Football, bloody hell (lábjegyzet egy BL-elődöntőhöz)

Egyik meghatározó futballemlékem természetesen a 99-es BL-döntő. Nemcsak a győzelem miatt (football, bloody hell), hanem mert itt szembesültem vele először, hogy mennyire felzaklatja az emberek igazságérzetét, amikor nem a „jobb” csapat nyer. Apámmal néztem a meccset, aki még kocadrukkernek se mondható, és kedvenc csapata sincs, a döntő után mégis azon háborgott, hogy milyen igazságtalanság érte a Bayern Münchent. Dominálták a meccset, vezettek végig, nekik kellett volna nyerni, milyen dolog ez, hogy csak úgy bemákolja a másik csapat a győzelmet? Az, amelyiknek semmilyen komoly taktikája nem volt, csak egy random szöglet utáni kavarodásban sikerült valahogy beleérni a labdába (kétszer).

Azóta eltelt több mint 20 év, és lassan átigazoltam én is abba a frakcióba, amelyik szerint a SAF-féle old-school felfogás szavatossága lejárt, a filozófusoké, a körző-vonalzós taktikusoké a jövő. Vagyis a futball (mintolyan) kiszámítható és tervezhető, és csak egyféleképpen lehet játszani és nézni. Ami egyben kellemes és komfortos érzést is ad, mert tudod, hogy a befektetett munkának mindig meglesz a gyümölcse, holmi vakvéletlen nem kavarhat be. Nem kell attól félni, hogy valaki az egyetlen üdvözítő módszert megkerülve lesz sikeres, amivel esetleg meghazudtol mindent, amiben hiszel.

https://platform.twitter.com/widgets.js

És elméletben, hosszútávon ez lehet, hogy így is van, és tényleg a filozófusok írják a jövőt, a gyakorlatban aztán jön egy olasz mágus, akinek semmi joga nem lenne hozzá, hogy továbbjusson a jobb csapat ellen, mégis továbbjut (háromszor). Az ilyen meccsek után a futballforradalom hívei előtt két lehetőség áll: vagy anomáliaként értelmezik a történteket, mint egy bukásra ítélt, elmaradott felfogás utolsó, kétségbeesett visszatérési kísérletét. Vagy felteszik a kérdést: mi van, ha a közhelyek egy része, amit az úgy nevezett „emberi tényezőhöz” kapcsolunk, igaz? És mi van, ha a nézők jelentős része éppen ezekért a kiszámíthatatlanságokért és „igazságtalanságokért” nézi a futballt?

Az én javaslatom: gondolkozzunk el azon, hogy amit tegnap este láttunk, talán nem hiba a mátrixban, hanem a rendszer kiirthatatlan része. És hogy nem csak egyféleképpen lehet játszani ezt a játékot. És hogy ezzel igazából nincs is semmi baj.