Sheriff és az idegeim (cím by EZS)

Este az európai kupaporond sheriffjeivel játsznk, úgyhogy rittyentünk gyorsan egy kommentfogót és rögtönzünk egy „ЩЊФ ДЯЄ ЧД” posztot is.

Még mielőtt nagyon belekezdenénk: a Sheriff Tiraspol, mint a neve is mutatja, Moldova második legnagyobb városa (kap egy kekszet, aki fejből tudja, hogy melyik a másik két dobogós).
Aki esetleg nem tudná vaktérképen megmutatni Moldovát, annak segítünk.

Szóval ja, megint mehetünk az Isten háta mögé, hiányzott ez tényleg.
Moldova egyébként évek óta stabilan a legkevésbé látogatott európai ország, mindössze 11.000 turista látogat el évente, ezt a számot fogjuk most jelentősen feljebb tornászni. Moldovának egyébként van nemzetközi reptere, ahová vagy lengyel, vagy román átszállással lehet eljutni, ha esetleg valakinek lenne kedve 6 órát dekkolni a festői bukaresti reptéren. Néhány szurkolói csoportnak biztosan van.
A tájékozódás, illetve az útvonalak keresése is meglehetősen izgalmas lehet, mivel az ország maga sem tudta eldönteni, hogy milyen betűkkel írjon, a keleti és a nyugati kultúra is túlságosan közeli mivolta miatt, ennek okán a hivatalos írásmód előbb latin betűs volt, aztán cirill, aztán most megint latin. Bár ha a városok polgármestereibe szorult egy kis történelmi bölcsesség, akkor például a fenenagy orosz megszállás alatt nem elégették, hanem csak eltették az utcatáblákat valami művelődési ház padlására, „hátha jó lesz ez még valamire”- alapon.
A hivatalos nyelvben sem sikerült megállapodni, a nép egy része románul beszél, egy másik része oroszul, egy harmadik szekció pedig törökül (egy negyedik pedig gondolom senkihez nem óhajt szólni), úgyhogy hajrá, oktatási miniszter legyen a talpán, aki itt közoktatást szervez (jelenleg ezt a posztot egy bizonyos Igor Sarov tölti be, innen is őszinte részvétünket küldjük). Egyébként jelentősen ki van cseszve a lakossággal: csak az kap útlevelet, aki igazolni tudja, hogy román származású (így csak ők férhetnek hozzá az EU mindenféle előnyeihez), a többieknek sajnos coki van – üdv Európa hátsó udvarában.
A lakosság mérhetetlenül szegény, az IMF szerint ők egész Európa legszegényebb országa (5300 dollár az egy főre eső GDP, a második legszegényebb Ukrajna, 8300-zal), de legalább cserébe az elöljáróik mérhetetlenül gazdagok. Fun fact, hogy természetesen náluk is a népesség részét képzi egy cigány kisebbség, de amíg máshol ez a cigány kisebbség általában a legszegényebbek közé tartozik, addig Moldovában olyan szegény a helyi lakosság, hogy a cigányság konkrétan az elöljárók rétegét alkotja.
Azért az nem akármi, nem? Képzeljétek mekkora csikágó lehet abban az országban. Egyébként már a szovjet időkben is így volt ez, vegyülni nem sok kedvük volt a többségi lakossággal, ezért tulajdonképpen építettek maguknak egy saját várost, amit teleépítettek (mindenféle nagyzási mániától mentesen) kastélyokkal és palotákkal, amik többek közt a Szent István Bazilika, vagy éppen a Bolsoj színház mintájára épültek, szerény hajlékuk gyanánt.
Moldova emellett a WHO szerint az egész világ második legkeményebben alkoholizáló népsége, csak a fehéroroszok előzik őket ebben a nemes versenyben, a moldávok évente fejenként 16.8 liter alkoholt isznak, és ebbe még szemérmesen nem számolták bele a háztájik fogyasztását (nyilván mivel azt nem hozzák forgalomba, így nehéz mérni), illetve a 15 éven aluliak fogyasztását (mert ők is isznak ám, és nem keveset). Valaha egyébként 16 év volt az alkoholfogyasztás legális alsó határa, nemrég emelték fel 18-ra.
Moldova kultúrájába olyan keményen itta be magát az alkohol, hogy tulajdonképpen kiirthatatlan: a lakosság nagy része borüzemekben, lepárlókban és hasonló egységekben dolgozik, ahol állítólag szinte kivétel nélkül „maszekolnak” is, azaz a kereskedelemre szánt termelésen felül sutyiban egy kis házi jellegű kevertet is összeütnek. És hát miért ne tennék, ott vannak a gépek, az üstök, az alapanyag, hülyék lennének kihagyni egy ekkora ziccert.
A népség reménytelen helyzetben van, munkalehetőség nincs, oktatás sem nagyon, és senki nem tud vállalkozásba kezdeni, mivel olyan mértékű a korrupció (megúszni nem lehet, de cserébe legalább megfizethetetlen is).

Ebben a közegben játszik a Sheriff, akik a nevükkel viszonylag kevés összhangban ötágú sárga csillagot viselnek címerként, holott egy rendes sheriff hatágút hord magán, csak hát ugye bizonyos történelmi okokból az nem festene valami jól az európai kontinensen, míg a jenki prérin büszkén feszítenek benne a helyi Chuck Norrisok. (Moldovában van egyébként a világ egyik legnagyobb zsidó temetője is, de ez a téma már Hermann szomszéd asztalára tartozik).
A klub a vitatott nemzetközi státusú Transznisztriában fekvő Tiraspolban székel, 99-ben robbantak be az élvonalba, azóta 20 bajnoki címet görgettek össze, legnagyobb sikerük pont tavaly volt esedékes, mikor beverekedték magukat a Bajnokok Ligája csoportkörébe és ott a Real Madridot is elintézték.
A nevüket egyébként a legnagyobb szponzorukról és egyben tulajdonosukról, a Sheriffről kapták, arról a cégről, ami számtalan gyárat, benzinkutat, mobiltelefon-hálózatot, tévécsatornát (meg valószínű egy halom illegális dolgot) üzemeltet Transznisztriában, mindenféle kereskedelemmel kapcsolatos monoppóliummal ők rendelkeznek (tulajdonképpen az egész térség az ő magánkezükben van), és nem mellesleg 2 volt KGB ügynök alapította, ebből az egyik a klub elnöke. Ő név szerint Viktor Gushan, aki a KGB kötelékeiben töltött szolgálati ideje alatt a „Sheriff” becenévre hallgatott. Adózni természetesen nem adóznak, cserébe jelentős támogatást nyújtanak a legnagyobb helyi pártnak, ami egyébként az egyetlen tagja a transznisztriai legfelsőbb tanácsának, ami kábé a parlament helyi megfelelője.
Házi feladat keresni egy másik európai országot, ahol hasonló modell van kibontakozófélben.

Az UEFA-nak pedig természetesen semmi kivetnivalója nincs ezzel a működéssel, úgyhogy a Sheriff majdnem minden évben fütyörészve kvalifikálja magát minimum az EL-csoportkörbe 2010 óta, így idén is.
Néhány kivételtől eltekintve csak légiós alkotja a keretüket, a Sheriff átigazolási politikája szinte kizárólag Afrikára esküszik, a kontingensüket egyszerre duzzasztja Ghána, Malawi, Kamerun, Elefántcsontpart, Szenegál, Burkina Faso, Niger, Mali, Nigéria, Bissau-Guinea, és… hát a sima Guinea. A bajnokságukat természetesen magabiztosan vezetik 7 meccs után (ami egyébként mindössze 8 csapatot számlál, a másodvonal meg 16-ot).
Közel voltak megint a BL-szerepléshez, a harmadik selejtezőkörben takarította ki őket végre a Pilzen, hogy az EL-playoffban találják magukat, ahol büntetőkkel verték meg a Jerevánt, és találták magukat az „E” jelű csoportban, velünk együtt.
Amíg minket szórakoztatott a Sociedad múlt héten, addig ők simán intézték el 3-0-ra a ciprusiakat idegenben (ahol egyébként Lang Ádám is tevékenykedik, innen is üdvözöljük), úgyhogy ezekkel a közép-afrikai távfutókkal is vigyázni kell basszameg, néha produkálnak futballra emlékeztető teljesítményeket is.
Főbb fegyverük az „AAA”, a full afrikai támadósoruk, ahol a Steve Ambri (Bissau-Guinea, francia élvonalból hozták), Iyayi Atiemwen (Nigéria, Dinamo Zágrebből érkezett), Rasheed Akanbi (Nigéria, török élvonalból jött) trió fossa a gólokat, tavaly tagja volt még a sornak egy kolumbiai szélső gyerek, aki 52 bajnokin 34 gólt lőtt, de ingyen távozott előbb a Poznanba, majd a thai élvonalba. Őt is üdvözöljük.
A klub menedzsere egészen idén nyárig az az ukrán Yuriy Vernydub volt, aki korábban az orosz élvonalban edzősködött a 2010-es években, majd 2020-ban vette át a seriffeket, idén februárban pedig felállt a székéből, és az orosz-ukrán háború hírére beállt az ukrán fegyveres erőkhöz. Jelenleg Stjepan Tomas dirigálja őket, aki a hárdkór focifanoknak ismerős lehet a 2002-es vébén szereplő horvát válogatottból, sok mindent nem sikerült letenni azonban annak a válogatottnak az asztalra, a 4 évvel korábban bronzérmet jelentő szereplés után 2 zakóval zúgtak ki a csoportjukból (cserébe Olaszországot azért elverték).

Ennyit az ellenfélről, részünkről Rashford ma este nem lesz a keretben sem (sérült az Arsenal elleni csörte óta), ahogy Martial, van de Beek és Wan-Bissaka is otthon fog ücsörögni, az újak közül azonban mindneki harcra kész (és valószínű játszani is fog), Eriksen, Malacia, Casemiro és Martinez is mind utaztak. Ronaldoval együtt, kérdés, hogy kezdeni fog-e a múlt héten mutatott betlizése után (1,16-os xG-t pötyögtünk vele össze eredménytelenül).
Még egy gól nélküli meccs nem fog beleférni, meg kéne szórni ezt a korrupt g**i társaságot, aztán hazatűzni minél hamarabb.
A meccs 18:45-kor rajtol, közvetítésről nincs infónk, semmi nem adja idehaza, majd dobjatok streameket – légyszi.

GGMU!