Louis van EL

20121115111027!UEFA_Europa_League_logoSzeretném azt írni, hogy mára lenyugodtak a kedélyek, és a szurkolók nagy része optimistán várja az EL-sorsolást meg a bajnoki címért folyó küzdelmet, de ez sajnos nincs így. Legutóbb David Moyes mélyrepülése alatt érezhettük ennyire becsapva magunkat, és a United aktuális menedzsere iránt érzett ellenszenv is akkor csapott utoljára ilyen magasságokba. Hogy mi a gond? Nagyjából és egészében minden. Vagy bármi. Vagy csak Lui. Irigylem azokat az optimistákat, akik szerint még lehet valami a van Gaal at Manchester United projektből (talán nem titok, hogy én már a kinevezésekor sem hittem ebben), viszont ez a bejegyzést ők aligha fogják lájkolni, mert jó dolgokról nem lesz szó benne. Viszont legalább feltesszük A kérdést.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tegnapi meccset akár meg is nyerhettük volna. Voltak helyzeteink, a kapusukat is megdolgoztattuk, kétszer két percig pedig még nyeregben is érezhettük magunkat. A spori sem éppen nekünk fújt, tekintve hogy a Wolfsburg első góljánál nem kellett volna szabadrúgást ítélni, illetve a lest sem bemondásra kéne beinteni. Mindent összevetve egész pofás kis meccs volt, amin a semleges nézők és a Liverpool-drukkerek bizonyára remekül szórakoztak, láttunk öt gólt (nem is gyengéket), és ha mindez két, már továbbjutott csapat között történik, akkor maximum az elszalasztott csoportelsőség miatt szomorkodnánk a hét hátralévő részében. Abban talán megegyezhetünk, hogy azt a BL-továbbjutást nem tegnap basztuk el.bekapott gól

Hanem már az első meccs előtt. Ha megnézzük a BL csoportkörére leadott keret névsorát, szembetűnő, mennyire nincsenek opciók az első csapat mögött. A szabály úgy szól, hogy a klubnak le kell adnia egy maximum 25 nevet tartalmazó A-listát, amihez még egy flexibilis B-listát is hozzá lehet rendelni. A B-listán csupán olyan játékosok szerepelhetnek, akik 1994. január 1. után születtek, és legalább két éve a klubnál játszanak. Az A-listának is vannak megkötései, legalább 4 saját nevelésű (15 és 21 éves kora között három szezont a klubnál töltő) játékosnak, és legalább 8 hazai (ugyanaz, csak esetükben angol klubnál) játékosnak kell rajta szerepelnie. Hogy miért fontos mindez? Nos, a keretünkben nem sok a rendszeresen játszó saját nevelés, britekből sem állunk túl jól, így a 25 fős keretben két saját nevelésű fiatal, azaz elvileg B-listás spíler is helyet kapott, bár sem Paddy McNair, sem az azóta már kölcsönadott James Wilson nem játszottak egy percet sem a csoportkörben. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a maradék 23 név között találhattunk olyanokat, mint a tétmeccs-szűz Sam Johnstone, a múlt hétig egy percet sem játszó Guilermo Varela, vagy az egy éve nem bevethető Nick Powell, akkor felmerül a kérdés, hogy tényleg a sok sérült miatt estünk ki a meglehetősen hurka csoportból, vagy azért, mert eleve átgondolatlan, szűk kerettel vágtunk neki a szezonnak? Vagy hogy elfért volna-e a tegnapi keretben Evans, Rafael, Blackett vagy Hernandez…

Cameron Borthwick-Jackson of Manchester United comes on to replace injured Matteo Darmian during the UEFA Champions League Group B match between Vfl Wolfsburg and Manchester United played at The Volkswagen Arena, Wolfsburg on 8th December 2015

Jürgen Klopp pályára küldi CBJ-t.

De még ez is belefért volna, ha van Gaal nem a PL-ben megszokott biztonsági játékot tolta volna egészen addig, míg kényszerhelyzetből változtatnia kellett. Lehet persze azon elmélkedni, hogy mi van ha Shaw nem sérül meg az első meccsen, vagy milyen kevésen múlott még így is a továbbjutás, de az igazság az, hogy amelyik csapat négy meccsen mindössze három gólt tud berámolni a PSV-CSZKA kettősnek, az még az Európa Ligát is megköszönheti. Szóval ezt a BL-csoportkört nem tegnap basztuk el, hanem mondjuk két hete a PSV elleni oldalfaszkodással, a két meccsben csupán az a közös, hogy egy győzelemmel akkor is és most is továbbjutottunk volna.

De továbbmegyek, még a PSV elleni balfaszkodás is belefért volna, ha tegnap normális edzővel kezdőcsapattal, értelmes taktikával és megfelelő cserékkel győzelemre játszik a legfontosabb United-meccsén, ehelyett megkaptuk a DDG – Varela, Smalling, Blind, Darmian – Schweinsteiger, Fellaini – Lingard, Mata, Depay, Martial kezdőt. Igazából nehéz eldönteni, mi a legnagyobb gond ezzel a tizeneggyel. Az, hogy Varela egy sorsdöntő BL-meccsen debütál a kezdőcsapatban? Hogy Blind nem középhátvéd? Hogy Fellaininek a nem létező box-to-box target man szerepét kell eljátszania? Hogy a 30+ Svájninak egyedül kéne megállítania Draxlerék gyors kontráit? Hogy amikor Carrick kezdő, akkor kb. mindig nyerünk, erre a kispadra ülteti? Hogy a szélsőink szélső hátvédeink támadásban semmit sem nyújtanak, Ashley Young meg mindezt a padról nézi? Vagy csak simán annyi, hogy van Gaal egy pöcs?louis-van-gaal-ryan-giggs-manchester-united_3386315

Nehéz dönteni, de – ki nem találnátok – még ez is belefért volna. Fergie is nyert ezen a pályán Fletcher, Carrick, Evra (Park) védősorral, ráadásul a Wolsfburg védelme néhány bravúros blokkon kívül most sem állt a helyzet magaslatán. A németek a 90 perc alatt egy pillanatig sem álltak kiesésre, mégis ők játszottak úgy, mint akik számára kötelező a győzelem, mi meg úgy, mint akik a hétvégi, Bournemouth elleni 0-0-ra tartalékolnak. Ha a kezdőcsapat nem lett volna elég nagy sújtás, Lajosnak sikerült egy-két humorbonbont megtartania a meccsre is, vagyis másképpen nem tudjuk értelmezni a wtf kategóriát alaposan kimerítő cseréit. Darmian kiesése persze balszerencse, főleg Shaw és Rojo hiányában, na de hogy miért a majdnem nullkilométeres (14 perc a nagycsapatban) Cameron Borthwick-Jackson állt be a helyére, miért nem egy Blinddel helyet cserélő középhátvéd (McNair, esetleg a meccs végére amúgy is ott játszó Carrick), neadjisten Young, arról szívesen megkérdeznénk Luit. Meg arról is, miért kellett annyit várni a nagyon rossz napot kifogó Scwheinsteiger cseréjével, na meg hogy miért kellett lehozni a remekül játszó, gólpasszt adó Matát, és miért kellett helyette behozni azt a Nick Powellt, aki 33%-os passzhatékonyságával (4/12) nem sokat tett hozzá a meccshez, meg amúgy is, az MK Dons elleni megazakó óta nem láthattuk a csapatban, és egy éve nem játszott tétmeccset. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy szokásához híven csak a kispadon héderezett meg sudokuzott, rábeszélte a sérült Smallingot, hogy maradjon a pályán, majd olyat nyilatkozott, hogy azért még Mojszi is elszégyellte volna magát, kijelenthetjük, hogy LvG tegnap produkciója egy kurva nagy egyes.

during the UEFA Champions League group B match between VfL Wolfsburg and Manchester United at the Volkswagen Arena on December 8, 2015 in Wolfsburg, Germany.

Naaa, maradj még egy kicsit, elcseréltem magam.

Ez így együtt, már rohadtul nem fér bele. Ha a tavalyi negyedik helyet, és az ez általi BL-indulást sikerként könyveltük el, akkor a csoportból való kiesés mindenképpen óriási kudarc. Ezért a hat meccsért, amit végigszenvedtünk, tulajdonképpen teljesen felesleges is volt bekerülni a Bajnokok Ligájába, illetve ezen gondolat mentén továbbhaladva az Európa Liga is teljesen felesleges lesz. Nem az EL második kupasorozat jellege miatt, hanem azért, mert ilyen játékkal ott sem lesz semmi keresnivalónk. Kaphatunk persze szerencsés sorsolást, Lajos amúgy sem panaszkodhat, hiszen mióta a United padján ül, ilyen szempontból mellé áll a szerencse. Tavaly BL ugye nem volt, de a Ligakupában harmadosztályú ellenfelet kapott (MK Dons, ugye), az FA Kupában meg újrajátszásokkal szórakoztatta az alsóbb ligák lakóit, míg szembe nem jött az első komolyabb csapat. Idén ugye Club Brugge, meg ez a gyógycsoport, két Championship-gárda a Ligakupában, na meg a frissen csak neki behűtött Sheffield United. Szóval kedvező sorsolással az EL-ben is elvergődhetünk valameddig, de ha nem javulunk fel nagyon gyorsan, akkor az első német/olasz/spanyol csapat innen is kivág minket, és marad a hazai porond, ahol meg csak egy tavalyihoz hasonló tavaszi hadjárat esetén lehet esélyünk bármit is nyerni.

Adja magát A kérdés, hogy akkor most LvGout, vagy mi legyen?

Én személy szerint arra szavazok, hogy nézzük meg, mi lesz ebből a szezonból, aztán ha végképp vakvágányon leszünk, akkor a végén köszönjük meg Lajosnak a manchesteri munkásságát á lá Mojszi. Nem, a top4 nem siker, főleg nem az idei PL-ben, meg felesleges is, ha utána a BL-ben csírák vagyunk. Még három sorozatban bizonyíthatja, hogy egy ilyen pénzből összerakott kerettel képes hozni valami kupát, vagy legalább döntőt, de hogy a januári átigazolási szezonban komolyabb pénzt nem adnék a kezébe, az is biztos. Annak is örülhetünk, ha addigra nem őrül teljesen meg, és nem zavarja el Matát vagy Rooney-t, akikkel egy következő menedzser azért tudna mit kezdeni.