Azért ez nem a Mjölnir!

Az év utolsó hónapjába léptünk, megkezdődik a Premier League legőrültebb időszaka, a decemberi rohanás, karácsonyi meccsdömpinggel, sérülésekkel, rotációval (Newcastle-Spurs kombó tavaly??), wtf kezdőkkel. 23 nap alatt hat találkozó, ebből öt bajnoki, mind verhető ellenfél ellen. Sikeres megvívásuk esetén megszilárdíthatjuk pozíciónkat a dobogón. E sorozat első állomására kerül ma sor az Old Traffordon a West Ham United csapata ellen. A magam részéről nem is kérek mást a Mikulástól a csizmámba, mint egy törött kékeslila kalapácsot defeated felirattal…

mu_westham

Az elmúlt időszakban csapatunk hipszterebb volt a hipszternél: a no shave november mozgalom mintájára majdnem életre hívtuk a no score novembert, és bár öt találkozón hat gólt sikerült végül szerezni, a meccseinkről készült videókat nyugodtan lehetne alkalmazni sikeres bypass-műtéteket követő rehabilitációs program részeként, ha a Forsyte Saga dvd-t nem találnák a nővérkék. Az idei átlagos performanszunk olyan, mint Celine Dion munkássága: a dalai lassúak, unalmasak, kiszámíthatóak, mégis ott van velük a slágerlisták elején. De, valami elcseszett, mélyen a felszín alatt húzódó rendszert sejtve, ami azon a feltevésen alapszik, hogy Lajos tudja mit csinál, él bennünk a halvány remény, hogy talán még focizni is látjuk a szezonban fiainkat.

vangaal1

Az egészségi állapotuk miatt játékra alkalmatlanok listája sajnos igen hosszú. A még sokáig lábadozó Shaw és Valencia idén default hiányzóknak számítanak, Jones pedig sajnos már idénytől függetlenül is az. Az angyalarcú Phil manchesteri  pályafutásáról Galla Miklós egy sziporkája jut eszembe, aki évekkel ezelőtt egy bizarr ötlettől vezérelve a Friderikusz Showban szerepelt rövid gegekkel, mint műsorrészeket összekötő elem. Ott ezt találta mondani: „reklámjainkat újabb rövid műsorblokkal szakítjuk meg”. Jonesy rövid „műsorblokkjai” lassan kiverik a biztosítékot az egyszeri United szurkolónál. Rooney bokája megszenvedte a Leicester elleni csodát (Huth értő beavatkozása után egy bordatörés pedig esélyesebb volt), így nem csak ma, de a Wolfsburg ellen is hiányozni fog kapitányunk, azaz nem ő fogja utoljára elhagyni a BL tengerében esetleg elsüllyedő hajót. Rojonak mániája lett késő ősszel kiugrasztani a vállát (tavaly a City ellen, idén edzésen sikerült e tett), így a védelem bal oldalán elég karcsúak lettünk az év végi hajtásra. Herrera pedig úgy tűnik nagyon belesérült legutóbbi nyilatkozatába, az ő játékára sem számíthatunk. Visszatér viszont az utóbbi időben egyik legjobb formában lévő játékosunk, Lingard, akinek gólját mellesleg november hónap legszebb United találatának választották (azért nem volt olyan hatalmas a merítési lehetőség).

Az ég kék, a fű zöld, az Aldi olcsó, a West Ham veszélyes. Nem mindennapi eredménysorral büszkélkedhet a londoni gárda, lesimázták idegenben az Arsenalt, a Liverpoolt és a City-t, az Upton Parkban meg a Chelsea-t – ezek az eredmények is azt támasztják alá, hogy a Spursnek sokat kell még gyúrnia a „nagycsapat” titulusért, hiszen Kane-ék 4-1-re verték a White Hart Lane-en az óriásölő kalapácsosokat – viszont hazai pályán elbuktak a Bournemouth és a Leicester ellen is, ráadásul Watfordban is kikaptak. A legjobban a „kiszámíthatatlan” szóval lehetne jellemezni a teljesítményüket. A rekordokat kedvelőknek: a PL megalakulása óta egy edzőnek sem sikerült egy szezonban győzni a fenti hármas és a United otthonában. A kalapácsosok horvát edzője, Slaven Bilic lehet az első ezen a néven. És bár október 24.-e óta nem sikerült 3 pontot szerezniük, óvatosnak kell lennünk, nehogy megtörténjen ez a bravúr.

bilic1

Bilic három játékosát kénytelen nélkülözni, Diafra Sakho, Enner Valencia – így az ecuadori Valenciák szereplése kettőből nulla, együtt ünnepelhetik Gary kinevezését – valamint a házi gólkirály Dimitri Payet küszködik sérüléssel. E három hiányzó nagy érvágásnak tűnhet a támadójáték szempontjából, de nem eshet kétségbe egy menedzser, akinek olyan csatárok állnak rendelkezésre, mint Nikica Jelavic vagy Andy Carroll.

carroll

A védelmünket sújtó sérüléscunami miatt esélyes lehet a Leicester ellen már megcsodált 3-5-2-es hadrend. Szerintem Dávid henyél majd a kapuban, előtte a McNair, Smalling, Blind hármasnak lesz nagyon kevés dolga remélhetőleg, középen a Schuschogó duó ad gerincet a csapatnak, a széleken Young és Lingard rohangál majd a jó beadás titkait fürkészve, tízes poszton Mata  Fellaini adja meg a játék ritmusát, elöl pedig az M&M’s duó (mert a csoki csak a szádban olvad… itt egy tetszőleges szerkesztő kér elnézést helyettem, miközben egy másik ólmos botot lóbálva közeledik felém) lődözi a gólokat. Vagy nem.

mandms

Végül egy releváns statisztikai adatra hívnám fel a figyelmet, ami alapján kedvező előjelekkel várhatjuk a mérkőzést: idén minden olyan csapatot megvertünk, aminek W-vel kezdődik a neve. Ez a hihetetlenül sokatmondó adat bizakodásra adhat okot nem csak a mai, de a keddi, Wolfsburg elleni sorsdöntő BL mérkőzés előtt is. Ráadásul ezen három meccs mindegyikén két gólt is lőttünk, így minden adott egy (sőt, két) gólzáporos győzelemhez.