Leg-leg-leg…West Ham

A Barcelona elleni meccsek közé beékelődött bajnokink ugyan nyilvánvalóan kisebb érdeklődésre tarthat számot mint a BL-negyeddöntők, viszont a jövő évi BL-indulás szempontjából legalább akkora szerepe lehet a mai győzelemnek, mint egy esetleges sikernek a Nou Campban. Vagyis, ha nem győzünk a West Ham ellen, akkor az Európa Ligába visszacsúszás elkerülésére az egyetlen mód az lehet, ha idegenben verjük a Barcát (meg mindenki mást), és címvédőként indulunk a Bajnokok Ligájában. Ami azért elég kemény menet lenne, szóval sokkal egyszerűbb feladat lenyomni a középmezőnybe ragadt kalapácsosokat. Illetve, évekig annak számított, de mostanában néha meggyűlik a bajunk a Londoni Vasassal, mint ahogyan azt múltidéző beharangozónk íve is jól megmutatja. Mert hogy ezúttal videókkal hangolunk az esti bajnokira, és bemutatjuk az elmúlt 20 év legemlékezetesebb meccseit a két csapat között.

A legnagyobb arányú győzelem – 2000.04.01.
Az előző évben triplázó csapat a bajnoki címre hajtva fogadta a többek között Rio Ferdinanddal és Frank Lamparddal felálló West Hamet. A vendégek szereztek vezetést, de aztán jött a szinte klasszikus felállású United, és földbe döngölték ‘Arry Redknapp csapatát. Van itt minden mi szem-szájnak ingere: Beckham-szabi, Scholes mesterhármas, elrontott és kíméletlenül bevágott büntető, és még jelenlegi menedzserünk is gólt szerez (természetesen csereként beállva).

A legnagyobb gólpassz – 2008.10.29
Itt valami olyan történt, amit szavakkal nehéz leírni. Alighanem a legzseniálisabb gólpassz, amit valaha láttam. Berbatov, természetesen.

A legnagyobb vereség – 2010.11.30.
Hogy ne csak a szépre emlékezzünk: akadt itt egy Ligakupa-meccs, amelyet nagyon csúnyán elveszítettünk, ráadásul mindössze 3 nappal a Blackburn 7-1-es lealázása után. A 0-4-re nem lehet kifogás sem a hóvihar, sem a kezdőben helyet kapó Obertan-Bébé páros (na jó, az már határeset), sem Jonny Evans fogalmatlansága. Jonathan Spector és Carlton Cole is duplázni tudott, ráadásul ez volt az akkor még szárnyait próbálgató Stretford End blog történetének első veresége is.

A legnagyszerűbb comeback – 2011.04.02.
Sikerült viszont még abban a szezonban visszavágni a csúfos vereségért, ráadásul nem is akárhogyan! Bár aggódhattunk amiatt, hogy ismét csúnya vége lesz, hiszen még az első felesben két büntetőt is befújtak a vendégeknek, de aztán Rooney vezérletével sikerült a fordítás. A végén még Chicharito is betalált, ettől a mai meccsen azért eltekintenénk.

A legvagányabb gól – 2014.03.22
Azokból az időkből, amikor még osztályoztuk játékosaink teljesítményét:
„Mekkora erővel és pontossággal kell meglőni Rooney-nak a labdát úgy, hogy az 50 méterről egy pattanás után a hálóba kerüljön, illetve hányszor lehet megnézni az alábbi animgifet, mielőtt megunnánk?”
(itt egyébként meg lehet nézni több kameraállásból is)

A legfájóbb vereség – 2016.05.10.
Furcsa egy szezon volt a 2015/16-os: bajnok lett ugye a Leicester, a második helyért az Arsenal és a Spurs veszekedtek, mi meg a városi riválissal küzdöttünk a BL-indulást jelentő negyedik helyért. És bár akadtak a szezonban szörnyű periódusok (a győzelem nélküli december például), van Gaal csapatának még így is volt esélye, hogy a legjobb négyben végezzen. Ehhez mindössze arra lett volna szükség, hogy az utolsó előtti fordulóban lenyomjuk a West Hamet (aztán meg a B’mouth-t, az meg is történt), de hiába sikerült Martial duplájával fordítani a második félidőben, a vége mégis 3-2 lett az Upton Parktól ezzel a győzelemmel búcsúzó hazaiaknak. Lajosnak pedig a szezon végén megköszönték munkáját, a megnyert kupadöntő ellenére.

A legutóbbi – 2018.09.29.
Mourinho ha nem is emiatt a meccs miatt veszítette el a munkáját, de mindenképpen az ehhez hasonló vereségek juttatták oda, hogy alig három hónap múlva már nem ő ült a kispadon. Mindössze a hetedik bajnokink volt ez az idényben, és már harmadik alkalommal kapott 3 gólt a csapat. Itt éppen Felipe Anderson, Yarmolenko és Conchita talált be ellenünk, többek között annak köszönhetően, hogy José úgy gondolta, McTominay jó lesz középhátvédnek a három védős rendszerben.

A mai – 2019.04.13
Pihentetni kéne a Barca elleni visszavágóra, de közben meg rohadtul kéne a 3 pont hogy ne szakadjunk le a Chelsea-Arsenal-Spurs triótól. Van egy csomó sérültünk és sérülésből lábadozó játékosunk, Young és Shaw eltiltva, Smalling és Lindelöf (Pogba, Rashford) agyonjátszatva, szóval fogalmunk sincs, hogy milyen kezdőt küld pályára Solskjaer. Az biztos, hogy ha ma nem győzünk, nagyjából búcsút inthetünk a top4 helyeknek, szóval azoknak a játékosoknak, akik nem feltétlenül a kezdőcsapat tagjai, de ma pályára léphetnek (Mata, Perreira, Rojo), nagyon oda kell tenniük magukat. Az ideális forgatókönyv az lenne, ha már az első félidőben eldöntenénk a 3 pont sorsát, szünet után meg le lehetne kapni a kedden is játszatni kívánt kulcsjátékosokat. A kristálygömb azt sugallja, hogy ez egyáltalán nem így lesz, ezért egy nyögvenyelős, sérülésmentes 2-1-el is kiegyeznénk.