Ismeretlen ismerősök – újra a Bajnokok Ligájában, újra a Basel ellen

Egy év kihagyás után visszatérünk Európa elitjébe, ahol egy viszonylag Európa-liga gyanús csoport vár ránk. Mielőtt azonban végképp lebecsülnénk ezt a négyest, már visszakozunk is és némi félelemmel párosuló izgalommal várjuk a szezon nyitányát. A Basel elleni hazai találkozón a győzelem így is a kötelezően ajánlott kategóriába tartozik.

A BL himnuszon túl arra lehetünk leginkább kíváncsiak, hogy milyen felállásban fogadjuk majd svájci ellenfelünket. Hiszen az már egészen biztos, hogy az eddig igencsak jegelt Smalling-Lindelöf páros kezd hátul, ami nem túlzottan életbiztosítás egy ilyen sorozat első összecsapásán, ugyanakkor nincs más lehetőség. A helyzetet kényszer szülte, hiszen Bailly még mindig az EL elődöntős ketrecharc eredményét nyögi, Jones pedig a döntő utáni pisateszt miatti hőbörgés okán kapott kétmeccses eltiltást a közkedvelt és barátságos UEFA döntéshozóitól. Mourinho éppen ezért valószínű, hogy Blind számára ad helyet a védelem baloldalán, így Daley jó eséllyel tudja kisegíteni a még nem túlzottan összemelegedett párost.

A jobbon minden bizonnyal továbbra is a rettenthetetlen jobb láb, Antonio Valencia harcol majd. Egy sorral fentebb viszont több a kérdés. Carrick ugyanis könnyen kaphat lehetőséget, aminek hála Matics pihenhet egy kicsit és Herrera is folytathatja szereplését a középpályán, a fáradhatatlan spanyol lábában szemmel láthatóan benne van a boogie. Visszatérhet mindenki kedvence is a középpályára, igaz Fellaini kisebb sérüléssel bajlódik. Ugyanakkor még az is előfordulhat, hogy Lingard vagy Martial a kezdőben találja magát. Bár a portugál mesterre nem feltétlen jellemző a csapat drasztikus felforgatása, de igazán nem lepődnénk meg néhány ésszerű cserén a hétvégi kezdőhöz képest. A Pogba, Lukaku, Micki hármas kihagyására viszont nem tennénk egy lyukas aksit se.

A portugál a sajtótájékoztató keretein belül azért még egy kicsit panaszkodott az angol és a többi liga között meglévő különbségekre. Elmondta, hogy Portugáliában nem gond, ha ilyenkor pénteken játszhat egy csapat, ahogyan például a PSG is a hétköznap utolsó napján lépett pályára a legutóbbi fordulóban. José odapörkölt a Real Madrid-Juventus kettősnek is, akik szerinte túl könnyen nyerik a ligákat, így könnyen rápihenhetnek a tavaszi hadjáratra. Mourinho szerint jelenleg 4-5 csapat esélyes a BL trófea elhódítására.

Riválisunk formája mindenesetre további bizakodásra adhat okot. A Basel hazája bajnokságban küzd, mint malac a jégen, a hétvégén például a tök utolsó, addig még nyeretlen Lausanne gárdájától kaptak ki a piros-kékek. Mindenesetre érdemes figyelemmel követni van Wolfswinkel árnyékát, aki bár annak idején jelentősen megbukott a Norwich City csapatában, de nagy gólvágó hírében áll és ezt már bizonyította néhány klubnál (Sporting, Utrecht, Vitesse) az elmúlt években. Idén eddig minden meccsre jut egy gólja a holland támadónak a hazai bajnokságban. Továbbá itt van még Taulant Xhaka, aki Granit idősebb testvére, csak ő éppen albán válogatott. A svájciak menedzsere egy fiatal, alig 40 éves szakember. Az egykori Hamburg játékos Wicky évről évre küzdötte fel magát a bázeli együttesnél és meg sem állt egészen a nagycsapatig. Sokan kételkednek, hogy jelenleg nem bő-e rá az első csapat kabátja, erre a válaszra azonban néhány hónapot még alighanem várni kell. Az előjelek tehát vastagon mellettünk szólnak. Van is miért visszavágni, hiszen 2011-12-ben két összecsapáson is képtelenek voltunk legyűrni a Basel csapatát, aminek bizony csúnya vége lett.

Az este folyamán Ruddy Buquet játékvezetőt szidhatjuk, a tévében pedig a Film Mánia aktuális sportriporterét. Izgalommentes találkozót és jó szurkolást kívánunk!