Egy apró bökkenő

Papíron – a tabella aktuális állását tekintve – a szezon eddigi legkönnyebb mérkőzése vár ránk a bajnokságban: az utolsó helyen szomorkodó, ráadásul pocsék formát futó Fulham látogat ma délután az Old Traffordra. Minden mellettünk szól, mondhatnánk, így nem véletlen, ha a többségnek olyan közhelyek uralják a gondolatait, mint a „kötelező három pont” vagy a „gólzáporos győzelem”. Van azonban egy apró bökkenő: René Meulensteennek hívják, aki több mint fél évtizedet töltött a Manchester United kispadján Sir Alex mellett. Ennek következtében talán még Moyesnál is jobban ismeri a keretet.

utd_ful

Meulensteen december elején ült oda Martin Jol helyére a Fulhamnél, és bár első mérkőzésén kikapott a Tottenhamtől a londoni rangadón, pár nappal később odahaza már meg is volt az első győzelme a Villa ellen. Azóta viszont aligha sikerült véghez vinnie azt, ami miatt szerződtették: a Premier League-ben ezt követően 9 meccsen 2 győzelem és 7 vereség a mérlege, idegenben ráadásul csupán az idén váratlanul gyenge Norwichot tudták legyőzni, még a Boxing Day-en. Gólt ezt leszámítva csupán egyetlen alkalommal szereztek otthonuktól távol, az Everton elleni 4-1-es szopó alkalmával.

A gólszerzéssel most is hadilábon állnak: négy meccses vereségszéria van mögöttük, melynek során csupán egyszer találtak be az ellenfél kapujába, pedig az Arsenalt leszámítva nem volt komolyabb ellenfelük. A védelem teljesítménye azonban talán még ennél is nagyobb probléma, az 53 kapott gól ugyanis magasan a legtöbb a ligában. Igen, ők voltak azok, akiknek a Hull City egy félidő alatt hatot rúgott.

rene_dimi

Mindez persze nem meglepő, hiszen az egykoron van der Saar utódjának hitt Stekelenburg előtt egy nem különösebben ütős négyesnek, Riethernek, Burnnek, Hangelandnak és a Riisét helyettesítő volt manchesterinek, Richardsonnak kellene helytállnia. A középpálya védekező szegmensében a szebb időket is megélt Parker párja minden bizonnyal Sidwell lesz, akik előtt a Premier League első számú iráni sztárja, Dejagah, az Amerikából kölcsönbe visszatérő Dempsey, valamint az ifjú tehetség Kacaniklic próbálkozhat majd, akiről ugyan a neve alapján kevesen mondanák meg, hogy svéd, de Ibra alapján ez talán még kabalává is válhat majd a skandinávoknak. Az egyetlen ok, ami miatt szerettük Fulham meccseken nézni, az az volt, hogy olykor elcsíphettünk egy keveset Berbatov zsenijéből, ám miután volt gólkirályunk januárban lelépett Monacóba, ezért a Fulham első számú csatára vélhetően az a Darren Bent lesz, aki kapcsán igazából már évek óta nem tudjuk követni, hogy éppen melyik felejthető brit csapatból próbálja ostromolni a gólkirályi táblázatot.

Ami pedig minket illet: Evans, Nani és Fellaini ugyan továbbra is sérültek, a többiek azonban többé-kevésbé pályára küldhetők a friss hírek szerint, így egy ütőképes kezdő felállítása elviekben nem kellene, hogy fejtörést okozzon Moyes számára. Ami nem is baj, szerdán ugyanis a Liverpoolból ötösre vizsgázó Arsenal otthonába látogatunk majd, ahova nem ártana megfelelő állapotú kerettel érkezni. A nagy meccsek előtti főpróbák minden esetre egészen jól sikerültek eddig ebben a szezonban – meglátjuk, hogy Meulensteen ezúttal megteszi-e azt a szívességet, hogy kiszúr velünk.

És a végére egy szomorú hír, ha valaki esetleg nem olvasta volna: immáron hivatalos, hogy Nemanja Vidics a szezon végén elhagyja a klubot.