Játékoskijáró és ami eddig történt

A Wayne Rooney tiszteletére megrendezett mérkőzés és a szuperkupa döntő előtt érdemes néhány dolgot összegezni a Mourinho féle elképzelésekből, illetve számos játékos sorsáról a jövőt illetően. Egyértelmű, hogy amíg maximum 1-2 igazolást hajthatunk végre, addig a távozók listája akár 10 főre is hízhat. Ennek járunk utána azonnal.

PAY-Manchester-United-v-Galatasaray-Pre-Season-Friendly

de Gea, Romero, Johnstone –

Kapusposzton a helyzet változatlan és ez remek hír. David de Gea saga erre a nyárra már nem jut és bár a második és harmadik számú kapusokban azért nem teljes a bizodalmunk, de bízunk benne, hogy de Gea képes hozni a 45-48 mérkőzését (leginkább bajnokság és FA Kupa) és akkor nem lehet gond. Igaz a Galatasaray elleni teljesítménye, plusz az EB-n nyújtott játéka engem most sajnos kicsit lehangolt. Kérjük vissza a régi spanyolunkat!

Darmian, Valencia –

Az olasz egyelőre még csak a Galatasaray ellen játszott 20 percet, ott is balhátvédként. Ami akár arra is utalhat, hogy José mind a két szélen számít az olaszra, ráadásul Valencia kiosztott 3 gólpasszt a törökök ellen, így akár versenyben is lehet az első számú jobbhátvéd címért.

584720282-manchester-united-v-galatasaray-pre-season-friendly-850x560

Bailly, Jones, Blind, Rojo –

Nem ok nélkül van nyomatva az új, 30 millió font körüli középhátvédünk. Bailly már az első mérkőzésén is megmutatta milyen technikás, majd az egyik mérkőzést végig is nyomta, a másikon pedig 68 perc jutott neki. Azt hiszem Smalling párja meg lett találva, a többieknek pedig kegyetlenül kaparnia kell a játékban maradásért. Különösen Jones számára, aki nemcsak, hogy gyenge, de más poszton nem is igazán bevethető. Viszont Rojo szénája sem áll túl jól, a két találkozón nagyjából 70 percet játszott csereként. Ennek a két játékosnak még mindig nagyon a levegőben lóg a maradása. Blind viszont egészen biztosan meg fogja találni ebben a csapatban a helyét és véleményem szerint kizárt, hogy távozzon.

Shaw –

Úgy szokik vissza az ifjú angol, hogy öröm nézni, amit művel. Kár lenne túlzottan pazarolni a szót az esetében, már alig várjuk, hogy visszatérjen élesben is. Mourinho adja neki rendesen a meccseket és a lehetőséget, ami az önbizalmának is egészen biztosan jót tesz, plusz eredményez némi „meccsrutint” is az éles bevetés előtt.

zlatan-ibrahimovic-luke-shaw-michael-carrick-manchester-united-galatasaray-stockholm_3754796

Herrera, Carrick, Fellaini, Schneiderlin –

Nagyon megy Herrera helyének a keresése is, kérdés, hogy Pogba leigazolásával ez a helyzet mennyit változhat. A spanyol ugyanis nem váltja meg továbbra sem a világot és még mindig igazából nehéz lenne megmondani, hogy 4231-ben van-e egyáltalán olyan poszt, ami ízlene neki. Carrick valószínűleg titokban elfogadta a kiegészítő szerepet, a Galata ellen 45 percet kapott. Fellaini meg olyan, akit baltával se lehet kirugdosni a kocsmából hajnali 4-kor, bár felreppentek a hírek a távozásáról, a lavina valószínűleg csak akkor indulhat be, ha Pogba hamarosan aláír, akkor viszont valakinek mennie kell. Ez azonban éppen Schweinsteiger lehet, aki kimaradt a Göteborgba utazó csapat keretéből is, a belga viszont egy remek fejes góllal tért vissza. A szivar és a pia úgy látszik csodákra volt képes a tengerparton. Igaz 4231-ben még mindig logikátlan, hogy beférjen a hajas, így a távozására még mindig igen reális esélyeket látok. Schneiderlin is bohóckodott egy félidőt a Galatasaray ellen, de ettől okosabbak még nem lettünk, viszont a francia nagyon reméljük, hogy erőtől duzzadva kezdi majd a szezont.

Mata, Mkhitaryan, Lingard –

Mata olyan hipermotivációval játszik, hogy azt egyszerűen öröm nézni. José sem hagyhatta szó nélkül ezt és azt mondta, hogy úgy látszik, a spanyol nagyon szeretne a csapat szolgálatában maradni, így aligha fordulhat elő a váltás. Mata gólt lő, gólpasszt ad, trükközik, elmozog. Remek nézni, amit csinál. Mkhitaryan is góllal mutatkozott be, ráadásul éppen volt csapata ellen, igaz a végeredmény csúfos 1-4 lett. Az örménynek is kell még némi idő, de bízom benne, hogy hamarosan kiugró formában láthatjuk. Ez pedig egyelőre a jobbon és balon egyaránt bevethető Lingard életét sem könnyíti meg, aki ennek ellenére biztosan marad még egy évet.

manchester-united

Rooney –

Rooney két góllal tért vissza a vörös trikójába, ám a játéka már közel sem volt ilyen biztató, mint a két találat. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy a tízes pozíciójában lesz nyomatva Wayne és már csak nagyon nagy katasztrófa esetén pottyanhat ki a kezdőből és ezt jelen pillanatban senki sem akarná. Az biztos, hogy hétvégén, az Everton elleni tiszteletmérkőzésen ismételten ő lesz a mérkőzés embere, bármi is történjen.

Martial, Depay, Januzaj, Young –

Nagy a tumultus, mint a női mosdóban a benzinkútnál. A helyzet legszomorúbb pontja pedig éppen az, hogy Martial mellett még Depay számára is nehéz lenne labdába rúgni. Januzaj távozása így alighanem biztosra vehető, ráadásul a belga ismét együtt dolgozhatna felfedezőjével, egy bizonyos David Moyes nevű fickóval. Más kérdés, hogy esetleg kölcsönbe vagy visszavásárlási opcióval válthat majd valahová. Ha szeretne játszani, mindenképpen meg kell pattannia most, de nem igazán látom Young helyét sem a rendszerben, aki Shaw visszatérésével már a balhátvéd szerepre sem tud őszintén pályázni.

Manchester-United-v-Galatasaray-Pre-Season-Friendly

Ibrahimovic, Rashford –

Két talentum egyszerre. Ibra az idős mester, Rashford az ifjú padawan. Zlatan fantasztikussal góllal mutatkozott be, a svéd őrületesen érzi a kaput, még mindig elképesztő teljesítmény felmutatására lehet képes, Rashford pedig akár jobbszélen is lehet alternatíva olyan mérkőzéseken, amikor másnak semmi sem akar összejönni. A feltörekvő angol csillag a törökök elleni találkozón varázsolt egyet, de a Dortmund elleni okos megmozdulása is lényegében előkészített egy gólt. A véletlenül felfedezett csatárra gyönyörű jövő várhat az Old Traffordon.

Futottak még –

McNair, Pereira, Schweinsteiger, Fosu-Mensah, Borthwick-Jackson, Smalling

A Dortmund ellen McNair is kapott közel 30 percet, ráadásul a pálya közepén, ám oda még esélytelenebb lenne beküzdenie magát, mint hátulra. Pereira helyzete sem egyszerű, talán tízesként kaphat szerepet például Európa Liga vagy Ligakupa mérkőzéseken, ám valós posztját neki sem egyszerű kitalálni. Schweinsteiger helyzete pedig hatalmas kérdőjel és még mindig az látszik, hogy Mourinho kivár és éles szemmel tesztel minden apró momentumot, igaz a németen egyelőre még nem volt mit. Bastian ugyanis inkább megházasodott, meg betöltötte a 32. életévét a mai napon. Valószínűleg marad Fosu és CBJ is a csapatnál, de nem túl sok lehetőséget kaphatnak ők sem, ezekből a körökből most sérüléseik miatt maradtak ki, viszont a helyzetük egészségesen is könyörtelenül nehéz lesz. Smalling ugye még szintén éppen kiheveri az életelmérgezését, szóval ne küldjetek neki ellenőrizetlen gombát és kardhalat.

Nem futnak már –

Tuanzebe, Wilson, Keane –

Ők azok a játékosok, akik valószínűleg nem tudnak a csapat környékére jutni és minden bizonnyal a kölcsönadás, netán az eladás marad számukra, vagy továbbra is eggyel lentebb riogatják az ellenfeleket. Különösen Keane számára lenne azonban fontos továbblépni, hiszen 23 évesen már ennél jóval fentebb kellene tartania egy profi focistának. Tuanzebe fiatal, Wilson pedig még reménykedhet abban, hogy alapvetően egyelőre komoly csatárhiánnyal küzd mindenki Európában is és ha nem lesz jövőre Ibrahimovic, még ő is könnyedén labdába rúghat, ha nem tudunk kit igazolni.

Végeredmény –

Egyértelműen lehet látni a keretszűkítés megkezdését, viszont még közel sem biztos, hogy Schweinsteiger vagy Fellaini távozik, esetleg mind a kettő, hasonló a kérdés Young és Januzaj esetében is. Borthwick-Jackson, Pereira vagy Fosu-Mensah is nagyon ritkán fog odaférni még a kispad környékére is, benne van a kölcsönadás lehetősége. A már említett Tuanzebe, Wilson, Keane hármasnak még ennyi sem juthat, de McNair maradására sem érdemes nagy tételben fogadni. A pletykák elültek Rojo, Blind vagy Mata kapcsán, így távozásuk szerintem az erős meglepetés kategória lenne. Ellenben az is elég világos, hogy Carrick számára ez lesz az utolsó tánc és Herrera is idén kapja még meg utoljára a bizonyítási lehetőséget. Jones számára pedig még talán ennél is jobban billeg a mérleg, de fölösleges lenne pár millióért most eladni, a még mindig fiatal játékost. Véleményem szerint augusztus közepén-végén fog nagyon beindul még ez a távozó biznisz, az elkövetkezendő 1-2 hétben még a Pogba állóvízzel leszünk ugyanis elfoglalva.

36B2AD1500000578-0-image-m-4_1469786938894