Ez történt 2020-ban

Év vége lévén mindenki visszaemlékezik az elmúlt esztendőre, nálunk ez idén – ha nem bánjátok – kimarad, az új év közeledtével pedig egyre inkább elvarázsolja gondolatainkat a petárdával, pezsgővel és irigyhónaljmiriggyel fűszerezett szilveszteri hangulat. Nincsen újévi parti nevetés nélkül, így az amúgy sem komolyságáról és modorosságáról nevezetes Stretford End blog az előző évek sikerein felbuzdulva idén is megpróbálkozik a már félrészeg olvasók rekeszizmainak megmozgatásával. A továbbiakban egy fiktív évösszegzést olvashattok a tavalyi posztunkra nagy ívben szaró üveggömbünk homályos jóslataira alapozva, ugyanis 2020 történéseit mutatjuk be. A 2016-os esztendővel való bármiféle hasonlóság csakis a véletlen műve lehet. BÚÉK!

Január

A sűrű versenynaptár és az új szezonban először bevezetett tengerentúli meccsek miatt az év első hat napján 7 fordulót rendeznek a Premier League-ben. José Mourinho hárommeccses eltiltást kap, amiért szóvá teszi egy sajtótájékoztatón hogy szerinte nem előnyös, hogy a Manchester United ugyanazon napon lép pályára a Chelsea és a Liverpool ellen idegenben.

A Szpartak Moszkva – Zenit Szentpétervár rangadón a világon először vernek meg egy videobírót.

A Sporting Gijón elleni bajnoki mérkőzés szünetében spanyol rendőrök letartóztatják a Real Madrid edzőjét. Cristiano Ronaldo egymilliárd euróval nem tud elszámolni, és akár öt évre is rács mögé kerülhet.

Leeds elleni két góljának köszönhetően Wayne Rooney megdönti Sir Bobby Charlton gólrekordját, majd két nap múlva bejelenti hogy heti egymillió fontos fizetésért Kínába szerződik a Fenshua Fingfos csapatához.

Február

Az UEFA cardiffi kongresszusán Sergio Ramost választják meg a szervezet elnökének, és felveszik tagállamaik közé Zlatan Ibrahimovicsot.

Gareth Southgate-et Louis van Gaal váltja a brit sajtó szerint akár Eb-győzelemre is esélyes angol válogatott kispadján.

Alkotmánymódosítás után most már hivatalosan is magyar népmesei hős és hungarikum Bernd Storck.

Március

Lionel Messi újabb nagy átalakuláson megy keresztül, plasztikai műtétek miatt kihagyja a szezon hátralévő részét.

A szezon végén nyugdíjba vonuló Arséne Wenger tiszteletére a Premier League visszavonultatja a negyedik helyet.

Az NB I történetében először történik meg, hogy a pályán többen vannak mint a lelátón. Az MTK – Gyirmót kiesési rangadót a helyszínen csupán 14 néző, két játékosmegfigyelő, egy arcát nem vállaló politikus és néhány arrafelé szálló varjú tekinti meg.

Április

Legifjabb Knézy Jenőt határozatlan időre felmentik a munkavégzés alól a Premier League küzdelmeit közvetítő Mikulás TV-nél, mert a Liverpool-szurkolók meccs előtti himnusza alatt nem állt fel a kommentátornak.

A Chelsea elleni rangadót 10 emberrel kénytelen lejátszani a Manchester United, miután Martin Atkinson játékvezető még a kezdő sípszó előtt kiállítja Fellainit, aki a csapatfotózás alatt véletlenül lekönyökölt egy kisgyereket.

A spanyol hatóságok 300 millió euró óvadék és 10 dedikált labda ellenében szabadon engedik Cristiano Ronaldót, aki szabadlábon védekezhet. CR kijelenti, hogy erre semmi szükség, sosem szeretett védekezni.

Május

A Stoke City ellen 3-1-re megnyert FA Kupa döntő lefújása után két perccel menesztik José Mourinho-t, a Manchester United menedzserét a BL-indulás elmaradása miatt, így a pódiumon már az új edző, Rafa Benitez veheti át a trófeát.

Andrea Pirlo első teljes szezonjában bajnok lesz a Chelsea csapatával, a francia bajnokságot nem a PSG nyeri, a német bajnok Dárdai Bayern Münchenje lesz. Az El Clásico ligát a Barcelona nyeri a Real Madrid ellen, Magyarországon pedig a Vasas-CBA nyeri a bajnokságot, óriási hajrában megelőzve a Mezőkövesd-Zsóti csapatát és a tahó-pénzekkel alaposan kitömött Videotont.

Donald Trump amerikai elnök divatjamúlt európai hóbortnak és koszos mexikóiak vadállati viadalának nevezi a futballt, és azonnali hatállyal betiltat az USA területén minden focilabdát, ami nem tojás alakú. A két manchesteri klub közös közleményt ad ki, mely szerint nyári, egymás elleni felkészülési meccsüket ettől még megtartják Chicagoban.

Június

A magyar válogatott hazai pályán a szerbek elleni, zárt kapuk mögött lejátszott győzelemmel megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon. További két budapesti csoportmérkőzésén szerzett két döntetlenjének köszönhetően a válogatott csoportelsőként jut tovább a legjobb 16 közé. A játékosok és a szakmai stáb 10 millió forintnyi Erzsébet-utalványt, életjáradékot, és örökös mentelmi jogot kapnak.

A Brexit-tárgyalások lezárultával Nagy-Britannia hivatalosan is kilép az Európai Unióból, valamint az Európa-bajnokságról is. Louis van Gaal egy nappal a belgák elleni nyitómeccs előtt értesül a döntésről, és még aznap lemond. A tornán jól kezdő velsziek inkább Nagy-Britanniából lépnek ki mint az EU-ból, a kizárt angolok helyére pedig Dánia ugrik be.

Július

A magyar parlament nemzeti gyásznappá nyilvánítja július negyedikét, miután a válogatott az Eb negyeddöntőjében 6-0-ra kap ki Oroszországtól. Bernd Storck kapitány lemond posztjáról, és visszatér korábbi sikereinek helyszínére, Bordeaux-ba.

Smukke Nögen Kvinderöv hosszabbításban szerzett góljával Dánia 1-0-ra győz Németország ellen az Eb-döntőben.

A NASA kutatócsoportja műholdfelvételekkel bizonyítja, hogy Zlatan Ibrahimovics arca a világűrből is látszik.

Augusztus

A Manchester United újra megdönti az átigazolási rekordot, miután 333 millió fontot fizet az AC Milannnak Adnan Januzajért.

Az MLSZ vezetősége Shane Tusupot nevezi ki a válogatott szövetségi kapitányának. Az amerikai edző első sajtótájékoztatóján kijelenti: a cél a katari, 76 csapatos világbajnokságra való kijutás és legalább egy olimpiai aranyérem.

Argentína válogatottja nyeri a női focivébét, miután a döntőben Mionel Lessi góljával legyőzik a címvédő Ausztráliát.

Szeptember

Soha nem látott stadionépítési programba fog a magyar kormány. A legnagyobb projekt kétségkívül a Kárpát-medence stadionná alakítása, de jut EU-s pénz az országhatárokon túli terjeszkedésre is, így a Brit Virgin-szigeteken, Liechtensteinben és a Kajmán-szigeteken épülő új arénákra is.

Nagy várakozások ellenére újra visszatér régi formájához a magyar válogatott, Eb-hőseink az első vb-selejtezőn csak gól nélküli döntetlenre képesek Liechtenstein ellen idegenben, a pótselejtezőt érő utolsó hely megszerzésére azonban még így is nagy esély mutatkozik.

A spanyol rendőrség és az Interpol közös nyomozásának eredményeként fény derül a titokra: Cristiano Ronaldo az elmúlt 15 évben a világ különböző pontjain élő aranyműveseknek fizetett több mint 2 milliárd eurót. A rendőrség a házkutatás során több mint 1000 darab, aranyból készült labdát talál. A bíróság elfogadja a védelem álláspontját, amely beszámíthatatlanságra és Aranylabda-függőségre hivatkozik, de az elsőfokú ítéletben a vagyontárgyak felosztását kezdeményezi spanyol és portugál árvaházak, La Liga középcsapatok hátvédjei és Antoine Griezmann között.

Október

A Stretford End tizedik születésnapját költözéssel ünnepli, egy ellenállhatatlan ajánlatnak köszönhetően a bejegyzések ezentúl a Népszabadság hasábjain fognak megjelenni.

40. születésnapját góllal ünnepli Zlatan Ibrahimovics, a West Brom elleni találatával ráadásul megdönti Wayne Rooney januárban felálított gólrekordját, és ő lesz a Manchester United történetének legjobb gólszerzője.

Pintér Attila kormányszóvivő bejelenti, hogy Budapest rendezheti a Bajnokok Ligája 2022-es döntőjét, és ennek tiszteletére újabb verszakkal bővül a magyar himnusz. A sajtótájékoztatón el is énekli az új, „a BL soha nem érhet véget…” kezdetű strófát.

November

Újabb taggal bővül a Manchester City világméretű vállalkozása. A Melbourne City és a New York City csapatai után ezúttal Magyarországon terjeszkedik a franchise, a Ferencvárost veszik meg a katariak. Manszúr Pharaon sejk első sajtótájékoztatóján megerősíti, hogy a csapatot Frank City névre keresztelik át, és a megállapodásban szerepel a névadó Frank Lampard és néhány tehetséges fiatal kölcsönadása Budapestre, cserébe a magyar klub minden héten szurkolókat küld az Etihad stadionba.

Az NB II nyugati csoportjának rangadóján a londoni magyarok 1-0-ra győznek az ausztriai munkavállalók ellen.

A Manchester United tíz évre szóló, egymilliárd dollár értékű együttműködési megállapodást ír alá a Disney céggel. A szerződés részletei ugyan titkosak, de jól értesült források szerint Fred the Redet Plútó kutya válthatja, valamint egy unitedes animációs sorozat és egy De Gea szuperhős film elkészítése mellett United-játékosok tűnhetnek fel a Star Wars 12. folytatásában, kisebb szerepekben.

December

A focitörténelem legsikeresebb férfi- és női labdarúgója, Mionel Lessi bejelenti, hogy nyárig érvényes szerződését még ugyan kitölti az Atlanta WAGs csapatánál, de utána visszavonul, és hátralévő életét egy tűzföldi leszbikus hobbitközösségben fogja tölteni.

Először hódítja el a klubvilágbajnokság trófeáját kínai együttes, miután a katari fináléban Jörg Mutterficker, Paul Pogba és Kung Lao góljaival a Gonzho Gecijo 3-0-ra legyőzi a csudálatos Real Madridot.

Az év utolsó napján a Manchester United Martial és Mhiktaryan góljaival 2-0-ra veri a Middlesbrough együttesét, és ezzel versenyben marad a BL-helyekért folyó harcban.

 

Az illusztrációkat természetesen 2020-ban is Szücsi mester szállította.