Stoke-i kiruccanás

Múlt vasárnap kilenc mérkőzés után megszakadt csodálatos győzelmi sorozatunk a felemás érzelmeket kiváltó Pool-derbi után, de a veretlenségi szériánk töretlen, és remélhetőleg az egyszeri kisiklás után visszatalálunk a győzelmek által kijelölt ösvényre is. Minden pontra égető szükségünk van, ha év végén a TOP4-ben akarunk végezni, és e célhoz vezető út ezen a hétvégén a Stoke City otthonán keresztül vezet.

A két csapat egymás elleni történelme felületesen szemlélve elbizakodottságra adhat okot. 1984 óta hazai pályán mindössze kétszer tudta megverni a Stoke a Manchester Unitedet, de árnyalja a képet, hogy az a két győzelem az elmúlt három évben született. Utoljára 2013 tavaszán sikerült a bravúr, tehát Fergie óta egy menedzserünk se tudott nyerni a Britanniában, vagyis, mivel a CRNiB-s srácok már nem fizetnek a névhasználatért, a Bet365 Stadionban.

Az őszi meccs még mindig fájó emlék, ez volt az első hazai pontvesztésünk kilenc meccs alatt Hughes csapata ellen. Elsősorban a valóságos hat karú sívává váló Grant kapusnak köszönhetjük az 1-1-es végeredményt, na meg Joe Allen, de Gea és a komplett védelem koprodukciójának az egyenlítő gólnál. Remélhetőleg nem ismétlődik meg az a rémálom, igaz azóta kicsit javult a helyzetkihasználásunk. A Tottenham és a Liverpool közötti 7 mérkőzés mindegyikén egynél több gólt szereztünk, és összesen hármat kaptunk.

Jó leszek Stanleynél!

Továbbra is ragyogó a helyzet, ami a sérüléseket illeti – azaz nincsenek – mindössze Bailly hiányzik még egy ideig a nívós Afrikai Nemzetek Kupáján való részvétele miatt. Elkeseredésre nincs ok, hiszen a Jones-Rojo páros sokak számára váratlanul olyan teljesítményt nyújt hétről hétre a hátvédsor közepén, amivel már-már feledtetik szegény Mike kapitány előző szezonbeli remeklését. Egy másik nagy hiányzó, azaz távozó, Memphis, aki már a francia divat finomságait tanulmányozhatja Lyonban.

Hét közben nem meccseltek a srácok, így pihentetni sem kell senkit. Bár következő csütörtökön Ligakupa elődöntő visszavágó vár a csapatra, az ütőképesebb alakulatot, az un. gálakezdőt egyértelműen most kell pályára küldeni, hátha Pogba is elfelejti a vörösök elleni értékelhetetlen teljesítményét.

Hughesnak már nagyobb gondot okoznak a hiányzók. A fazekasoknál öt sérült is dolgoztatja az egészségügyi csapatot, Geoff Cameron, Jack Butland, Walters, Ireland és Bojan neve is a kórházi listán szerepel. Közülük utóbbi felépülhet szombatra, de az exbarcás a pletykák szerint még télen távozni szeretne Stokeból, így nem tudni, mennyi esélye van a szereplésének. Az utolsó 10 meccsükből csak hármon játszott, összesen 184 percet. Egykori exígéretünk, Mame Biram Diouf, Bony és Ramadan Sobhi pedig a mi Ericünkhöz hasonlóan Afrikában telel válogatottjával. Így hát a Stoke támadósora kimerül Crouch és Arnautovics személyében, akiket kiegészít az ifjú Julian Ngoy az ő szezonbeli összesen 15 játékpercével.

A nehézségek ellenére a Stoke hasít idén, míg a Liverpool még nem tudott bajnokit nyerni a jelenlegi naptári évben, addig Crouchék eddig képtelenek hibázni 2017-ben. Egy ötmeccses nyeretlenségi széria után – bár ebben az öt mérkőzésben benne van egy Arsenal, Liverpool, Chelsea hármas elleni szereplés is – a Watfordot és a Sunderlandet is két góllal verték. Egy Grant – Johnson, Martins Indi, Shawcross, Pieters – Whelan, Charlie Adam – Shaqiri, Joe Allen, Arnautovic – Crouch tizenegy ellen nekünk sem lesz könnyű dolgunk, de ha azt a játékot tudják Ibráék nyújtani, amit az elmúlt hetekben, minden okunk megvan a bizakodásra, főleg, hogy az időjósok szerint szél sem fog túl erősen fújni.