Karácsony újratöltve

Karácsony? Februárban? Lám, a futballban ez is lehetséges, egy olyan többfrontos széria áll ugyanis előttünk, melyet látván akarva-akaratlanul a Boxing Day környéki Premier League-kavalkád jut eszünkbe. Három versenysorozat, öt meccs, tizenhat nap: ez vár ránk a hónap második felében, az összecsapások között pedig lesz kötelező hazai, vendégjáték ismeretlen területen, valamint a bajnokság végkimenetelét nagyban befolyásoló döntő rangadó is. Lássuk, mi vár ránk.

top

Nagy Sam, kis foci

Igazi Premier League-veteránként Sam Allardyce sok nagy tettet véghez vitt már angol földön, úgy tűnik azonban, hogy a Sunderlanddel most túl nagy fába vágta a fejszéjét Big Sam. A Fekete Macskák már az elmúlt években is rezegve ugrották csak át a lécet, és ez a mostani 19. hely sem mondható biztatónak – egyszer csak elfogy az a kilenc éred, onnantól pedig marad a jó öreg Championship.

bigsam

Az esélyeinket nemcsak az növeli, hogy az északiak kapták a legtöbb gólt ebben a szezonban a teljes mezőnyből, hanem mert első számú gólvágójuk, a sokadvirágzását érő Jermain Defoe játéka is kérdéses. Na nem mintha oroszlánbarlangra hasonlítana a Stadium of Light sok szoros (és néhány kevésbé szoros) vereség és három döntetlen mellett csupán a nem túl veretes Aston Villa, Newcastle, Stoke triót sikerült legyőzniük a hazaiaknak.

Sunderland – MU | PL | február 13. (szombat) 13:45
Tipp: 0-4
Bold: Maga a tipp – először rúgunk 3-nál több gólt a szezonban.

Egészségedre!

Miután különösebb ésszerű okot nem tudunk mondani arra, hogy valaki a jónevű dán Superligával ismerkedjen, ezért esélyesen hangzik, hogy a Midtjylland szó hallatán ismerőseink a fenti reakciót fogják megereszteni felénk. Pedig ez nem egy ízes februári tüsszentés, hanem közelgő Európa-liga ellenfelünk becses neve, akik éppen azt a Brugge-t előzték meg a csoportkörben a D jelű kvartettben, melyet ugyebár épp mi állítottunk meg a BL-be kerüléstől.

mutyiland

Nem hinném, hogy egy bizonyos Sir Alex Fergusonnal valaha is megesett, hogy nem akart nyerni, négy évvel ezelőtti EL-kalandunk során azonban igen közel állhatott hozzá, annyira gyengék voltunk akkor. Egy biztos: akárhogy is volt, Fergie megtehette, hogy beleszarjon, Lajos számára azonban ez nem opció – olyannyira nem, hogy jelenleg az Európa Liga megnyerése tűnik a legsimább szcenáriónak, már ha szeretnénk biztosítani a helyünket a következő BL-szezonra. A kihívás – legalábbis az első lépcsőfok – szerencsére nem tűnik nagynak, de idegenben bármi megtörténhet egy nemzetközi kupameccsen, ezt jól tudjuk.

FC Midtjylland – MU | EL | február 18. (csütörtök) 19:00
Tipp: 1-2
Bold: Fellaini végre a helyén kezd – a padon.

Mákcseszter

Mióta van Gaal ül a kispadon, valószínűtlenül szerencsések vagyunk a különféle sorsolásokkal – az persze már a mester érdeme, hogy még így is képesek voltunk kizúgni a BL-ből és a Ligakupából is. Az FA-kupában pedig most az a fura helyzet állt elő, hogy az ötödik fordulóban papíron gyengébb ellenfelet kaptunk, mint a negyedikben, hiszen az egyetlen talpon maradt harmadik ligás együttes, a Shrewsbury Town otthonába látogatunk majd, mindössze 43 órával a dániai mérkőzés lefújását követően.

shrewsbury

A shropshire-i gárda az előző szezonban még a League Two-ban vitézkedett, második helyének köszönhetően azonban most már egy osztállyal feljebb próbálkoznak – inkább kevesebb, mint több sikerrel, hiszen mindössze a 20. pozícióban találhatóak, egyetlen pontra az osztályozós helyektől. A szűk tízezer fő befogadására képes New Meadow stadionban romantikus hangulat várható, arra pedig készüljetek fel, hogy a Sport TV közvetítéséből egészen biztosan kiderül majd, hogy 1987 és 1990 között maga a Chosen One, David Moyes is játszott a klubban.

Shrewsbury Town – MU | FA | február 22. (hétfő) 20:45
Tipp: 0-3
Bold: Tóccsaba egyszer majdnem kiejti helyesen Schneiderlin nevét.

Púp a hátra

A kulcsfontosságúnak ígérkező tavasz előtt, az erőltetett menet kellős közepén éppen ennyire hiányzik egy oda-visszavágós kupameccs egy érdektelen alsó-középkategóriás európai csapat ellen. Alapvetően két dologban reménykedhetünk: egyrészt abban, hogy már nem lesz tétje a találkozónak, és kulcsembereink pihenhetnek, másrészt pedig abban, hogy Lajos kivételesen hajlandó is lesz ezt megtenni.

MU – FC Midtjylland | EL | február 25. (csütörtök) 21:05
Tipp: 2-0
Bold: A Manchester United ún. gólt szerez az Old Traffordon az első félidőben.

A kupák kupája

Méltó lezárása lesz a fenti hadjáratnak a hónap utolsó vasárnapján vívott rangadónk, hiszen az Arsenalt fogadjuk majd az Old Traffordon a 27. fordulóban. A londoniak szezonbeli formája megtévesztő lehet ugyan, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy Wenger papa jó eséllyel idén is rá szeretne hajtani kedvenc serlegére. Nehéz dolga lesz azonban: komoly kihívónak ígérkezünk a negyedik helyért.

arsenal4th

Bár az eredmények nem ezt mutatják, valójában nem túl gyakran fordult elő eddig a szezonban, hogy mi voltunk a gyengébb csapat a pályán, az Emiratesben elkövetett 3-0-s őszi megsemmisülés azonban mindenképpen ilyen volt. Van tehát törlesztenivaló bőven, főleg úgy, hogy egy közvetlen riválisról van szó – nem tudni, hogy Lajos számára maradt-e még bármi menthető a manchesteri karrierjén, de ha igen, egy ilyesfajta összecsapás megnyerésével jókora lépést tehetne a jó irányba.

MU – Arsenal | PL | február 28. (vasárnap) 15:05
Tipp: 1-1
Bold: Lajos feltűnik az oldalvonal mellett, miután Flamini páros lábas becsúszását követően Kevin Friend játékvezető kiállítja a kettős lábtörést szenvedő Jesse Lingardot szimulálásért.


Nem különösebben nehéz, de annál sűrűbb menet vár tehát Lajosra, ahol a menedzseri készségek valószínűleg sokkal fontosabbak lesznek, mint a fejben lakozó futballgéniusz – pláne ennyi sérülttel a keretben. Egy biztos: ezeken a meccseken kizárólag veszítenivalója lesz a hollandnak, így amennyiben bármelyik fronton is váratlan eredmények születnének, azzal még bizonytalanabbá válna a kispad alatta. Jó lenne eredményesen hangolódni a tavaszra.