Sugardaddy, lézervitorla, olajbogyók (és egy kis Nicosia – Man Utd)

Ezért jó az Európa Liga: minden forduló előtt elmondhatjuk, hogy megint mehetünk egy vitatott területi státusokban hemzsegő országba, egy olyan csapatnál vendégeskedni, akikkel soha nem játszottunk még korábban.

Mi mást tehetnénk ezúttal is, mint ideiglenesen „Világutazók”-rovattá alakítani a blog felületét, ezúttal Ciprus izgalmaktól mentes szigetét fogjuk feldobni egy kicsit. Már amennyire lehetséges.

A magyar nyelv ismer egy nagyon találó mondást: mindenki azzal főz, amije van. Ez a világ egyik alapvető működési törvényét megállapító kifejezés a briteknél is megjelenik, ők egy kicsit szemléltetőbb módon fogalmaznak úgy, hogy ye can only piss wae cock ye got.
Ciprus is azzal hugyozik főz, amije van: egy kicsit több, mint egymilliós országról beszélünk, azzal a néhány szem olajbogyóval kereskednek a világpiacon, ami megterem náluk, a szőlőt meg többnyire lepréselik és leküldik húzóra.
Ezen kívül a turizmus biztosítja a helyiek megélhetését, amit az ilyen EL-KL csoportkörös szereplések meg tudnak nyomni. Ez ráadásul elég gyakran megtörténik, mivel az APOEL, Omonia, AEK, Anorthosis, Apollon legénységei gyakran elverekszik magukat minimum az EL csoportkörig (gyakran egyszerre ketten-hárman is, ha a bajnokuk kipottyan a BL selejtező utolsó köréből). Ez történt velük most is: a Larnaca a BL selejtezőből ejtőernyőzött be az EL-csoportkörbe, soros ellenfelünk, a Nicosia pedig a ciprusi kupát nyerte tavaly, míg a bajnokságban egy elég elkeserítő hetedik helyen értek csak célba. Cipruson egyébként a bajnokság alapszakaszra és rájátszásra bomlik, és ugyan az alsóházi rájátszást megnyerte a Nicosia, de ez aligha jelentett többet fejenként néhány deka kecskesajtnál prize money téren.

Sportok tekintetében a futballt leszámítva nem nagyon tobzódik a ciprusi nép, a WRC sorozata azért minden évben ellátogat hozzájuk 1983 óta – illetve bocsánat, csak látogatott, mivel idén már nem rendezték meg a Cyprus Rallyt, mert a Ciprusi Akármilyenügyi Minisztérium nem tudott garanciát vállalni a rendezésért (aminek megléte feltétel a szerződések aláírásához. Egyébként így van ez a legtöbb nemzetközi torna rendezésekor, a házigazda ország valamely állami szervezetének írásban garanciát kell vállalnia a rendezésért bármilyen havária esetén. Ezen a kormány által vállalt garancia hiányán hasalt el végül a 2023-as A csoportos jégkorongvébé rendezéséért pályázó Budapest. Hogy rohadnátok ki).
Eddig a Cyprus Rally csak egyszer maradt el egyébként, a 74-es török invázió alatt. Abban reménykednek különben, hogy a 2023 februárjában rendezett parlamenti választások során új kormány alakul majd, és „átgondolják” ezt a kérdést.
Ezen felül aztán tényleg nincs sok említésre méltó aspektusa a ciprusi sportnak, bár Marcos Baghdatisnak volt néhány jó tenyerese.
Az olimpiákon sem vitézkednek különösebben, bár 1980 óta minden olimpián képviselte magát Ciprus, egyetlen ezüstéremnél többet még nem vihettek haza, ezt 2012-ben nyerte el egy lézervitorlás kategóriában induló sportolójuk.
(Nem, a lézervitorlás nem azt jelenti, hogy lézerágyúk vannak felszerelve a hajókra, amikkel szénné lőhetik egymást a versenyzők – pedig de megnézném – ezt a nevet a hajótípus megalkotóinak marketinges haverja találta ki a „Weekender” helyett, mert a „Laser” az sokkal jobban hangzott a hetvenes években a 2001 Űrodüsszeia és a Star Wars után.
Látjátok, ezért kell Európa Ligában indulni néhány évente, különben sosem tudnánk meg ilyeneket).

A sportban tehát nem feltétlen jeleskedik Ciprus kicsiny szigete (akkorák, mint Szabolcs-Szatmár-bereg megye), ellenben történelemben annál inkább.
Már a kőkorszakban rendelkeztek ásott ivóvízkutakkal (nem tudom mennyit fejlődött azóta a rendszerük), és a történelem legnagyobb sugardaddy – sugarbaby kapcsolatnak is pont ők voltak a szenvedő alanyai, mikor Marcus Antonius, a Római Birodalom császára, a második triumvirátus tagja némi könnyed randizás után nászajándékul Ciprus szigetét ajándékozta csajának, Kleopátrának, akinek az előző sugardaddyje sajnálatos események során tésztaszűrővé változott.
Egyébként fun fact, hogy angol királyi esküvőt csak egyszer rendeztek a brit szigeteken kívül, pont Ciprus szigetén, mikor 1191 májusában Oroszlánszívű Richárd király feleségül vette Második Gimmihope Joannát. Mondjuk kényszerűségből esküdtek Cipruson, mivel Richárd nem tudott ülni a seggén, 1189-es koronázása után azonnal ment is valahova kelet felé bőszen kereszteslovagkodni, jövendőbeli arája és annak nővére pedig próbálták őt utolérni, de hajójuk Cipruson partra vetődött, ahol azonnal fogságba is ejtették őket a helyiek, némi váltságdíjban bízva. Richárd azonban, úriember lévén szünetet kért, visszafordult szerelméért, szétcsapott a helyiek közt, az uralkodót is eltakarítva az útból, így pár nap múlva Limasszolban összeadták őket.

Innentől egészen az Oszmán Birodalom megszállásáig viszonylagos nyugalom volt a szigeten, de a minket is kis híján felemésztő törökök bekebelezték őket is. Aztán egy újabb 300 éves pauza után megint bejegyzés került a törikönyvekbe, mikor az Oszmán Birodalom úgy döntött, hogy a franc fog szenvedni a helyi görög nacionalista szervezetekkel, de ők biztosan nem, úgyhogy rátarhálták a szigetet a Brit Birodalomra, akik azonnal be is olvasztották őket a koronagyarmatok közé. Aztán amikor a briteknek is kikezdték a seggét a helyi partizánkodó csoportok, akkor, mint végképp javíthatatlan társaságot, hagyták is a g***ibe függetlenné válni, hogy utána inkább egymást csesztessék a szigeten civakodó törökök és görögök, ne pedig őket.
Ciprus pedig jelenleg is kettéosztott, a sziget két felét pedig van aki elismeri függetlenként, van aki nem, egymás függetlensége is függ a függőség elismertségétől és el nem ismertségétől, szóval bonyolult a helyzet. A görög és a török fél pedig még ma is lőné egymást, ha az ENSZ hagyná ezt nekik, de nem hagyja, egy semleges zónát tartanak fenn a két terület határvonalán.
Nem mellesleg így lettek az EU tagjai is 2004-ben.

Két birodalomnak és két nemzetközi szervezetnek is csak pattanás volt hát a seggén a sziget, egyedül Richárd tudta, mi velük a hatékony bánásmód: széjjel kardlapozott köztük, meghántotta valamelyik háromcsillagos apartmanban Johannát, aztán húzott is onnan a francba.
Nekünk is ez lenne a teendőnk, le kéne rendezni ezt a témakört még az első félidőben, a másodikban lötyögni egy kicsit, aztán húzni gyorsan haza (mer’ vasárnap este Everton az OT-n).
A vendégek managere azért nem fogja ezt olyan könnyen hagyni, aki egyébként ismerős arc: Neil Lennonról van szó, aki a Celtic színeiben 200+ alkalommal szerepelt középpályásként, majd managerként két különböző alkalommal is leült a klub vezetőedzői székébe. 2022 márciusában érkezett Nicosiába, pont egykori triplázó játékosunkat, Henning Berget váltva.
Hiába, na, kicsi a világ, Henning Berg nevével pedig egy újabb bejegyzés került az „egykori Ferguson-játékosok közül menedzserré avanzsáltak” amúgyis népes listájára.
Lennon pedig természetesen azonnal elkezdte skóttá faragni a ciprusiak keretét, a 2022-es nyári transzferablakban három korábbi játékosát is áthívta ívelgetni a szigetországra, és kezdésnek sikerült is azonnal (némi meglepetésre) 4-0-ás összesítéssel eltakarítani a Genk alakulatát az EL selejtezőjében. A csoportkörben azonban nem megy a szekér (meg a bajnokságban sem kimondottan), hiába van náluk is egy Bruno névre hallgató gólgép, az EL-ben egyelőre csöndben van. Látni fogjuk még szintén régi ismerősként a szép csendben 50+ válogatottságig jutó Lang Ádámot, aki 2016-ban alapembere volt az EB-n is vitézkedő csapatnak, és pályára lépett a két héttel ezelőtti olaszok ellen vívott NL-meccsen is. Nem ő volt az első egyébként, aki hazánkból Ciprusra vándorolt gurigázni, a Loki brazilja, Leandro is megfordult a Nicosiában, ő 6 szezont húzott le, mielőtt visszatért volna a Fradihoz az NB1-be, Leandro kisebb cult hero arrafelé.

Nálunk ugye tudjuk mi a helyzet, bármelyik kerettag akadémiai neveltünk értéke nagyobb a transfermarkt szerint, mint a Niciosia komplett klubja székházastul.
Hiányzók terén igazábóél mindegy is hogyan állunk, de mégis a rend kedvéért: Varane-t a City ellen ugye kilőtték, Maguire kérdéses, AWB és Donny úgy eltűntek, mint a Mary Celeste legénysége, viszont ha hinni lehet a híreknek, akkor Pellistrit talán látni fogjuk a kezdőben.
Szóval egy B csapattal (és néhány fiatallal) megvívott, nézhetetlen 2-0-át tippelek magunknak.

A meccs kickoffja 18.45-kor lesz, a közvetítést az RTL+ 18.30-kor kezdi, de az isten szerelmére, oda ne kapcsoljatok, ha kedves az életetek, inkább kérjétek meg az asszonyt, hogy kapcsoljon át, némítsa le a tévét, és csak utána osonjatok be négykézláb a kanapéra. Én az előző közvetítésüknél a felvezető műsor harmadik percében szenvedtem maradandó agykárosodást, gondoltunk is rá, hogy MZ/xG-re bízzuk a beharang szerkesztését, de 800 wattos tápegysége van, jobban pörgetné a villanyórát mint egy hősugárzó, úgyhogy maradtam én.
A meccshangulat szintre hozásához mindenki rendeljen egy görög pizzát, zabálja le róla az olívabogyót, hívja fel egy „Török” vezetéknevű ismerősét, küldje el a francba, húzzon zöld festékkel egy csíkot a lakása közepére és utána reklamáljon az IMF-nek.

GGMU!