A kartell fekete báránya

Aki alaposabb elemzést, osztályzást, értékelést szeretne olvasni a keddi PSV – Manchester United meccsről, azt el kell szomorítanunk. Szívesen elemeznénk, hogy Young vagy Herrera mit nyújtottak új posztjukon, mennyire lesz jó Martial az első teljes meccse alapján, vagy hogy mi a fasz volt Matával, de sajnos egy súlyos sérülés beárnyékolta a meccset. Kikaptunk 2-1-re, ezúttal nem megérdemelten, domináltuk az ellenfelet, helyzeteket alakítottunk ki (és rontottunk el), míg a hollandok két helyzetükből lőttek két gólt, hátul pedig belevetődtek mindenbe. Legyen az beadás, lövés, vagy Shaw támaszkodó lába. Anyázós poszt, durva képsorokkal, erős idegzetűeknek.moreno tackle

Hogy ne ismétlődjön meg a hétvégihez hasonló eset, mármint hogy osztályzás nélkül maradjatok, a kezdő sípszó előtt papírt, ceruzát ragadtam, hogy a megszokott módon jegyzeteljek meccs közben. Így is tettem, egészen a tizenvalahányadik percig, amikor is azt írtam fel Shaw neve mellé hogy megindulás, tizi?, injury. Utána abbahagytam, nem tudtam a meccsre koncentrálni, csak szörnyülködtem a lassítás valamint az aggódó tekintetű csapattársak láttán. Nem tudtam a meccsre koncentrálni, de az már akkor eldőlt bennem, hogy a bejegyzés a pályán elszenvedett súlyos sérülésekről fog szólni. Mert ez sajnos az volt. Mazochistáknak itt egy videó az esetről, amit inkább nem linkelnék be, épp elég látványos a kettős lábtörés képen is.

shaw fekszik

Horror picture Shaw.

Az esetben az a legfelháborítóbb (azon kívül, hogy jó időre elveszítettünk egy remek srácot, aki ráadásul az egyik legígéretesebb balhátvéd), hogy Rizzoli sporttárs simán továbbot ítélt, szabályosnak minősítve a szerelést. A mexikói hentes valóban a labdát érte el először, hogy aztán a másik lábával szilánkosra törje szegény Luke lábát. Mindezt gólhelyzetben lévő játékossal szemben, túlzott erőbevetéssel, méterekről bevetődve. Mégis mi a fasz piros (plusz tizi), ha ez nem? Később még kitérünk arra, milyen büntetést érdemelne Moreno, de ne hagyjuk ki a szórásból a nyomorult sporit sem, aki még a horrorfilmeket idéző képsorok láttán sem gondolta úgy, hogy ki kéne állítani a mészárost. Mielőtt nagyon naivan abban reménykednénk, hogy utólag eltiltják a rohadékot, nem árt megjegyezni hogy az UEFA Morenot választotta a meccs emberének, így még az is előfordulhat hogy Rizzoli a remek döntésének köszönhetően előbb-utóbb BL-döntőn fújhatja a sípot. Azt csak halkan kérdeznénk meg, vajon mennyiben lenne más a történet, ha mondjuk Messi támaszkodó lábát kapja így el oldalról a mexikói vonat.hectormoreno

A Hector remek névválasztás egy hentesnek.

Valamit pedig kezdeni kéne az ilyen következményekkel járó belépők ellen. És az nagyon rossz jel, ha az UEFA szerint ez benne van a játékban, szerencsétlen véletlen, neadjisten szabályos szerelés. Nem, kurvára nem az. A modern foci (és a modern focista) egyre gyorsabb, egyre fizikálisabb, ebből kifolyólag egyre több ilyen durva sérülés történik. Hogy a komolyabb büntetéseknek, eltiltásoknak mekkora elrettentő ereje lenne, az még a bűncselekmények, szabálysértések esetében is nagy vitát kavar, de az mégsem pálya, hogy Shaw-t hordágyon kell levinni, oxigénmaszkkal, a tettes meg később gólt szerez a meccsen, és hétvégén (vagy mondjuk a visszavágón az Old Traffordon) simán újra pályára lép. Valami nem frankó, hahó UEFA, itt eltört egy srác szárkapocs- és sípcsontja, az ilyet nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek hívják, okozása pedig bűncselekmény, ha éppen nem a pályán történik. Arról nem is szólva, hogy ezért a srácért a klubja súlyos fontmilliókat fizetett ki, és most lőttek a szezonjának. Szeptemberben.van gaal shaw hordágy

See you next year!

A szerencsétlen véletlen teóriát hangoztatók figyelmébe ajánlom a tavalyi vb nyolcaddöntőjét, és jól be is linkelem a videót az első félidő végén történt esetről. Mexikó – Hollandia, tizenegyest érő becsúszás, lábtörés. Hogy ezúttal Moreno a szerszám rosszabbik végén állt, és az ő lába tört el a támadóé (Robben) helyett, azt nevezhetjük szerencsétlen véletlennek, de ha jobban megnézzük a mozdulatsort, akkor a tegnapihoz kísértetiesen hasonló dolgok történtek. Jobb helyzetben lévő támadó, méterekről becsúszó Moreno, a labdát itt ugyan nem érte el (büntető és piros), de a másik lábbal a támaszkodó lábra rátartás ugyanúgy megvan. Hogy itt a saját lábát törte el, nem az ellenfélét, az tulajdonképpen lényegtelen, az ilyen testi épségét sem kímélő játékosokra semmi szükség, ha nem kímélik az ellenfelek testi épségét sem. Köpésért, pofonért, káromkodásért lehet utólag eltiltásokat kiosztani, akkor egy kibaszott kettős lábtörésért miért nem?

Az eseten rágódva/elmélkedve/dühöngve korábbi United-meccsek jutottak eszembe, amikor szerencsétlen véletlennek köszönhetően súlyosan megsérült egy játékosunk. A sérülés súlyosságát tekintve egyből egy 2010-es BL-csoportmeccs ugrott be, ahol a Rangers egyik védője (talán Weir) nagyon szerencsétlenül esett rá Valencia bal bokájára, de szerencsére Tonio a kihagyás után erősebben tért vissza, mint valaha. Ellenpélda Vidic, meg egy újabb átkozott meccs egy langyi BL-csoportban, és egy újabb súlyos sérülés. A különbség az, hogy itt Vidic csúszott be ellenfelének, aki az ütközést elkerülendő felugrott, majd pont szerb csapatkapitányunk kinyújtott lábán ért földet. Az eredmény keresztszalag-szakadás, 9 hónap kihagyás, és hát ugye utólag már tudjuk, hogy Nemanja sosem volt az igazi visszatérése után.

Igazi BL-csoportkör hangulat.

Sokkolhatnék még Irwin elintézésével (jujj, Puhl Sanyi), vagy a másik oldalról nézve Keane vagy Jonny Evans aljas mozdulataival (mondjuk őket el is tiltották…), de ami a legjobban kifejezi azt, amit ebben a bejegyzésben amolyan csapongósan és összeszedetlenül szeretnék vázolni, az egy manchesteri derbin történt. Egy akár szabályosnak is minősíthető szerelés, amit a bíró túlzott erőbevetés miatt piros lappal büntetett. Akkoriban nagy vitát váltott ki ez a kiállítás, de Chris Foy remek döntést hozott, hiszen éppen az ehhez hasonló belépők elterjedése miatt váltak egyre gyakoribbá a súlyos sérülések. Lehet persze, hogy csak egy reklamáló Rooney kellett volna tegnap is a piroshoz.

Hogy Kompany tanult-e az esetből? Nos, úgy tűnik hogy nem.

Ha ebből a lábtörésből nem lesz eltiltás, majd talán a következőből, vagy talán az azutániból, addig meg nézhetjük ahogyan játékosok pályafutását teszi tönkre egy-egy szabályos szerelés. Mert hát nagyon reméljük, hogy Shaw a következő szezonban egy hasonló rajtot produkál majd, és egy ilyen borzasztó sérülés nem feltétlenül jelenti egy karrier végét (Henrik Larsson vagy Ramsey játékán sem változtatott), de az valószínű hogy ebben a szezonban már nemigen számolhatunk vele. Ráadásul így minden bizonnyal lemarad az Eb-ről is, meg úgy általában, nem ártott volna Luke-nak egy 40-50 meccses szezon klub- és válogatott szinten is a legjobbak között. Ehelyett az első BL-meccse jó ideig az utolsót jelentette Shaw számára. Mihamarabbi felépülést kívánunk neki, szükségünk lesz rá a következő bő 10 évben.

Utólag is bocs a sok fakkért, a tegnapi idegállapot utóhatásai, amikor még azon gondolkodtam, hogy milyen válogatott aljas módszerekkel kínoznám meg Moreno barátunkat meg a gyökér sporit, ráadásul még meg is kérdeztem szerzőtársaimat, ők vajon mivel büntetnék a tettest, meg úgy általában mit gondolnak a lábtörőről. Én végül is a mexikói módszert választanám.mexikói teknős

stanleykubrick

A játékvezető hibája, hogy semmivel nem torolta meg az esetet. Én ennyit mondanék a dologra. Ez a játékos egy mexikói bunkó fasz, tipikusan a már a pofájától is undorodsz pöcsfej, aki tudod, hogy gólt fog rúgni ha beáll vagy ha a kedvenc csapatod ellen tolja, akkor biztos. Szerintem menjen haza a mexikói drogkartellel üzletelni, nekem csak ennyi a kívánságom.

harmansmith 

A sajtó valószínűleg egy közhelyes „balszerencsés esetként” fog megemlékezni arról, ami szegény Luke-kal történt, mi azonban, akik érzelmileg is érintettek vagyunk az esetben, ismételten kénytelenek vagyunk szembesülni azzal, hogy a futball olykor mennyire igazságtalan is tud lenni. Az egy dolog, hogy úgy kaptunk ki 2-1-re, hogy domináltuk a mérkőzést, az ellenfél pedig másfél helyzetből, és egy kis szerencsével kétszer is betalált. Ez sokkal inkább Lajosból és az impotens támadójátékunkból fakad, és kár kifogásokat keresni – nem is ez a szomorú. Sokkal inkább az, hogy eközben fél évre parkolópályára tették csapatunk talán legnagyobb tehetségét, aki egy rendkívül nehéz és hasonlóan balszerencsés szezon után végre úgy tűnt, beváltja a hozzá fűzött reményeket, dicsérő szavak helyett azonban most azért kell aggódnunk, vajon újra a régi lesz-e, ha visszatérhet. Shaw nem tehet erről. A United nem tehet erről. A PSV és Moreno annál inkább – mégis ők nyertek, és ők azok, akiknek semmibe nem került ez az eset. Én pedig nem tudok nem szomorú lenni, amikor erre gondolok. Mielőbbi felépülést kívánok Luke-nak, és szívből remélem, hogy egyszer még visszakapja az élettől azt, amit most elvettek tőle.

kovacstomi

A kemény játék a futballban jó dolog, férfiassá teszi, a durvaság azonban nem jó. A mehikói köcsög nem véletlenül törte ketté Shaw lábát, hanem szándékosan lépett oda úgy, ahogy. Lehet mantrázni, hogy labdát talált vagy sem, mert az ismétléseket nézve talán eltalálta a labdát, mégis kettétört Shaw lába. Oda lehet lépni így, benne van a játékban, ugyanakkor a játékvezető elmehet a büdös picsába, az ilyen belépőket ha labdát talál, ha nem, büntetni kell. És tényleg lényegtelen labda volt-e vagy sem, a lényeg az, hogy eltörte egy 20 éves játékos lábát ezzel nagy veszteséget okozva a játékosnak, és a klubjának. És leszarom mennyire sajnálja, leszarom az edzője milyen futballistának ismeri, sőt azt is leszarom, h az ő lába is eltört. Ezt nem hagyjuk büntetlenül, kedves bíró spori. Nem piros lap, 11-es-re gondolok, de minimum egy sárga villanjon már a picsába.

somebody08

Éjszaka nekem alvás közben az ággyal szemben lévő televízió képernyőjén megjelent Bede Ferenc szelleme és azt mondta: „Úgy gondolom, hogy a szerelés szabályos volt, de a sérülés súlyosságát látva a játékvezető kolléga felmutathatta volna a sárga lapot, talán kevésbé lett volna rossz döntés, mint az, hogy nem szankcionálta az esetet.” Erre én Monoki Lehel hangján megkérdeztem tőle, hogy „Feri, szerinted nem volt ez túlzott erőbevetés?” Mire Feri azt válaszolta, hogy: „Nagyon szerencsétlen volt az eset, de szerintem pirosat nem ért.” Bánki Dodó erre megkérdezte, hogy: „Feri, ha Shaw leszakadt alsó végtagja eltalált volna egy első sorban ülő PSV szurkolót, akkor Shawnak milyen lapot kellett volna felmutatni?” Erre nem érkezett válasz, viszont a sztárvendég, Csányi Sándor elmondta, hogy „ebben az esetben 2 millió forinttal és zártkapus csoportkörrel büntettük volna a Manchester United csapatát a súlyosan sportszerűtlen magatartás miatt, úgyhogy Shaw adjon hálát a sorsnak, hogy a sportszár és a lábszárvédő megtartotta a lábát.”

ezs10 

Morenot zárják bányába,
Ott is a legmélyebb tárnába,
Királykobrát az ágyába,
Valujev legyen a mátkája,
Shawcross szálljon a lábába,
Könnytől ázzon a párnája,
Ránézve ronccsá tört lábára,
Shaw sorsa legyen a vágyálma,
A kartell fekete báránya
Menjen a kurva anyjába!