BL-csoportkör, 4. forduló – indul a matek

Elüzletiesedett világunkban már megszokhattuk hogy évről évre egyre korábban kezdődik az ultimate ünnep, a karácsony promózása. Szentestéig pontosan egy hónap van még hátra, a Manchester United korán kezdődő adventi kalandozása pedig kilenc meccset is magába foglal (plusz év végéig még kettőt), így hát még szinte fel sem dolgoztuk a West Brom elleni csúnya győzelmünket, máris egy újabb hazi must-win meccsre izgulhatunk. Ráadásul a BL-ben, ahol az ígéretes kezdés után éppen mai ellenfelünk otthonában botlottunk akkorát, hogy az elfeledtette az első két forduló bravúrjait az erre hajlamos elfeledők körében, így már nem is állunk annyira jól a csoportban. Hogy pontosan mik az esélyeink, és hogy miért kell a török szultán csapatát ma mindenképp verni, azt bővebben is kifejtjük.

A csoportkör első felét három hét alatt ledarálta a mezőny, kezdenek kialakulni az erőviszonyok, de ahogy az informatikatanárok mondanák, a java még hátravan. Újabb három hét és kiderül hogy melyik csapatok kvalifikálnak a kieséses szakaszba, szóval bealudni meg pontokat elbohóckodni már nem nagyon kéne. Az idei BL talán legkeményebb csoportjából (két elődöntős, khm) még az isztambuli vattafuck ellenére is jó esélyünk van továbbjutni, közhellyel élve a sorsunk a saját kezünkben van. A legutóbb már linkelt Euro Club Index előrejelzése szerint még mindig 73% eséllyel éljük meg a BL-tavaszt, de intő jel lehet, hogy a Lipcsének erre valamivel több, 75% esélye van. A csoport állása akár egyszerűnek is tűnhet, mivel nekünk és a Lipcsének 6-6 pontunk van, míg a PSG-nek és a Basakhshkhsehirnek 3-3, de mivel még mindenki játszik mindenkivel, a végén akár egymás elleni eredmény vagy minitabella is dönthet a továbbjutásról. Meg is nézzük a kilenc lehetséges forgatókönyvet, amelyekből egyértelműen kirajzolódik hogy ma nyernünk kell, de ez még semmiképp sem lesz elég.

1. Ha ma nyerünk, és a Lipcse is megveri a PSG-t:
Akkor lesz két 9 pontos csapat, meg két 3 pontos, a maradék két meccsen elég lenne akár egyetlen pontot gyűjtenünk, az utolsó fordulóban megrendezendő lipcsei kirándulásunk alkalmával egy elgurigázós döntetlen például remek alkalom lenne erre.

2. Ha ma nyerünk, és a PSG is győz:
3 pont előnnyel vezetnénk a csoportot, ami jól hangzik, de 1 pontocska így is kellhet majd a mágikus 10 pont eléréséhez, ami biztos továbbjutást jelentene.

3. Ha ma nyerünk és a másik meccs döntetlenre végződik:
Fél szemmel figyeljünk a másik meccsre is, mert hiába győzünk ma, ha ott mindkét csapat 1-1 pontot szerez akkor 10 pont is kevés lehet a továbbjutáshoz: ha a törököket mindenki leveri és mi otthon 2-1-nél nagyobb vereséget szenvedünk a PSG-től, akkor egy igen kellemetlen győzelmi kényszerrel kéne pályára lépnünk Lipcsében az utolsó fordulóban.

4. Ha ma ikszelünk és a Lipcse nyer:
Akkor a csoportelsőségnek nagyjából nagyjából lőttek, viszont a továbbjutáshoz elegendő lenne egy hazai döntetlen a PSG ellen. Vagy marad a győzelemi kényszer Lipcsében, egy (valószínűleg) már továbbjutott csapat ellen.

5. Ha ma ikszelünk és a PSG nyer:
Ez esetben pontelőnnyel vezetnénk, de a biztos továbbjutáshoz a PSG-Lipcse páros valamelyikét meg kéne még egyszer verni.

6. Ha ma ikszelünk és a másik meccsen is döntetlen születik:
Ez esetben 3 ponttal előznénk a PSG-t, vagyis egy hazai iksz elég lenne ellenük, viszont ha otthon 0 pontot szereznénk akkor csak egy lipcsei győzelem vagy valami török csoda folytán juthatnánk tovább.

7. Ha ma kikapunk és a Lipcse nyer:
Akkor a németek kerülnek 1 pontra a továbbjutástól, nekünk meg nem szabad kikapni Tucheléktől, és több pontot kell szereznünk az utolsó két meccsen a törököknél.

8. Ha ma kikapunk és a PSG nyer:
Az a vicces helyzet állna elő, hogy minden csapatnak 6 pontja lenne 4 meccs után, tehát tulajdonképp minden kezdődhetne elölről. Mondjuk az első két meccs eredménye után ez nem is annyira vicces, még ha a gólarányunk miatt bizakodhatnánk is.

9. Ha ma kikapunk és a másik két csapat döntetlenezik:
Talán a legrosszabb forgatókönyv mind közül, nem csak visszacsúsznánk a csoport harmadik helyére de ott is maradnánk, sőt egy PSG elleni vereség esetén az utolsó fordulóban már egy lipcsei győzelem sem biztos hogy továbbjutást eredményezne.

A kezdőcsapat és a használható sztrímek kimatekozását meghagyjuk nektek.