Klubvébé egy klubbal

Sajnos egy szolgálati közleménnyel kell kezdjem: a csapatot sújtó sérüléshullám a Stretford End szerkesztőségét is elérte. Kriss hátsérüléssel bajlódik, jómagam pedig torokgyulladással küszködöm, így a válogatott szünetre tervezett podcast felvétele elmarad, anélkül meg nehéz lenne meghallgatnotok. Régóta körvonalazódott viszont már bennem egy játék, amelyben a nem is olyan távoli múlt játékosait a jelen szenvedéseibe kívántam helyezni, vagy éppen fordítva: a mostani United-játékosokat elképzelni Fergie bajnokcsapataiban. Aztán addig-addig írogattam fel a neveket, hogy összejött egy bő százas lista a világ minden tájáról Manchesterbe érkezett játékosokról, és ekkor jött a felismerés: Klub Világbajnokság. Ez ugye az a sorozat, ami még a résztvevő csapatok szurkolóit sem érdekli (nem is beszéle a tévétársaságokról), teljesen random helyszíneken, időpontokban és formátumban kerül megrendezésre, ráadásul Infantino FIFA-elnök úr nedves és pénzéhes álmaiban legalább 160 csapatosra növelné. Mi megelégszünk 10 csapattal, de ezen a klubvébén csupán egy klub nyerhet: a Manchester United. Összeszedtük a közelmúlt szinte összes valamire való játékosát (meg sok resztlit is), elhelyeztük őket egy virtuális térképen, és indulhat a móka. Vagyis indul majd valamikor, addig is itt vannak a meghirdetett keretek, lehet esélyeket latolgatni, meg bosszankodni a kimaradókon.

Anglia

Kezdjük rögtön a házigazdával, Michael Carrick játékos-edző kizárólag hazai játékosokat tartalmazó csapatával. A fő esélyes angol csapat a hagyományos 442 formáció kicsit megcsavart változatával készül a tornára. Főleg a pontrúgásaikra kell odafigyelni, Beckham és Rooney szabadrúgásai mellett a szögleteknél előre húzódó hátvédek is veszélyt jelentenek az ellenfél kapujára, és a középpályájuk is az egyik legkiegyensúlyozottabb az egész mezőnyben. Mivel Anglia két csapattal is indít a tornán, a cserepad már kevésbé meggyőző, a Heaton, Wan-Bissaka, Jones, Hargreaves, Lingard, Owen sor maximum a fáradt emberek frissítése esetén hozhat erősítést.Anglia B

Nincs könnyű dolga a Steve McLaren – Mike Phelan duónak sem, hiszen nekik elsősorban a lepattanókból kellett válogatniuk, de azért még így sem írnánk le az angolok második vonalát. A Sheringham – Greenwood páros elöl veszélyesnek hat, és a középpályán daraboló Butt – Ince duó sem lesz az ellenfelek kedvence. A felállás természetesen itt is 442, a padról pedig olyan arcok szállhatnak be segíteni, mint Amos, Pallister, May, Parker, Mainoo, Welbeck, vagy éppen Wilson.

Brit-szigetek

A legnagyobb név itt a padon található, hiszen nem más irányítja a skót, wales-i, ír és északír játékosok válogatottját, mint Sir Alex Ferguson. A 4411 formáció egyértelműen legnagyobb erőssége a középpálya, leggyengébb pontja pedig talán az északír védelem, valamint a kapusposzt. A gólokat elsősorban Hughestól várhatják, bal oldalukon meg az Irwin – Giggs páros fog álmatlan éjszakákat okozni az ellenfeleknek. Padjuk szintén nem az igazi, a Goram, Chester, Miller, Gibson, James, Gillespie, Wilson sort csak végszükség esetén szabad bevetni.

Skandinávia

Éppen csak össze tudott állítani egy csapatot a skandinávokat irányító Solskjaer, aki kényszerűségből egy fura 343-as felállással próbálkozik. Valódi szélső védők híján abban bíznak, hogy a világklasszis Schmeichel hátul kevesebbet kap, mint amennyit a sok támadó elöl szerez. A padra is szinte csak támadók jutottak, Lindegaard kapus mellett csupán Nevland, Joshua King és Henrik Larsson várnak bevetésre.

Benelux

A holland és belga játékosokat Louis van Gaal tőle némileg szokatlanul egy hagyományos 442 felállásban küldi majd pályára, és egyértelműen a két gólkirály, RvP és RvN gólerősségére épít. De éppenséggel a védelmük sem rossz, a torna egyik legjobb kapusát tudhatják magukénak, és még a padra is egész pofás névsor ülhet le: van der Gouw, Büttner, de Laet, Chong, Lukaku, Depay, Weghorst.

Franciaország

Sokáig kérdés volt, vajon ki fogja irányítani a francia játékosokból összeállított csapatot, végül Laurent Blanc-ra esett a választás, akinek hamarosan úgyis távoznia kell Lyonból. A keret szűk (mindössze Prunier és Bellion lettek nevezve csereként), viszont a 3412-es felállásban talán csak Obertan megjelenése lehet meglepő. A legjobb szezonjukat idéző csatárduó és a mögöttük osztogató Cantona elég félelmetesnek tűnik így elsőre, meg a csapatban felbukkanó világbajnokok száma is.

Mediterrán

Ez az elnevezés valójában a spanyol- és portugál játékosokat takarja, de az ibériaiak olyan hülyén hangzik. José Mourinho kényszerűségből beáldozta a buszt, és igencsak orrnehéz csapatot rakott össze, amelyben a nagyon tapasztalatlan védelem előtt brutális támadógépezet igyekszik megtörni az ellenfelet. Ha DDG hozza a legjobbját, Bruno futószalagon alakítja ki a helyzeteket társainak, CR pedig egymaga dönti el a meccseket, akkor nagyon nehéz lesz legyőzni ezt a csapatot. Talán csak a padjuk lehet kérdéses, hiszen itt két kapus mellett (Ricardo és Valdes) csak Bébé kapott helyet.

Európa

Ralf Rangnick tanácsadóra hárult a feladat, hogy állítson össze egy csapatot a többi európai ország játékosaiból, ő pedig egy furcsa 3151-es formáció mellett döntött, mivel csak két igazi védőt talált. De a gyémánt középpályán robotoló Matic, Schweini, Sabitzer, Miki kvartett így is ütős, mint ahogyan hátul a csapatkapitány Vidic, vagy elöl a zseniális Berbatov is. A padra jobb híján 4 kapust is nevezett (Taibi, Altay, Kovar és Dubravka), de a többi csereember névsora sem valami félelmetes: Veseli, Tosic, Rossi és Petrucci sem éppen a szint.

Dél-Amerika

Carlos Quieroznak ezzel ellentétben bőven akadt merítési lehetősége, hiszen az utóbbi 30 évben elég sok dél-amerikai játékos megfordult Manchesterben. Három bal lábas argentin védőt is betett a 4231-ben játszó csapatba, és több poszton is nagy volt a verseny a csapatba kerülésért. A cserékből szinte egy új csapatot is ki lehetne állítani:
Fabio, Telles, Varela, Kléberson, Fred, Pereira, Pellistri, Di Maria, Sánchez, Forlán, Antony, Falcao vagy éppen Cavani sok másik résztvevő csapatba beférnének. A 7 argentin, 3 brazil és 1 ecuadori játékosból összeállított csapat érdekes keveréke lehet a joga bonito-nak és a lábtöréseknek, még talán a végső győzelemre is esélyesek lehetnek.

Rest of the World

Avagy a világ többi része, hiszen egyetlen másik földrész sem tudott volna összeszedni 11 játékost. A hálátlan feladat David Moyest találta meg, aki 9 különböző országból szedte össze csapatát (mindössze az USA-ból és Elefántcsontpartról található 2-2 játékos). A 4132-es formáció legnagyobb erőssége a csatárduó, de a középpályájuk is elég kiegyensúlyozott lett az utolsó pillanatban igazolt Amrabattal. És még a padjuk is úgy-ahogy pofás, hiszen Onana és Bosnich mellett mezőnyjátékosként Iqbal, Hannibal, Djemba-Djemba, Amad, Ighalo és Diouf várnak bevetésre.

A lebonyolítás még kérdéses, a tervek szerint 6 kiemelt csapat mellé csatlakoznak majd a selejtezők győztesei (Anglia B – Rest of the World és Európa Liga – Skandinávia párharcok után), kialakítva így a legjobb 8 mezőnyét. Ti kit tartotok a legnagyobb esélyesnek, és ki a torna legnagyobb hiányzója?