Karácsonyi lidércnyomás

Dübörög a karácsony – ajándékok, halászlé, töltött káposzta, bejgli, epe görcs, majd a szeretet ünnepének másnapján a Premier League hagyományos Boxing Day fordulója. A sors fintora, hogy e jeles napon (boxing) épp a szeles Britanniába Mordorba kell látogatnunk, ahol az ork sereg már feni a fogát a megroggyant Louis Van Gaal Red Army hitehagyott katonáira. Annyiszor írtunk már a múlt meccseit felidéző posztot, hogy most rendhagyó módon utazást teszünk a jövőbe, megvizsgáljuk, hogyan alakul a két csapat történelme az elkövetkező évszázadokban (vigyázat, a poszt hasznos információt elvétve sem tartalmaz).

 orks_2

De mielőtt a jövőbe révednénk, egy kis múlt. A Stoke City Football Club első újkori felbukkanása a nemzetközi futball világában az 1990-es évekre tehető. Egy Nike reklámfilmben jelentek meg, az akkori világsztárok alkotta csapat ellenfelét alakították. Két okból esett a rendező választása épp rájuk: a fontos mozdulatokat nem kellett begyakorolni, és a sminkmestereknek sem kellett új maszkokat készíteni. Érdekesség, hogy a játékvezető feladatait id. Clattenburg látta el a klipben. Ki ne emlékezne a Legendás Eric gallérfelhajtós bombájára?

Nagyot ugrunk az időben. 2095-ben járunk egy évvel a nagy sportági reformok bevezetése után. Bár az Amszterdami Egyetem Bölcsészkari épületének Van Gaal különtermében ratifikált, alapjaiban megváltoztatott szabálykönyv ellen hevesen tiltakoztak a filozófia szakos ifjú menedzserpalánták, a kor haladó szellemének nem tudtak útjába állni. A futballba beáramló egyre több pénz miatt jelentős befolyásra szert tett szponzorok, valamint a rengeteg mérkőzéstől fásult szurkolók látványosabb szórakozást követeltek. A szabályváltozások kapóra jöttek a hatalmas adósságoktól fuldokló fazekasoknak, akik onnantól kezdve legyőzhetetlennek bizonyultak. A ’95-ös Boxing Day-en lejátszott meccsen végül 132-4 arányban kikaptunk a Rory Delap Stadionban (szünetben bedobóverseny a vállalkozókedvű szurkolóknak, a győztes Delap emlékplakettet vehet át), de érdemes elemezni 3.36-nál a tökéletes kezdőrúgás rejtelmeit.

Öt évvel később a századfordulón ismét karácsony másnapján utaztunk Stoke-on-Trentbe. Az immár négyszeres bajnok házigazda egyértelmű esélyesként, magabiztosan várta a találkozót. Nem is kellett csalódniuk, a végeredmény 226-0 lett. Továbbra sem érzett rá tehát csapatunk az új játékstílus finomságaira, melyek esszenciája például 1.59-nél világosan tetten érhető. Hiába a szoros kapcsolat a Sir Alex Ferguson Játékvezető Bizottsággal, nem volt elkerülhető a csúfos vereség. A Stoke egyébként ebben az évben a Bajnokok Ligáját is megnyerte, miután 112-84 arányban diadalmaskodott az Atletico Madrid felett az eindhoveni Moreno Dome-ban.

A Stoke diadalmenete a 2114-es nagy világégésig tartott, ami után lényegében megvalósult Einstein jóslata, miszerint a negyedik világháborút már botokkal és kövekkel vívjuk majd. Ugyanakkor a focit pedig kardokkal és fejszékkel felszerelkezve játsszák a profi bajnokságokban. Az amerikai és az európai futball teljesen összemosódott, már tojáslabdát kergetnek a bátor játékosok, a szabályok pedig végtelenül leegyszerűsödtek. Nem is kell említeni, hogy ezek a feltételek is mai ellenfelünknek kedveznek, és nem a lassú, labdatartós játékot játszó Unitednek. A videó elég pixeles, rossz felbontású, a háború után megmaradt technikai eszközökkel, és ekkora időtávból ilyenre volt képes a stáb. De az tisztán látszik, hogy a céltalan oldalpasszokat a játék ezen formájában lefejezéssel büntetik, és nem tilos a földön fekvő játékos megrugdosása sem.

 Végül egy féregjáraton keresztül eljutunk az idő síkjában tett körutazásunk utolsó állomására, réges régre, egy messzi messzi galaxisba, ahol szintén összekerült a két csapat karácsony másnapján (bár itt a karácsony Palpatine főkancellár születésnapját jelentette, Boxing Day helyett pedig Forcing Day-t ünnepeltek). És igen, a képen a bazi nagy robotok hatalmas kerekekkel a Stoke Rendszer átalakított harci droid játékosai.

  swpic_2

Visszatérve a jelenbe, az a szomorú igazság, hogy jelenleg a Stoke City szebb focit játszik, mint a Manchester United, és bár hazai pályán (is) képesek különösen wtf eredményekre – kikapnak otthon a Watfordtól, de nyernek a City ellen – kiszámíthatatlanságuk ellenére jelen pillanatban esélyesebbnek tűnnek Arnautovicék. A United most pocsék formát mutat, zsinórban két kieső focizta le Dávidékat, 6 meccs óta nem nyertünk, és Lajosban is egyre több szurkoló és vezető bizalma rendül meg. De talán eljön a fordulópont, egy karácsonyi csoda, és minden visszatér a régi rendes kerékvágásba, és akkor nyerünk három góllal. Vagy újévre kapunk egy új menedzsert. Vagy mindkettő. Vagy egyik sem.