Boxing day, Newcastle, meglepi

A futball félelmetes adatbázisokkal megtámogatott forradalma még csak most kezdődik igazán. Az egyre kifinomultabb és előrehaladottabb mérések és a rendelkezésre álló adathalmazok analízise teljesen átformálja a modern játékot. Mindent igyekszünk mérni, a győzelemhez vezető elvont fogalmaktól kezdve a szerencsefaktorig bezárólag.
A harc folyamatosan zajlik a világ leghatalmasabb klubjai, az outsiderek, kockák és innovátorok közt a tulajdonosok tárgyalótermeiben, a közvetítőszobákban és nem utolsósorban a futballpályán.

A mai meccs előtt, mintegy felvezető gyanánt volt szíves és rendelkezésünkre állt két, a hazai szakmában dolgozó (egyébként meglehetősen fiatal, 25 év körüli) srác, hogy rajtuk keresztül némi betekintést nyerjünk abba, mit is lát egy-egy mérkőzés jeleneteiből az elsősorban analízissel foglalkozó szakértői szem, illetve milyen folyamatokra tudja ezeket visszavezetni. Ezt próbálják majd lehetőség szerint számunkra érthetően kibontani, az eddig megszokott kivágott képek alá írt szöveges formátummal, néhány Premier League meccset górcső alá véve az idei szezonból. Igyekeztük a balanszot fenntartani, egyikük statisztikai analízissel foglalkozik, a másikuk videoelemző.
Felvezetésnek talán elég ennyi is, a továbbiakban át is adnánk nekik a szót, az elemzés elejére pedig csak annyit, hogy a bejegyzéshez némi Youtube-os segítséget fognak igénybe venni.

Először is üdvözlet mindenkinek. Tulajdonképpen bele is vágnánk a közepébe, kezdésnek arra gondoltunk, hogy érdemes lenne rögtön egy olyan meccsel kezdeni, amit mindannyian láttatok, ez pedig az 1-2-re végződő december 7.-i városi derbi lesz.

Itt rögtön a fenti képen az látható, ahogy a tizenhatos két szélén, a karikákkal jelölt területeken nem lett rendesen levágva a fű. A nyilak mutatják, hogy a legszorgalmasabb játékosok, Kevin de Bruyne, David Silva, McTominay és Fred azonnal odarohannak, hogy lenyírják.

Ez a kép még az előzőhöz kapcsolódik szorosan: itt látszik, hogy a lenyírt fűre már a többiek is oda mernek menni, hogy ott is labdázzanak egymással.

Itt a fenti képen az látható, hogy Wan Bissaka valahol itt veszíthette el a telefonját, ha jól emlékszik, akkor a karikával jelölt területen történhetett. David Silva és McTominay gyorsan odarohannak, ahogy a nyilak is mutatják, hogy ők is segítsenek a négykézláb kutakodó Bissakának keresni. Lindelöf is nézte már ott, de sajnos ő nem talált semmit.

A fenti képen láthatjuk, ahogy McTominaynek annyi forduló után végre sikerült megszereljék a hiperhajtóművét, ami a meccs alatt végre bekapcsolt. Itt a kezdőkörben már csak a hipertérugrás megkezdésekor létrejövő villanás látszik ami McTominay után marad. Itt a nyíllal jelölt folyamatábra mutatja, hogy hálistennek sikerült a térugrás közben megállnia McTominaynek, még mielőtt fénysebességgel a hirdetőtáblákba csapódott volna.

Itt az látszik, ahogy Lingardot a meccs 72. percében megáldja a Jóisten az égből. A körülötte llévők azonnal utána erednek, hogy megérintsék őt és ők is részesüljenek a gyógyító erejéből. Lingard kezdetben megijed a feladat súlyától és ő is futásnak ered előlük.

Ez már egy másik találkozó, a nemrég lejátszott Chelsea-Spurs.
Itt a játékosok a pálya közepén lévő fehér asztalterítőt próbálják összehajtani. Kovacic épp azt mutatja nekik, hogy szerinte rosszul csinálják, mert egy terítőnek csak négy sarka van.

Itt az látszik, hogy Azpilicuetának nagyon nagyot kéne rúgni a labdába, de ő sajnos csak akkorát tud, amekkorát ceruzával maga köré rajzolt. Ezért integet a többieknek, hogy jöjjenek közelebb, hogy nekik is oda tudja rúgni a labdát és ők is tudjanak játszani vele.

Kicsit visszaugrunk a manchesteri városi derbire.
Itt az látszik, ahogy a vonal mögé még sajnos nem tudják beengedni az embereket a kék biztonsági őrök, hogy becsekkolhassanak a nemsoká induló repülőre, mert még nem végeztek az átvizsgálással. Lingard azonban sunyi módon megpróbál a hátuk mögött belógni, ahogy a nyíl is mutatja, hátha őt nem taszigálják vissza, mint a pórul járt Rashfordot. Közben a legfelső biztonsági őr a biztonsági vonal mellett lassan eldől az unalomtól.

Ezen a képen a játékosok épp a Pitagorasz-tételt próbálják megoldani, amit a múlt héten tanultak. Itt John Stones azt mondja, hogy ő valami „kettő a négyzeten”-re emlékszik, de a többiek szerint ez hülyeség, mert nem annyi.

Itt Lingard azt mutatja, hogy szerinte rossz helyre lett felfestve a kezdőkör és arrébb kéne vinni. Ceruzával körberajzolta, hogy nagyjából hova kellett volna festeni.

Reméljük, hogy ez a rövid kis kitekintés mindenkinek hasznos volt és új szemlélettel bővítette meglévő tudásának folyton táguló földgömbjét.
Továbbra is békés ünnepeket, és jó szórakozást a meccshez!