Milyen felállással juthatunk újra a csúcsra?

A legtöbbünket alighanem az foglalkoztatja, mikor kerülnek már vissza kedvenceink a csúcsra és persze itt nem a financiális értelmezésről beszélünk. A pénz azonban elengedhetetlen a klubmodell combos fenntartásához és azokhoz az igazolásokhoz is, amik újra olyan magasságokban emelik a klubot, amitől mindannyiunk szíve hevesebben kezd verni, ha a régi szép időkre gondolunk. A következőkben viszont sokkal kevésbé lesz szó a pénzről, sokkal inkább a hogyanokról.

A 4231-el szerelembe esett Mourinho maga jött rá a szezon elején, alig néhány forduló leforgása alatt, hogy ha sikereket szeretne elérni, akkor bizony váltani kell, mert 100 millió kidobása az ablakon talán mégis erős egy végtelenül unatkozó védekező középpályásért még nálunk is. Így lett a jelenleg 433 a csapat felállásunk, ami azonban közel sem biztos, hogy a végleges formáció, de erről azonnal hosszabban is kifejtem véleményemet.

Ám mielőtt ennyire előreloholnánk, térjünk ki az alakzatunk hátsó szekciójára, ami nem is olyan nagyon régen még 3 védővel és 2 szárnyvédővel dolgozott, ám ez a szomorú elképzelés alighanem végleg megbukott, különösen, ha a két klasszikus csatárra való játéképítésre gondolunk. Így valószínűleg a közeljövőben is 4 védővel állunk majd fel, a kérdés viszont leginkább az, hogy milyen felfogásban. A legnagyobb kihívást ugyanis messzemenően az okozza a támadásokban, hogy nincs egy olyan rendszeresített, ráadásul hatékonyan játszó szélsőhátvéd, aki egy társ mellett rettegésben tudja tartani a riválisokat. Shaw most már gyakorlatilag három szezonjának elveszejtése a csapat játékára is hatalmas kihatással volt és van (leginkább, mert nem volt B terv egy támadószélső megoldására), mert nem hátvédeknek tanult játékosok (Blind, Valencia) és ad hoc szélsőváltogatásos megoldások (Darmian) tucatjával próbálkoztunk betölteni az űrt, nagyon alacsony hatásfokkal. Ezen pedig sürgősen változtatni kell. Mindannyian becsületre méltó, melós játékosok, a maguk erősségeivel és gyengeségeivel, de jóval többre van szükségünk támadásban. Alaposan körül kell nézni a piacon és alapvetően jobbhátvédnek tanult, de a középpályán és változó rendszerben is játszani képes focistákra van szükségünk. Így Fabinho, esetleg a Raiola fióka Tete, netán a Monaco legújabb jobbhátvéd csodagyereke, a szépen muzsikáló Almamy Touré is képbe kerülhet.

Érdekesebb pont a középpálya és az itt elérhető változások. Játszhatunk ugyanis a közeljövőben 4141-et, esetleg 4411-et is, illetve maradhatunk a „klasszikus” 433 mellett is. Ezekben a rendszerekben pedig egy embernek van biztos helye, az imojik nagy királyának, Paul Pogbának. Herrera egyértelműen befér egy 4141-ben és 433-ban is, viszont mi a helyzet egy 4411-ben? A támadólendületű szélsők és a francia mellé alighanem kell egy stablizátor, hiszen egy csatár és a másodvonalas támadó is segítene az akciókat, tehát itt mindenképpen egy új emberre van szükség, méghozzá a nyáron. A Carrick dilemmát lehet még rágni egy darabig, de az angolban már idén is óriási csoda lenne, ha benne lenne vagy 40 igazán jó meccs, az ő kaliberjét pedig még magunk is aligha tudjuk, miként lehet pótolni majd. Nem vesszük el ezt a pitét Pite elől, így a hamarosan valamilyen formában publikálásra kerülő doktori disszertációban külön végigszemlélhetjük a Carras helyére érkező jelentkezőket. Az biztos, hogy egy félrenyúlás egyáltalán nem fér bele ebben a szituációban. Továbbá a középpályán spanyol kedvencünk sem lesz az elkövetkezendő 4 évben évi 40-50 meccsen nyúzható, így ide is minőséggel kell erősítünk, lehetőleg ugyancsak a nyáron vagy komolyan elgondolkodni Mata középpályássá faragásán.

De Stanley, azt mondtad, hogy a 4411-ről fogsz írni? Jah igen, bocs srácok a kitérőért, de muszáj volt. Itt jön képbe ugyanis egy bizonyos Griezmann nevű úriember, akinek lelkesen keresi mindenki a helyét. Jelentem megtaláltuk. Azon túl, hogy a francia szerintem iszonyúan sok mindent képes kiemelkedő szinten nyomni, secondary stiker pozícióban tudja a legkiemelkedőbb performanszt lerakni az asztalra. Amennyiben mélyen belegondolunk, hogy egy Martial, Pogba, Carrick (ideális esetben valaki más), Mkhitaryan – Griezmann – Ibrahimovic felállás milyen érzelmeket váltana ki belőlünk, akkor már azonnal kereshetjük is a zsebkendőket, ki-ki más indokkal. A szélekre ebben az esetben még mindig maradna opció Rashford és Lingard személyében, akiknek továbbra is a kiegészítő szerepet látom jelenleg a legreálisabbnak, Rash talán csatárként többet szállhatna be bizonyos mérkőzéseken. Mata pedig a jobbszél és Pogba helyén, esetlegesen Griezmann rotációjaként lehetne a csapat jolly jokere. A védekező pozícióban pedig vagy jövőre is Carrick lesz a kezdő és Blind, esetleg Fosu-Mensah lehet a rotációja, avagy egy új játékost pótolhatna olykor a holland. Bármennyire nem merünk most erre a helyzetre mit mondani, a szituáció, sokkal aktuálisabb lesz akkor, amikor megtörténik a baj. Ugyanakkor azt például közel sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Herrera lesz az új Carrick. A spanyolnak sok tudást és tapasztalatot fel kell szívnia ezen a poszton (a kép alapvetően mutatja a szerepváltozást), de idén sikerült már nem egy olyan performanszt lerakni, amibe beleremegett a föld. A két játékos teljesen más stílust képvisel, Ander azonban elfogadhatja ezt a szerepet és még az is lehet, hogy José benne találja meg az új védekező alapemberünket, más kérdés, hogy helyettesre így is szükség lenne. Így jutunk el oda, hogy 4141-ben Herrera is maradhat Pogba társa, de akkor mindenképpen egy védekező középpályásra van szükség, amennyiben pedig a spanyol hátrébb kerülne, akkor ez a poszt is nagyon sír még egy kreatív futballistáért, meg egyébként is. Nagyjából a helyzet hasonlóan írható le 433-ban is a középpálya közepén.

Ha viszont marad a 433, egyértelműen megkérdőjeleződik Griezmann leigazolásának a elképzelése, hiszen a 4411-et tisztáztuk, de úgy gondolom 4141-ben ékként is csak akkor férne be a francia, ha Ibra nem lenne, márpedig Ibra még lesz egy évet, 433-ban pedig sehogyan nem látom az Atletico sztárjának a helyét vagy például Mkhitaryan kárára. A széleken ugyanis balon Martial, Lingard, Rashford (Young viszlát!?), a jobbon pedig Griezmann, Mkhitaryan és Mata is ott sorakozna. Ez nagyon sok, még akkor is, ha Lingard szerintem már nem fog sok sót itt megenni, Rashford a jövő embere, Mata pedig talán a középpályára is visszaléphetne. A jobboldalon viszont akkor is irreális egyensúly alakulna ki. Talán a Mkhitaryan, Ibra, Griezmann bepróbálható lenne, rengeteg mozgással, helyváltoztatásokkal és akkor még nem is ejtettünk szót Rooney-ról, aki valószínűleg Grizi megszerzésével a középpályára próbálná meg befúrni magát. Amiben nem biztos, hogy lenne már köszönet.

Marketing szempontból biztosan remek döntés lenne a Griezmann 7 brand, ugyanakkor Mourinho fel kellene, hogy ismerje az egyetlen igazán hatékony játékrendszert, amiben alkalmazni lehetne az AtMa klasszisát és úgy gondolom, ebben a felállásban lenne mindenképpen a legnagyobb szükség Carrick azonnali lecserélésére is.

José megkezdte a kipakolást, Schneiderlin és Depay már távozott, jó esély van Schweinsteiger, Young és nyáron -minden barátság ellenére- Fellaini távozására is, plusz Rooney búcsújára is komoly esély mutatkozik. A keret persze ettől sem szűkölködne, de az továbbra is tény, hogy nem egyszerű ilyen jövés-menés mellett igazán koherens csapatot építeni. Bízom benne, hogy nagyjából sikerült összefoglalnom mit gondolok a csapat szerkezeti elképzeléseiről, de zárásként tömören megismételném gondolataimat. Griezmann 4411-ben tud igazán belépni, ha marad a 433, akkor egy Carrick pótlása lenne az elsődlegesen meghatározó feladat és egy fontos harmadik személy feltalálása, leigazolása a Pogba, Herrera kettős mellé, 4141-ben pedig a Herrera dilemma megszülése jelenthetné a legnagyobb kihívást. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy sem de Gea fejében nincs távozási szándék, ahogy a négy középhátvédünk is egyrészt formát, másrészt sérüléseket kerülve tudja folytatni áldásos munkáját. Továbbá Martial olyan fonalat kap el, amire tudjuk, hogy képes. Ahogyan az is elvárható, hogy a Pogba-Mkhitaryan kettős is végleg meghatározza a csapat arcát és a védelem széleiről (legalább az egyikről) is veszélyesek legyünk.

A 4231-ről pedig azért nem esett szó, mert képtelenség lenne mereven ezt játszani, természetesen elsősorban Pogba miatt, aki maga sem vágyik erre a szerepkörre, (hiszen négy kifejezetten támadószellemben fellépő játékos mellé kell a két holder) tízesként pedig szintén minden szempontból ki van lőve a játszatása.