A-tól Z-ig

Utáljuk hétről-hétre ugyanazt leírni minden beharangba, de akárhogy ügyeskedünk-okoskodunk, osztunk-szorzunk a mondanivalóval, mindig egy tank jön ki a végén.

Az Éhezők viadala (közismertebb néven EL) második fordulójában az (vagy inkább AZ) Alkmaarhoz látogatunk.
A két gárda soha korábban nem feszült még egymásnak, úgyhogy ma este újabb bejegyzés kerül majd a történelemkönyvbe, és máris biztos, hogy kár lesz rá tintát pazarolni.
A hazaiak a holland futball tősgyökeres neveltjével, Arne Slottal (aki eddig sem játékosként, sem edzőként nem hagyta el az ország határait) eddig tűrhetően szerepelnek az Eredivisie-ben, a fej-fej mellett vezető Ajax-PSV duónak adnak díszkíséretet a harmadik helyen 8 forduló után.
A keretük színültig van pakolva hazai minőséggel, légiósuk alig akad, egyedül talán a marokkói Oussama Idrissi és az izlandi válogatott Gudmundsson neve lehet említésre méltó. Jelenleg ugyan senkit nem ad a holland válogatott keretébe az Alkmaar, de az egykor oszlopos tag Ron Vlaar és Jordy Clasie is a csapatukat erősíti. Külön érdekesség, hogy az Alkmaar tulajdonképpen a holland Eredivisie Bayern-je, előszeretettel viszik el a közvetlen riválisok játékosait, az Ajax és a PSV csapatából is egyaránt 2-2 játékost hoztak el a közelmúltban, de ráraboltak a Twente és a Groningen állományára is. Az eredmény egy teljesen holland magra épülő csapat, telis-tele saját nevelésű játékosokkal, kiegészítve a riválisok minőségi hazai embereivel, tulajodnképpen az Alkmaar kerete maga a holland ‘B’-válogatott.
A magam részéről ezért vagyok kimondottan kíváncsi a ma esti összecsapásra, kiderülhet ugyanis, hogy mit tud annak az Alkmaarnak a klubmodellje a miénkkel szemben, amit (saját véleményem szerint) követendőnek tartok.
A mi részünkről továbbra is csak sötét felhők érkezéséről tudunk beszámolni. Pogba úgy néz ki, hogy hosszabb távon fog a sérültek listáján szerepelni, az Arsenal elleni találkozón kijött ugyanaz a bokasérülése, ami miatt már a szeptember első három hetét is kihagyni volt kénytelen. Érdekes Solskjaer kijelentése is, aki azt nyilatkozta Pogbával kapcsolatban, hogyaszondja „egy specialistával konzultálva amellett döntöttünk, hogy további kezelésre és pihenésre lesz szüksége, és amúgy sem veszélyeztetnénk az egészségét műfüves talajon való játékkal, még akkor sem, ha egészséges is lenne„.
Martial sincs az egészségesek közt továbbra sem, ő valószínű a hétvégén sem fog játszani a Newcastle ellen (elég hosszú időre bukott tehát az eddig jól működő Pogba-Martial kapcsolat).
Velük együtt Wan-Bissaka és Luke Shaw sem volt rajta a szerdai repülőjáraton (Bissaka mandulagyulladás miatt hiányzik, könyörgöm ez is miféle „sérülés”, lehetnénk annyira profik, hogy legalább az ilyeneket elkerüljük), Shaw ugyan már edz, de szinte 100%, hogy nem lesz match-fit, ezen felül pedig Phil Jones is a maródiak listáját duzzasztja a Rochdaerbin elszenvedett sérülésével.
Az Arsenal elleni meccsből kiindulva nem tudok mást feltételezni, mint azt, hogy Solskjaer egyenesen ukázba kapta a fiatalítás lebonyolítását, máskülönben semmivel nem tudjuk magyarázni például Tuanzebe balhátvédként való szerepeltetését, miközben például Marcos Rojo is végig rendelkezésre állt (még ha nem is feltétlen a szívünk csücske). Ebből kifolyólag ma este is az övék lesz a főszerep, őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy mit tudnak a mi fiataljaink a holland nevelésekkel szemben.

De még a végén pár szó a sérülések furcsa gyakoriságáról: tudhattuk előre, hogy nagyon szűk lesz a derekunkon majd a nadrágszíj, ha ezzel a kerettel megyünk neki ennek a szezonnak, és kiesik majd 1-2 alapember az egyenletből. Én eddig mint pozitívumot emlegettem a korábbi bejegyzésekben Solskjaer azon húzását, hogy rendesen megdolgoztatta a keretet a felkészülési időszak alatt (és emiatt jobban is bírjuk a meccsek hajráit, mint az ellenfelek), most azonban úgy tűnik, hogy a dolog kicsit mintha visszafelé kezdene elsülni. Egyre több az olyan eset, amikor nem közvetlen az ellenfél belépői (vagy bármilyen durvaságai) miatt sérülnek le játékosaink, de nyilván mivel nincs a kezemben a stáb által elfogadott edzésterv, ezért nem tudom egyértelműen megállapítani az összefüggést, csak erősen gyanakszom. A Mourinho-éra végén mi voltunk a PL egyik legkevesebb futómennyiségét produkáló csapata (csak ketten végeztek alattunk), mivel Mourinho szökőévente egy-két alkalommal presszingelt csak, azt is legfeljebb 15-20 percig. Solskjaer azonban rádolgozott erre, ugyan továbbra sem a letámadás a játékunk fő szervező eleme, de lényegesen gyakrabban követjük el, mint korábban, úgyhogy ennek okán (és az alapvetően több mozgásra és kombinációra épített játék miatt) már jócskán feljebb másztunk.

A közvetítés 18:50-kor kezdődik a Digi1-en, meglátjuk mire megy a holland iskola a miénkkel szemben.