Fakupa – osztályzás

Csalódottságtól roskadozó osztályozóposzt keretein belül emlékezünk meg arról, miként zakóztunk ki az első adandó alkalommal az FA-kupa idei küzdelmeiből – a Swansea ellen mutatott tegnapi teljesítményünkkel még a címben szereplő kétes értékű serleget sem érdemelné meg a csapat.

Soccer - FA Cup - Third Round - Manchester United v Swansea City - Old Trafford

Lindegaard – 6

Valaki megmutathatná neki, hogyan kell elvégezni pontosan egy kirúgást – hihetetlen, hogy az egyébként jó képességekkel megáldott Lindegaard mennyire ki tud lógni lefelé a játék ezen elemében. A gólokról minden esetre nem tehetett: az elsőnél kiszolgáltatott helyzetbe került, Bony fejese pedig közelről érkezett.

Smalling – 3

Valaki megmutathatná neki, hogyan kell folyamatosan koncentrációval lehozni egy meccset, hiába ugyanis a rengeteg kifejelt labda, az elmúlt egy hétben kapott góljaink igen jelenős százaléka írható Smalling számlájára – most kétszer is lemaradt emberéről. Kényszermegoldásként ráadásul továbbra sem tudott sokat hozzátenni a támadójátékhoz – amúgy sem túl gyakori jobb oldali akcióink többször is az ő ügyetlensége következtében haltak el.

bony

Ferdinand – 5

Valaki megmutathatná neki, mivel is érdemelte ki anno nevét a rettegett Vörös Fal, Ferdinand ugyanis lassan, de biztosan a United védőrangsorának utolsó helyére csúszott vissza. Hogy miért, abból ma is láthattunk ízelítőt, amikor nemes egyszerűséggel odapasszolt egy labdát Bony-nak.

rio

Evans – 6

Valaki megmutathatná neki, hogyan is kell irányítani egy védelmet, a szezon eddigi védőteljesítményeit tekintve ugyanis Evans immáron tényleg túlnőtt a korosodó Vidicséken – ezt a fontos tulajdonságot leszámítva. Mivel a Swansea egyébként nem sok vizet zavart (az persze más kérdés, hogy mi az efféle csapatoktól mostanság így is könnyedén benyelünk két gólt), ezért igyekezett besegíteni a támadásokba is, melynek eredményeként volt egy kiváló félpályás indítása, a vendégek második gólja előtt viszont nagyon nem sikerült elosztani az embereket.

Büttner – 7

Valaki megmutathatná neki, hogyan lehet ténylegesen jobb hátvédnek látszódni a pályán – a néhol továbbra is kissé ingatag védőmunkát leszámítva Büttner meglepően jó teljesítményt tett le az asztalra (még fontos szerelése is akadt!), bizonyítva, hogy tényleg a tetovált holland mondható keretünk legkiszámíthatatlanabb tagjának. Beadásai között ugyan volt egy, amit Young is megirigyelt volna, ám összességében veszélyesen tekeredtek a labdái – nem mellesleg már a 16. percben kiosztott így egy tökéletes gólpasszt Chicharitónak.

Valencia – 4

Valaki megmutathatná neki Büttner gólpasszát – valami ilyesmit várnának el egy annyira egyszerű vonalszélsőtől, mint Valencia. Ami tökéletesen leírja Tonio produkcióját: a fizikális szempontból tarthatatlan ecuadorit szinte teljesen sikerült eltüntetnie a pályáról a Swansea játékosainak – mi is csak akkor vettük észre, hogy már nincs is ott, amikor hirtelen felbukkant a helyén Januzaj. Mostanában egyébként többet próbálkozik kiugratásokkal, méghozzá általában nem is rosszul, de ez most összességében nagyon kevés volt.

Fletcher – 5

Valaki megmutathatná neki, hogyan tudja jelenlegi fizikai kondíciója mellett érdemben lassítani az ellenfél támadásait, bármennyire is tiszteljük ugyanis Fletchert, a borzasztó mélyről visszatérő skót harcos közel sem tud akkora jelenlétet kialakítani a középpályán, mint fénykorában – márpedig ez volna elviekben az ő legnagyobb erőssége. Volt néhány remek meglátása és csodás hosszú labdái is, lassúságát azonban egyelőre nem tudja mivel kompenzálni – ez leginkább akkor látszódott, amikor a meccs végén jobb hátvédet kellett játszania.

Cleverley – 6

Valaki megmutathatná neki, miként tudna kiemelkedőt nyújtani 4-4-2-es felállásban is, az elmúlt egy hónapban mutatott teljesítménye alapján ugyanis Cleverley hamarosan képes lehet majd ellátni ugyanazt a középpályán, mint a tavalyi Carrick – csak éppen gyorsabban és több mozgással. Most is csupán három átadása ment mellé, ám miután ezúttal iszonyatosan kevés segítséget kapott, ezért önerőből ritkán volt csak képes veszélyt kialakítani.

Kagava – 4

Valaki megmutathatná neki, hol van a helye a pályán, Kagava ugyanis ezen a meccsen szó szerint mindenhol futkosott. Még ha esetleg ez szándékos utasítás is volt: igazából totálisan lényegtelen, a nem először csalódást keltő japánnak ugyanis alig volt jó megmozdulása a meccsen, hiába játszotta végig azt. Hiába van benne a potenciál a gyors összjátékokat látva (most is akadt ilyen), ha emellett folyamatosan elnyomják, a labdák elpattannak tőle, a kapura lövés fogalmát pedig hírből sem ismeri.

Soccer - FA Cup - Third Round - Manchester United v Swansea City - Old Trafford

Welbeck – 6

Valaki megmutathatná neki, hogyan lehetne eredményes a bal oldalról indulva, a meccs nagy részében ugyanis újból ebbe a sokat látott szerepkörbe kényszerült, ahol azonban most sem tudott veszélyt kialakítani. Mozgásán és egy-egy megoldásán így is látszódott, hogy Welbeck keretünk legjobb formában lévő játékosa jelenleg, ám pont ezért meg kéne adni neki a lehetőséget arra, hogy gólokat lőhessen, mert az elmúlt hetek egyik legnagyobb tanulsága volt az ő remek szereplése. Így inkább csak őrlődött.

Hernandez – 5

Valaki megmutathatná neki, hogyan tudja egy csatár hozzátenni a magáét egy-egy gólhoz, Chicharito ugyanis a Büttner tökéletes beadásából adódó száz százalékos ziccerét leszámítva ugyanis az összes többi helyzetét kegyetlenül elbénázta. Hiába lőtt gólt, és hiába vett részt néhány veszélyes összjátékban, a tavalyi esztendő legszebb gólját lekopírozni kívánó Evans –> Chica ívelés-kapáslövés kombináció végeredménye jól mutatja, miért nem lesz soha világklasszis a mexikóiból.

chica

Januzaj – 5

Valaki megmutathatná neki a passz gombot a kontrolleren, mert mindössze négyszer kísérelt meg hasonlót a pályán töltött félórában.

Fabio – 1

Valaki megmutathatná neki a 2011-es Bajnokok Ligája döntő kezdőcsapatainak névsorát, csak hogy láthassa, milyen magasról sikerült idáig zuhannia. Minden esetre elmondható, hogy idén kétszer lépett pályára csereként, és mindkettő emlékezetes maradt – az első a gólja, a mostani pedig a villámgyors kiállítása miatt. Nem kizárt, hogy a búcsúmeccsét láthattuk az egyébként jobb sorsra érdemes da Silva-fivérnek.

Manchester United's Brazilian defender F

Hiába tűntünk tehát idén kupacsapatnak, az FA-kupától igen gyorsan elbúcsúztunk tegnap este – kedden a Sunderland elleni Capital One Cup elődöntőben próbálhatunk kozmetikázni a két csalódást keltő 1-2 után.