Lessük meg az exeket!

Törzskommentelőnk, Ezra az ígérte, hogy írni fog, és tényleg. Köszönjük!

A poszt megírásakor 142 nap telt el azóta, hogy bezáródott a nyári ablak, és mivel a téli ablakban hozzánk legfeljebb csak a hideg jön be, inkább nézzük meg, mi történt eltávozott játékosainkkal abban a cirka 20 hétben, mióta nincsenek köztünk. Figyelem, a poszt a török liga, a harmadosztály és egyéb egzotikus helyek lemaradt követői számára spoilereket tartalmazhat! [De szerencsére azért nem akkorákat, mint hogy Han Solo és Kylo Ren… de már tudjátok úgy is – a szerk.] Bevallom töredelmesen, az írás inkább csak saját kíváncsiságom miatt készült el, és a legalapabb adatokon és sajtóhíreken kívül mélyebb kutatást nem végeztem.

mg_fbstalker_compA távozók közül csak azokat fogom sorra venni, akik véglegesen tették át a székhelyüket Manchester szebbik feléből, a kölcsönök utánkövetését másra bízva. A lista az átigazolási összegek növekvő sorrendjében készült, 0-tól a rekordig. A megemlékezés alapvetően számokkal dolgozik, ami ugyan nem feltétlenül fest reális képet arról, hogy „mi lett volna, ha?”, de a számszerűsítést általában mindenki szereti.

A lista rögtön a szebb napokat látott és még annál is szebb reményeket mutató CLEVERLEY-vel kezdődik, aki ebben a szezonban már az Evertont erősíti. Akármennyire is a mi kutyánk kölyke Tom, gyakorlatilag már az előző szezonos birminghami kirándulás is jelezte, nem tőlünk fog visszavonulni, ezzel szemben, ha kicsit rapszodikusan is teljesít és az ősszel sérülések is hátráltatták, Martinez folyamatosan dicséri, és miután McCarthy sérülése megnyitotta a helyet a középpályán, Tom végigjátszotta a decembert és megszerezte első Toffee gólját is a Newcastle ellen. Azóta újabb sérülés miatt kimaradt a Chelsea elleni adok-kapokból.

Mérlege: 14 meccs, ebből 12-szer kezdő, 1 gól, 1 gólpassz

cleverley

Szintén ingyen távozott a klubtól Ben „60-yard” AMOS, aki azóta a Championshipben küzdő Bolton kapuja előtt állt meg a cekkereivel, abszolút elsőszámú hálóőrként serénykedve azóta.

Mérlege: 29 meccs, 29-szer kezdőként, 7 clean sheet

amos

A távozók között volt egy másik kapusunk, LINDEGAARD is, aki a De Geával szembeni versenyben alulmaradva jobbnak látta a távozást, pechére abba a West Bromwich-ba igazolt, ahol egyetlen Ligakupa meccsen védett, melyen 3 gólt kapott.

Az utolsó free transzferünk idén nyáron pedig Tom THORPE volt. A 23 éves védő a másodosztályú Rotherham United játékosa lett, ahol egyetlenszer sem láttam és sok érdekességet sem találtam róla, így csak száraz adatokkal tudok szolgálni vele kapcsolatban.

Mérlege: 7 meccse, 5 alkalommal kezdőként, 2 gól – (mindkét alkalommal DM-ként játszva)

thorpe

Mustránk következő szereplője egykori svájcinégerünk, az alpesi Valencia, Saidy JANKO. A fiatal jibbek 196k Ł-ért váltott csapatot és meg sem állt a Celtic ajtajáig, ahol aztán a szezon elején nem is szégyellték őt bedobni a mélyvízbe, az augusztustól októberig lejátszott mind a 10 bajnokin a keret tagja volt, ám egy térdsérülést követően azóta nem elérhető Jankónk.

Szerencseszámai a következők voltak: 9 meccs, 7-szer kezdő, 3 gólpassz

janko

Robogunk is tovább, hogy megnézzük, vajon Riszi Jones mostohaöccsének, Reece JAMES-nek bejött-e a környezetváltás. Hámeszünk gyakori kölcsönpartnerünknél, a Wigannél talált új otthonára potom 980k Ł-ért, és erősíti lendületesen a feljutás felé vezető úton a jelenleg a League One 5. helyén vitézkedő Latics reményeit. Teszi mindezt nem kis szerepvállalással, ugyanis a fiatal balbekknek már 28 meccs van idén a lábában. Edzője legutóbb a múlt heti Chesterfield ellen megszerzett első wigani találatát követően részesítette nyilvános buksisimiben, úgy tűnik a harmadosztályban ideális közegre talált.

Mérlege: 28 meccs, 26-szor kezdő, 1 gól, 3 gólpassz

james

Listánkon egy újabb fiatal következik, mégpedig a chilei csoda, Ángelo HENRIQUEZ, aki korábbi kölcsöncsapatához a Dinamo Zagrebhez írt alá véglegesen, méghozzá 1,17m Ł fejében. Miután sokkal több infót nem találtam róla, beszéljenek helyettem a számok.

Mérlege: 26 meccs, 21-szer kezdő, 10 gól, 6 gólpassz

Egyre dráguló felsorolásunkban egy újabb régi ismerőst köszönthetünk RAFAEL személyében, aki ezen a nyáron nevetséges 2,1m Ł-ért cserélte le az ördögös mezt a Lyon színeire. Rafi a franciáknál azóta meglehetősen változatos hatékonysággal áll rendelkezésre, de ez neki sajnos biztosan nem újdonság, a Lyon eddigi 31 meccsén 18-szor próbálta meg segíteni a csapatot. A kis brazilt persze nem lehet nem szeretni, elég csak a twitteren követni, ahol a mai napig jó kapcsolatról tesz tanúbizonyságot egykori csapattársaival. Nekünk is hiányzik?

Mérlege: 18 meccs, 15 kezdő, 1 gól

rafael

Soros delikvensünk a listán nem György lesz, hanem Robin a VAN PERSIE-házból, aki LvG érkezésekor még abszolút lieblingként várhatta a Vastulipán regnálását, ám elég gyorsan vége is szakadt a románcnak és egy-két kevésbé elegáns nyilatkozattal kísérve végül a törökországi Fenerbahce csapatához került a nyáron, egészen pontosan körülbelül 3,85m angol pénzért. A váltás aztán úgy nézett ki nem jön be Robinnak, a télen már olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint minden egyes Fenernél töltött percet utál, és olyan kellemetlenségekkel szerepelt a hírekben a góljai helyett, mint annak a listának a második helyére kerülése (Falcaóval holtversenyben), amely a legnagyobb értékcsökkenéseket mérte össze a futballisták között, mintegy 20 millió eurós csökkenést produkálva. Mi volt erre Robin válasza? Ha más nem, akkor a blogon többször is linkelt (vótmá!) szépségdíjas gólja a Giresunspor ellen.

Robin idei számai: 27 meccs, 17 kezdő, 12 gól, 1 gólpassz

vanpersie

Újabb név, újabb számhalmaz következik, aki nem más, mint Robin régi-új csapattársa, ki a portugál agysebészek társaságának tiszteletbeliként sem tagja, NANI, aki nem kevesebb, mint 4,20m Ł-ért nézte ki magának a Süper Liget és a Fenert. Nani, holland kollégájával ellentétben már augusztusban villogni kezdett a jó török levegő hatására, az Antalyaspor elleni szabadrúgással is felhívva magára a figyelmet, de azt is érdemes megemlíteni, hogy a 27 meccsen szerzett 9 darab sárgája és emiatti két eltiltása talán nem egy támadóra jellemző klasszikus statisztikák, na de, hogy egyéb teljesítményét is számszerűsítsük:

Nani a Fenerben: 27 meccs, ebből 26-szor kezdő, 8 gól, 7 gólpassz

vanpersienani

Hosszú még? Kérdezheti az egyszeri olvasó, de megnyugtatok mindenkit, elértük a „dobogó” legalsó fokát, ugyanis harmadik legdrágább eladásunk a nyáron nem más volt, mint Jonny EVANS, a maga 5,81 millió fontos árcédulájával, amelyet a West Brom csengetett ki. És tette milyen jól, hiszen Jonny Boy idénre a birminghamiek védelmének alapköve lett, sokan már most a szezon jobbikfajta védői között emlegetik, amely még akkor is hízelgő, ha Pulis csapata a 4 CB-s megoldással nem is feltétlenül csinál mást, mint védekezik szakmányban. A defenzív statisztikák kielemzését meghagyom a nálam okosabbaknak, de Evans megbízhatóságát mi sem jellemzi jobban, hogy míg nálunk korábban nem egyszer álltak sérülések a konzisztencia útjába, idén az összes West Bromwich mezben lejátszott meccsén kezdőként lépett pályára, melyből mindössze két alkalommal került sor a cseréjére.

Számmisztika: 20 meccs, 20-szor kezdő, 1 gól, 1 gólpassz

during the Barclays Premier League match between West Bromwich Albion and Stoke City at The Hawthorns on January 2, 2016 in West Bromwich, England.

Elérkeztünk az ezüstöt érdemlő helyre, amit nem más, mint CHICHARITO tudhat magáénak nívós listánkon, méghozzá a 8,4 millás vételárának köszönhetően és meg sem állt a Leverkusen öltözőjéig. Chicha szeretése legalább akkora axióma, minthogy van Gaal egy pöcs, ennek ellenére – vagy ennek következtében – mégsem fértek meg egy csapatnál, a mexikói távozott is, és mindenki jót kívánt neki. Csak azzal nem számolt senki, hogy a jókívánságok olyannyira működnek, hogy Hernandez idén lassan több találatot szerez, mint a teljes támadósorunk együttvéve, egészen kivételes formát futva. Az állítólagos, majd később kamunak bizonyuló nyilatkozatok és a termelési rátája azonban nem arra engednek következtetni, hogy nagyon megbánta volna a váltást, vagy éppen rossz döntést hozott volna. Számoljunk!

Chicho mérlege: 24 meccs, ebből 20 alkalommal kezdőként, 19 gól, 1 gólpassz

chicharito

Végül pedig álljon itt rekordigazolásunk listavezető eladási árával, aki nem más, mint Ángel DI MARIA, aki nem kevesebbet, mint 44,1m Ł-ot ért meg a PSG-nek, bizonyítva, hogy az argentin pályafutásának inkább csak botlását, mint zuhanását jelentette a nálunk eltöltött egy esztendő. Di Maria idén újra kezdi annak a játékosnak a képét mutatni, aminek a reményében mi is leigazoltuk, azonban Párizs állítólag már akkor is szimpatikusabb volt neki. Megtáltosodását a sajtó már csak azért is szereti megénekelni, hogy a Manchester United orra alá dörgölhesse balszerencsés üzletet, reméljük, a párizsi közbiztonságban nagyobb bizalma van, mint a manchesteri bűnüldözésben.

Di Maria és a matek: 24 meccs, 20-szor kezdőként, 9 gól, 12 gólpassz

epa04944129 Angel Di Maria of Paris Saint Germain reacts after scoring the 2-0 goal during the French Ligue 1 soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and EA Guingamp at the Parc des Princes stadium in Paris, France, 22 September 2015. EPA/YOAN VALAT

Ezzel gyakorlatilag végére is ért az egykori játékosaink jelenlegi sorsáról szóló rövid összefoglalás, remélem nem volt túl zavaróan egyszerű a sok adattal, de nem is mélyelemzést, inkább csak egy-egy képet szerettem volna adni idei távozóinkról.