatt. 🙁

   • fella

    nem számonkérés volt, hanem ajánlás/javaslat. fejezd (fejezzük) már be ezt a hisztit, kezd tök kellemetlen lenni

    • stanley

     Akkor talán illene a hangnemen változtatni.

     • fella

      😀

 • Chestcontrol

  en megmondom oszinten nem szeretem ezeket a papirra vetett szamokat mert a palyan nem e szerint dolnek el a dolgok. 4-5 gollal lottunk kevesebbet mint amit kellett volna de korulbelul annyi tizit kaphattunk is volna vagy epp Pogba kapufai… vagy epp a kapusba lott ziccerek….. remeljuk jovore ezeket nagyobb szazalekban fogjuk ertekesiteni.

  • stanley

   A számok megmutatják, hogy még ha több gólunk is lenne valamivel, akkor is bőven a riválisok mögött járnánk.
   A Pogba kapufái pont ugyanolyan helyzetek, mint bármelyik másik, ami éppen 5 centiméterrel mellé megy vagy gól lesz belőle. A kapufa nem jelent extrát. A kapusba lőtt állítólagos ziccerek pedig ugyanúgy jóval nagyobb súllyal jelennek meg az xG mutatóiban, mint mondjuk egy 35-ről elküldött Herrera rakéta. Szóval, nem is tudom mit mondhatnék…

   • clacka

    Ezek szerint az a rakat kapufánk is megfelelően megjelenik ebben a számításban?

    • filozofi

     Igen. A helyzet vègkimenetele mindegy ebben a módszerben

     • clacka

      Köszi, akkor ennek fényében (ellenünk ugye jóval kevesebb kapufát lőttek) pláne kevésnek érzem az elmaradt gólok számát…

    • stanley

     Nem értem miért ne jelenne meg?
     Valencia 10 cm-es kapufája az más helyzet, mint bármelyik másik?

   • Chestcontrol

    es a meg nem adott tizik azok hogy jelennek meg Stanley??? az a resze meg h kevesebb golt lovunk mint a rivalisok az nem mervado, Mou 1-0kkal nyert bajnoksagokat.

    • stanley

     Szerintem fogjuk egyszerűen a bírókra, hogy nem állunk a második helyen. 🙂
     José bajnokcsapatainak 1,9-es gólátlaga volt a PL-ben. Nekünk jelenleg 1,5-es a mutatónk. Kevés gólt lövünk, ez szerintem teljesen egyértelmű.

     • stanley

      Ha számszerűsíteni akarom, akkor olyan 9,6, azaz cirka 10 góllal kellene, hogy többje legyen egy átlagos José PL csapatnak.

 • Krunyec

  Stanley nem viccelt. Tényleg xG-zett szabadidejében.

 • filozofi

  A 4-5 góllal kevesebb nem olyan kevés ha azt nézzük, hogy ezt az xG különbséget többnyire döntetlenek alkalmával értük el, ez akár plusz 8-10 pontot jelenthet

  • stanley

   Szerintem a posztból tökéletesen kiolvasható, hogy ez miért nem ilyen egyszerű.

   • clacka

    Hali Stanley, érdekes írás, de mivel nem ismerem ezt a mérési módszert, nem tudok érdemben reagálni rá. Csak egy dologgal kapcsolatban van erős gyanúm: nem úgy tűnik, hogy a kapufákat jól tudná megragadni vagy beszámítani… Én már eleve a gólszerzési esély nagyságát tekintve hülyeségnek tartom, hogy a kapufa nem számít kaput eltaláló lövésnek, sztem már ez torzít(hat)ja a mérést, ill. a számítást… Pedig – ahogy Mellellenőrzés kolléga is utal rá – már maga a kapufák száma is komoly indikátor (a meg nem adott tizi ugyebár kevésbé objektív kategória)… Szóval amondó vagyok, hogy minden statisztikai méréshez hasonlóan itt is van (lehetséges, hogy megengedett mértékű) torzítás, és a szememet és a józan eszemet is mérőeszközként használva több az az “elmaradt gólszám”…:)

    • stanley

     Az xG természetesen alapból nem csak a kaput találó, hanem minden lövést beleszámít.
     Csak nézz rá a Burnley ellenire.

     • clacka

      Az oké, de ha az xG is kaput nem eltaláló lövésnek tekinti a kapufát (ezt ugye nem tudom), akkor az talán nem esik kellő súllyal latba az értékelésnél, erre akartam utalni. Mint laikus:)

     • stanley

      Újra mondom, nem számít.
      A helyzet nagysága a lényege. Milyen üresen állt, hány védő volt rajta, hány méterről, milyen tisztán lőtte stb.

     • Pásztor László

      Várj ezt most nem értem, szóval amikor Pogba úgy gondolta, hogy 25-ről szétlőtte a kapufát valamelyik random meccsen, akkor az nem szűmít akkora helyzetnek, mert igazából nem helyzet volt?

     • clacka

      Pont ilyesmikre gondoltam én is! Vagy pl.arra, hogy az Ibra által kihagyott, a saját szintjén ziccernek számító helyzeteket megkülönbözteti-e a Fella által kihagyott ugyanilyen helyzetektől, azaz van-e valamilyen játékosfüggő tényező is, vagy nincs. Mindegy is, a lényeg az itt sztem többünk számára, hogy a lőtt és “elszenvedett” kapufák aránya, a minket sújtó (fontos) bírói ítéleteknek a nekünk kedvező ítéletekkel szembeni érezhetően nagyobb aránya és a mi szintünkön “elbalfaszkodott” ziccerek viszonylag magas száma összességében a – nem elvakult – szurkolóban azt az érzést keltette, hogy több az elmaradt gólunk, mint amit az xG talált. Ezért “tamáskodunk” itt páran, de azért én személy szerint köszönöm ezt a gondolatébresztő és vitaindító cikket, Stanley!:)

     • stanley

      Bírókról is szokott ugye lenni általában 1-1 elemzés, hogy mikor, kinek a javára tévedtek többet. Pl. a 2011-12-es szezon volt, amikor írták, hogy bőven ellenünk tévedtek a legtöbbet és megnyerhettük volna azt a bajnokságot. Ugyanakkor a bíráskodás is megint olyan dolog, amiről lehetne beszélgetni, meg változtatni dolgokon. Janekkal erről csináltunk egy podcast felvételt, videóbíró témakörében.

     • stanley

      Szerinted mennyire reális 25-ről sorfallal gólt lőni, nem a kapuval szemből. Ajánlom Rooney Stoke elleni gólját megnézni, mekkora a pontocska. Nem akarom elkezdeni magyarázni újra az xG-t.

     • Pásztor László

      De érted, azt mondod, hogy ez azért jó, mert reálisabb, de akkor Scholes góljainak a fele nem reális volt. Vagy akár Beckham bármelyik szabi gólja, amivel meccseket nyertünk. Ezért nem reális az xG teljesen.

     • stanley

      Az, hogy Becks jobb százalékkal lőtte a szabadrúgásokat, az nem azt jelenti, hogy minden második bement.

     • nincs teljesen objektív módszer a helyzetek mérésére, de ez van hozzá a legközelebb. annál biztos közelebb van, amit egy szurkoló érez meccs közben

      “akkor Scholes góljainak a fele nem reális volt”

      ettől klasszis egy klasszis

     • stanley

      Plusz barokkos túlzás ez a fele klasszis gól volt story. Ennyi erővel Nistelrooynak meg a 90%-a, mert ilyen lesipuskás nincs még egy. Szóval, na…

     • jani leírta már a britannián, de ilyen játékosokkal nemhogy xg közelében kéne lennünk, hanem jelentősen felette. elvileg ezek klasszisok, akiknek olyan helyzetekből is gólokat kéne rúgniuk, amiktől egy topligás átlagjátékos nem

     • Pásztor László

      Én ezt értem, szimplán arra akartam utalni, hogy idén a kapufáink, főleg Pogbáé nem olyan helyzetből adódtak, ami nagynak számítana az xG-ben. És emiatt nem tartom reálisnak. Persze nem lehet tökéletes rendszer, meg módszer, csak megjegyeztem, hogy ezt hiányolom.

      Nyilván Scholes klasszis, de a kapuralövéseit neki sem számítja másként a módszer.

     • a gólokat viszont számolja. ergo hiába kicsi egy 30ról érkező gól “pöttye”, a végén benne lesz a statban. egy klasszis kis pöttyből is gólt lő, így teljesíti túl az xg-t

     • Pásztor László

      De az Arsenal ellen pl. 0,7 volt, ergo a gól nem számít a mérésben, csakis a helyzetek nagysága és mennyisége.

     • ja, rosszul fogalmaztam. nem a statba számít bele, hanem ugye látjuk a végeredményt. tehát, ha ott jön valaki és bekúrja 30ról, a 0.7es xg-t felülteljesítettük volna, amit én el is várnék a meccsek nagy többségében

     • Pásztor László

      Pont mint a Leicester ellen, de mégis a sírás megy (nem tőled), hogy gyengék voltunk.

     • stanley

      Nem, éppen, hogy a gól olyan helyzetből született, ami nem jelenik meg nagy súllyal a mintában. Maga a gól számít, csak az rohadtul nem ér egyet. Ergo közel sem ziccer volt.

     • így-így, már én is belekavarodtam 😀

     • Pásztor László

      nah igy már jó 😀

     • fella

      (mondjuk a cikk elején – ha ez a hangnem belefér – szerencsés lett volna, nem mindenkinek alap, hogy ez a módszer hogyan mér, mit mér, mik a benne rejlő hibák pl. a tizi, mit mutat meg, miért jó, miért nem, stb.)

     • stanley

      Gondolkodtam rajta, de már nem feltétlen akarom újra elmagyarázni az xG-t.

     • clacka

      Akkor másképp kérdezem: a módszer különbséget tesz aközött, hogy Ibra, Mata vagy Fella áll teljesen egyedül a kapussal szemben 10 méterre? Nem kötekedésből, hanem érdeklődésből kérdezem, mert sztem fontos! Mert azt értem, hogy objektív indikátorokból próbál az xG következtetéseket levonni, a kérdés az, hogy mennyi aspektusból néz egy komplex (gól(helyzetet.

     • stanley

      Nem, de nem is tudna. Képtelenség.

     • clacka

      Gondoltam, ami nem is gond, de akkor – a szurkolói elfogultság mellett:) – ez is egy magyarázat a szurkolói megítélés és az xG eredménye közötti eltérésre, ráadásul releváns is!
      (Emlékszünk Ibra “kihagyós” meccseire, ziccereket nézve csak ő egymaga minimum 5 góllal kellene hogy előrébb járjon!)

     • clacka

      Egyébként nem teljesen lenne az, lehetne X évre visszamenőleg a lőtt gólok száma és a helyzetkihasználás arány a két mutató, amelyek alapján be lehetne vezetni egy játékosfüggő változót a “nagy helyzet” mint faktor kapcsán!:)

     • stanley

      Nyilván maga a módszer bizonyos fokon kritizálható, de ha teljesen téves lenne, aligha ilyen eredményeket hozna ki, hétről hétre.
      Ráadásul az átlagos United szurkoló is azt gondolja, hogy több rúgott és kevesebb kapott góllal kellene állnunk. Az xG mind a kettőt mutatja, de az átlag szurkoló szemében ennek a duplája lenne a reális. 😀 Ezért is próbálok ilyen posztokkal jönni, mert a minden hétre 2-3 100%-os ziccer szöveg jobban kikészít, minthogy miért nem forog Hetthéssy nyaka felvetés, újra és újra.

     • asszem az 5 top liga statjai alapján méri a helyzetek nagyságát, ergo egy topligás átlagjátékost kapunk a modellben

     • stanley

      Jó, de ugye erre mondhatja, hogy, no, de ha Ibra kerül többet helyzetbe. 😀

 • Pingback: xG v Reality | Zongoracipelő()