Beindult a nyári nagyüzem

José leszállt közénk és megtartotta első sajtótájékoztatóját a nagy nyilvánosság számára. Mourinho beszélt sok mindenről, sok új dolgot azért nem feltétlen tudtunk meg, de néhányat mégis. A továbbiakban az elmúlt hetek történéseit és a tegnapi nap eseményeit foglaljuk össze.

88C8BFF6EB6A47CF870C2E29936562FE

Legutóbb amikor írtunk, még néhány United játékos harcban állt az Európa bajnokságon, mára azonban már csak a nagyon keveset vagy semmit sem játszó Martial, Schneiderlin és az alapvetően csereember Schweinsteiger van harcban Franciaországban. Nem mondhatjuk tehát, hogy túlzottan nagy terhelés alá csúsztak volna be legjobbjaink, ráadásul Smalling „ételmérgezésén” túl még sérültekről sem tudunk beszámolni, ami külön öröm.

Smalling-main

Annál inkább tudunk beszélni új igazolásokról, hiszen Zlatan végre nem húzta tovább a sajtó idegeit és bejelentette magát, másnap rá is adták gyorsan a mezt, nehogy kitörjön a parasztlázadás. A mai napon pedig orvosi vizsgálatra érkezik Mkhitaryan, akit várhatóan szintén igen hamarosan be is mutatnak a nagyérdeműnek. Más kérdés persze az ár, amiért klubot vált az örmény, ám alighanem erről is hamarosan közelebbi információkat kapunk majd.

A sajtótájékoztatóan pedig elhangzott az is, hogy Mourinho négy igazolást tervez, amiből nyilván kettő vált hivatalossá eddig, a harmadik pedig már a küszöbön van, na de vajon ki lesz a negyedik?

A magam részéről azt mondhatom, hogy ennél tökéletesebben eddig nem is alakulhatnának a dolgok. Érkezett végre egy középhátvéd, ami egyrészt eredményez némi versenyhelyzetet a védelemben, remélhetőleg a Jones-Rojo duót masszívabb harcra és keményebb fizikai felkészültségre kényszerítve ezzel. Mourinho ráadásul nyilatkozott is Bailly leigazolásának okairól. Ebben azt fejtegette, hogy az elefántcsontparti futballista nem csak, hogy fizikailag erős, de gyors és a spanyol bajnokságban taktikailag is rengeteget fejlődött. Ez azért alapvetően bizonyítja azt, hogy ha nem is az első szezonban, de mindenképpen kezdőként számol az afrikai védővel José.

IBRAHIMOVIC-UNITED

Ibrahimovic igazolását pedig senkinek nem kellett magyarázni, ráadásul egy alighanem nagyon jó döntésről született ebben az ügyben is. Rashford a klub kötelékében maradva cserecsatárként vagy szélsőként kerülhet bevetésre leginkább a következő szezonban, ami mindenképpen lehetőséget kínál a további fejlődésére. Ezzel megnyílik az esély Martial előtt is, hogy leginkább balszélsőként számoljunk vele, ugyanakkor bevethető legyen csatárként is. Zlatan kiszolgálása pedig feltehetően a Martial, Rooney, Mkhitaryan hármas feladata lesz. Úgy gondolom, a svéd csatár ebben a helyzetben nem igazán kerülhet bajba és járhat úgy, mint az Európa bajnokságon. Ibra ráadásul lemondta a válogatottságot, így természetesen nem megy Brazíliába sem.

Mkhitaryan pedig egy lehetőség a csapat számára. Az örmény elképesztő szezont futott a tavalyi évben, így mindenképpen nagy teher hárul majd rá, különösen akkor, ha a csapat túlad Juan Mata személyén, amire egyre csak nő az esély. Ugyanakkor érdemes megjegyezni a fenntartásokat is a Dortmundból érkező játékossal szemben. A németek rendszerint kiárusítják nagy sztárjaikat, ám akár Sahin, akár Kagawa vagy Götze, sokan besülnek közülük, ami egyáltalán nem jó jel a jövőre nézve. Ráadásul látható, hogy a Premier League színvonalát és iramát még olyan játékosoknak is nehéz felvenni, mint Depay, Di María vagy Otamendi.

Nagyon nagy kérdés a negyedik játékos leigazolásának kérdése is, hiszen egyértelműen a középpályán lenne szükség erősítésére, viszont nyilvánvalóan nem támadó középpályásra és nem is alapvetően védekező középpályásra lenne szükség. Hanem sokkal inkább egy középső középpályásra, aki egyáltalán nem passzol rosszul, de képes lendületet is adni a csapatnak. Ebbe a körbe tartoznak bele az olyan játékosok, mint Kroos, Kanté, Matuidi, Pogba, Andre Gomes. Nyilvánvalóan egyik játékos sem ugyanazt a stílust hozza és CM-ként szerintem ez teljesen természetesen is. Ugyanakkor alaposan mérlegelnie kell a klubnak, hogy milyen összegben és milyen háttérrel rendelkező játékost szeretnének megcsípni.

Mourinho azt mondta, hogy neki nem kell magyarázkodnia, hiszen ő 1 éve nyert bajnokságot, mások pedig még soha vagy tíz éve. José azt mondta nyerni jött ide, mindent megnyerni. Ráadásul azt is hozzátette, hogy Rooney helye a támadóalakzatban van, ami véglegessé tette, hogy a 4231-es felállás az eredeti elképzelés, ebben pedig leginkább tízesként vagy csatárként lehet számolni Wayne játékával. A többi pedig nyilvánvalóan kialakul, hiszen reméljük Mourinho nem lesz szívbajos a padra vágni csapatkapitányunkat, ha a szükség úgy kívánja.

Taktikai formációkat illetően úgy gondolom, hogy még mindig színes paletta áll a csapat előtt, ami lehet 4231 mellett 433, 4411 vagy 4141 is. Nyilvánvalóan lesz egy játékrendszer, amit a leggyakrabban alkalmazunk majd, ugyanakkor például Schweinsteiger vagy Herrera játéka jobban érvényesülhet más játékrendszerekben. A német a világbajnokságon is szemmel láthatóan jóval agresszívabb, rámenősebb, a kapu előtt megjelenő rendszert preferál, Khedira játékstílusával ellentétben. Ez nyilvánvalóan akkor tűnik fel leginkább, amikor egymást váltja a két játékos.

Július eleje van és a csapat gyakorlatilag már kész a hónapi végi turnéra, ahol például a Dortmund vagy a Manchester City legjobbjai ellen is kell bizonyítani. Az első mérkőzés azonban mégis a Wigan ellen lesz majd július 16-án, ahol viszont javarészt a fiatalok kapnak majd szerepet.

Reméljük hamarosan megkapjuk az új igazolásokat és a felkészülési mérkőzéseken pedig egyre tisztább képet is kapunk majd arról, hogy mire készül igazából Mourinho.