Új év, Újkastély

2019 első posztját január elsején kialvatlanul írni olyan, mint egy rivallót félretenni, esetleg egy csésze kávét kóstolni, amibe véletlen sót szórtál cukor helyett, vagy épp egy végtelenített szalagon a Zsozé féle United játékát nézni Kassai-Tóth Csaba kommentárjával egy tévé elé láncolva a 101-es szobában. Egyszóval borzalmas. De, amikor rájössz, hogy az utóbbi két hét nem a szilveszteri kibaszás bebaszás részegség okozta delírium látomásában történt csak, hanem tényleg Ole negyedik meccse következik, rögtön élénkebben próbálsz eleget tenni a kötelességednek. Ellenfelünk a szegény Pincér Juventusa, azaz a Newcastle United az év első bajnoki mérkőzésén.

A szar zebrák Szarkák hasonló módon kezdték az idei szezont, mint én e poszt írását. A 11. fordulóban győztek először, addig mindössze három döntetlenre voltak képesek. Igaz a sorsolásuk sem volt könnyű, olyan ellenfelekkel kerültek szembe a bajnokság elején, mint a Spurs, Chelsea, City, vagy épp a Zsozé féle skizofrén United. Az őszi meccsünkön az OT-n ugyanis az első félidő rettenetes nos… játéka(??) után a másodikban nem mindennapi feltámadást produkálva, 0-2-ről fordítva sikerült elintézni a portugál menedzser további maradását. Mindenesetre aznap kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a keret egy valamirevaló edzőbuktatásra.

Az ősz második felében már sokkal jobban ment Benitez gárdájának, az utolsó 10 fordulóban négy győzelmet is összehoztak, három döntetlen és három vereség mellett. Ők eddig öt góllal kevesebbet kaptak, mint mi, mondjuk ezzel idén nem mondok nagyot, hisz pl. Dávid utolsó clean sheetjét még november végén, a svájci ifjak ellen hozta. Azóta nem volt olyan meccs, ahol ne kellett volna bosszankodva kiszednie a hálóból a labdát legalább egyszer.

A Newcastle kezdőjében régi ismerőseink közül nagy valószínűséggel ott lesz Tudjukki, azaz Jonjo Shelvey, viszont Ki nem, aKi nem tudná, a dél-koreai szóvicc múzsa már a Szarkákat erősíti. Illetve jelenleg nem erősíti, mert az Ázsia-kupán van jelenése a válogatottal. A gólokért a venezuelai Salomón Rondón felel, az eddigi 15 találatuk harmadát szerezte a markáns arcú, dél-amerikai támadó.

Az őrült decemberi hajtás után természetesen vannak hiányzóink. Bailly sikeresen kiagyatlankodta magát a csapatból a Bournemouth ellen három meccs erejéig, így két bevethető középhátvédünk maradt. Jones és Lindelöf lesz hivatott a Rondon vezette – remélhetőleg ritka – ’castle rohamokat megállítani (megvan a rejtett irónia? A két egészséges védőnk közül az egyik Phil Jones). Baloldalt Shaw, a jibbbek pozícióban Valencia eltűnése után Dalot vagy Young szerepelhet. A középpályán Pogboom helye biztosnak tűnik (az elvárások nőnek vele szemben, most már ha nem lő legalább kettőt, adjuk el), mellette a Herrera, Matic, Fred hármasból kettő kaphat helyet a kezdőben.

Amióta újra gólszerzésre törekszik a csapat, hirtelen nagy jelentőséget kap az összeállítása során a támadórészleg is. És itt van a legszélesebb választék rotálás szempontjából. A Marci-Rashi-Jesse trió remekül muzsikál a Babaarcú érkezése óta, de Mata szintén jó formában van. A legutóbbi meccsen debütált új taktikai elemünk instantimpact Lukival, miszerint kihasználjuk, hogy egy ekkora ember ellen nem merik beinteni a lest a nyúlszívű asszisztensek. Az előző három ellenfelünk úgymond nem a PL krémjének tagja, de úgy néz ki, Ole keze alatt egyelőre a szar is arannyá válik, így még Alexisnek is van esélye némi formajavulásra. Erre szükség is lesz, mert norvég Legendánk azt mondta, kutyabarát zongoristánk szerepet kap a mérkőzésen.

Amióta Solskjaer a menedzser, a rúgott góljaink száma meccsenként átlagban négy, és lehet, telhetetlennek (győzelmekre, gólokra, szép és eredményes támadójátékra régóta kiéhezettnek) látszom, de ezúttal sem kellene rontani ezt a statisztikát. Ha – illetve amikor – a Newcastle-t is magabiztosan verjük, a Reading elleni FA mérkőzés után önbizalommal telve készülhetnek Dávidék Ole első komoly megmérettetésére, a Spurs elleni idegenbeli rangadóra. És lassan kezdhetnek nyugtalankodni, éjszaka álmatlanul forgolódni a bajnoki címet oly görcsösen áhító Liverpool szurkolók is!*

* mielőtt megkapom tőlük a magamét, irónia**

** faszt irónia!! Reszkessetek!!!