Kristálygömb 2014

kristálygömb jósnőHa szezonkezdet, akkor leporoljuk kristálygömbünket, vagyis ismét arra a lehetetlen feladatra vállalkoztunk, hogy megjósoljuk az előttünk álló szezon történéseit. Egy dologban abszolút egyetértettünk: ez az idény csak jobb lehet a tavalyinál, még ha a Bajnokok Ligájában idén nem is láthatjuk a csapatot. Végső bajnoki helyezésünkről, a szezon felfedezettjéről, gólkirályáról és legjobb igazolásáról is itt olvashattok először. Aki nem szereti a spoilerezést, az csak jövő májusban olvassa el ezt a posztot, a többiek meg nyugodtan tippeljenek velünk.

1. Hányadik helyen végzünk a bajnokságban, és ki lesz a végső győztes?

van gaal giggs kispad

Beyonder: A fergeteges kezdés után beragadunk egy kicsit az őszi időszakban, ezért a végén „csak” harmadikok leszünk. A City a jobb gólkülönbsége miatt kerül elénk, a Chelsea viszont viszonylag könnyedén húzza be a bajnokságot. A Fabregas – Matic kettős jelenti majd a különbséget.

Dr. Rudeboy: Harmadik, Chelsea. Mourinho magához illő játékosokat vett, és ha Costa nem flop, idén nyernek; nálunk meg még összeállóban a csapat és jelenleg túl kevés a klasszis a támadóktól hátrafele.

Everred: Ha sikerül még erősíteni a megfelelő posztokon, akkor harmadik. A Chelsea behúzza a bajnoki címet.

Harmansmith: Mourinho és a Chelsea számára idén minden összejön (még Diego Costa eltorreszesedését is kibírják majd Drogbának hála), a City pedig ezúttal egy fokkal gyengébb évet zár, így a londoniak emelhetik magasba a serleget a tavasz derekán. Van Gaal sikeres évet zár, a United újból dobogón végez.

kovacstomi: Harmadik helyre jók lehetünk. a pl-t meg sztem idén behúzza a Chelsea, JM eléggé jól összerakta a csapatát.

somebody08: Valamiért van egy olyan érzésem, hogy visszaülünk a PL trónjára, mégpedig ha nem is simán, de tét nélküli utolsó fordulóval. Ha ez mégsem történik meg, akkor szerintem az Arsenal köphet csak bele a levesünkbe. A City és a Pool idén rámegy a BL-re (feleslegesen), az energiák megosztására viszont ráfizetnek, a Chelsea-t pedig valamiért erősen túlértékeltnek tartom, bár Murinnyó mindig a második évében szokott életveszélyes lenni. Egy szó, mint száz, szerintem az Arsenal és Manchester United között dől el a bajnoki cím, és az Ágyúsok jó szokásukhoz híven megint áprilisban és májusban hajtják majd két lábbal a szopórollert, miután az angol sajtó előkerítette az összes londoni szurkolót, aki a legutóbbi bajnoki cím óta nem mosott hajat vagy fogat, nem vágta le a sövényt vagy nem tette magáévá az asszonyt. Az Old Traffordon játszott 37. fordulós meccsen nekünk már az iksz is elég lesz az Arsenal ellen, de inkább győzelemmel búcsúzunk az Old Traffordtól.

Strigo: Van Gaal lassú kezdést ígért, ezért csak májusban húzzuk be a bajnokságot. De tényleg. Ha elkapjuk a rajtot (és miért ne tennénk, ilyen sorsolással), akkor végig ott lehetünk a bajnoki címért küzdő csapatok között, és mind a játékosaink, mind az új menedzserünk tudják, hogyan kell odaérni az első helyre. Ráadásul riválisainkkal szemben nekünk csak a bajnokságra kell koncentrálnunk, ami főleg tavasszal jelent majd plusz pontokat.

2. Idén nem lesz BL, így összpontosíthatunk a hazai kupákra – meddig jutunk?

fa-cup-trophy

Beyonder: Duplázásban reménykedem. Van Gaal nyilván büszkeségből sem vallaná be, hogy holmi Mikiegér­kupa győzelem motiválja, de úgy tippelem, hogy az egójának szüksége van már az első évben valami sikerélményre. Szóval: nem lesz lazázás. Az FA ­Kupa is hiányzik már nagyon a vitrinből, ha a lehetséges ellenfelek állva maradnak a BL­ben még április­májusban is, akkor bőven van esélyünk.

Dr. Rudeboy: Ligakupában van Gaal kiéli a fiatal-mániáját, de a jó szemének köszönhetően legalább a negyeddöntőig, az FA-kupát viszont végre megnyerjük, az aktuális meglepetés ellen, útközben legalább kettőt kiejtve a pool, arse, city, chelsea négyesből.

Everred: Az egyiket megnyerjük, nem tudom, melyiket. Nyilván az FA Kupát preferálnám, a United szurkolók száz százalékával együtt. Igen, személyesen kérdeztem végig az összeset.

Harmansmith: A Ligakupában idén is elúszunk valami ostobaságon, de mivel az érdektelenség esszenciája továbbra is körüllengi ezt a szériát, valójában senkit sem fog érdekelni. Az már annál inkább, hogy a fő riválisok nálunk erőteljesebb terhelése miatt meglehetősen hamar az FA-kupa fő esélyesévé lépünk elő, ám az éppen egy horrorsorozat kellős közepén robogó Chelsea megállít bennünket a döntő kapujában egy botrányos mérkőzésen (lásd első pont).

kovacstomi:  Ligakupa negyeddöntő, FA kupát talán megnyerjük, gondolom LvG ad majd lehetőséget a fiataloknak rendesen ami nem baj.

somebody08: Megmondom őszintén, rengeteget olvastam Van Gaalról, de az nem derült ki a számomra, hogy milyen a hozzáállása az olyan viszonylag komolytalan kupasorozatokhoz, mint a Ligakupa. A Guiness International Cupból kiindulva, még azt is kinézem belőle, hogy a „mindig jobb nyerni, mint veszíteni” elvet vallva végig a legjobb keretünkkel állunk ki (csak hogy szokjuk a jövő évre remélhetőleg visszatérő BL-szereplést) és végigaprítjuk a mezőnyt, de jobban örülnék, ha inkább a Keane tesók, James Wilson, Reece James, Jesse Lingard és a többi suhanc kapna főszerepet ebben a kiírásban.
Az FA Kupa más kávéház. Nagyon régóta nem nyertünk már, és a szurkolók alighanem rögtön a szívükbe zárnák a holland mestert, ha első évében rögtön elhódítanánk. Idén nincs BL, se EL (reméljük, utóbbi soha nem is lesz), miközben a legnagyobb riválisok kapják a terhelést rendesen, szóval – ha minden jól megy – ennél nagyobb esélyünk nem lesz megnyerni a sorozatot a közeljövőben. Valamiért mégis azt érzem, hogy elszalasztjuk a lehetőséget, és tizenegyesekkel búcsúzunk a negyeddöntő vagy az elődöntő magasságában. Persze ebben nem lesz semmi meglepő, tekintve hogy akkortájt jön az év legkeményebb periódusa, egy jó kis Newcastle, Tottenham, Liverpool, Aston Villa, Manchester City, Chelsea, Everton sorozattal.

Strigo: A Ligakupában (remélhetőleg) nem éljük meg a januári oda-visszavágós elődöntőket, az FA Kupában viszont éppen ez lesz a végállomás, miután a Wembley-ben tizenegyesekkel búcsúzunk az argentinok Everton ellen.

3. Elég easy a sorsolásunk, mikor láthatjuk először vesztes meccsen van Gaalt?

van gaal dühös

Beyonder: Mondjuk október végén a Chelsea ellen, hazai pályán. Mourinhóról most az a közvélekedés, hogy a Real Madridos kaland után megkopott kicsit a varázsereje, de ebben nem hiszek. A Chelsea tökélyre fejlesztett buszparkolási skilljhéz úgy nevezett disznómák társul, és ez a gyilkos kombó az Old Traffordon is elég lehet egy 0:1­hez.

Dr. Rudeboy: Attól függően, hogy mennyire tudjuk érvényesíteni a három védős rendszert, kihúzhatjuk az első city meccsig is akár, de az everton meglepően erősnek tűnik, szóval októberben jön az első cumi.

Everred:  Kikapunk a West Bromtól, olyan úgyse volt mostanság. Legalábbis idegenben nem.

Harmansmith: Korai pofonban lesz részünk, a szezont idén mérföldekkel jobban kezdő Sunderland otthonában vereséggel kezdjük idegenbeli kalandjainkat, a 72 százalékos labdabirtoklás ellenére.

kovacstomi: Október vagy november, akkor lesznek húzósabb meccseink, szóval valamelyik rangadón tuti beesik egy vereség.

somebody08: Valóban elég laza a sorsolásunk, az év elején, szóval szerintem a Ligakupa 4. körében szenvedünk először vereséget, tekintve, hogy szembejön valami Everton, Tottenham erősségű csapat, mi pedig inkább pihenünk a Chelsea és a City között. A bajnokságban szerintem a 12. fordulóig kell várni az első zakóra, 1-0-ra kapunk majd ki az Emirates-ben.

Strigo: Költői a kérdés, úgyhogy szerintem szeptember végén. A Ligakupában.

4. Bár eddig nem nagyon erőltettük meg magunkat igazolások terén, néhány új játékosra és egy-két fiatal beépítésére azért még lehet számítani. Ki lesz az az új arc, aki a legnagyobbat villantja?

fiatalok

Beyonder: Szigorúan a nyári meccsekből ítélve Blackett meg fogja hálálni a bizalmat, ha megkapja. Magabiztos, gyors és fekszik neki a háromvédős felállás. Természetesen bízom Herrera berobbanásában is, de valami azt súgja, hogy neki lesz egy hullámvölgye még az ősszel. A túra előtt egyébként azt tippeltem volna, hogy a fiatalok közül Saidy Jankónak és Ben Pearsonnak lehet esélye rárúgni az első csapatra az ajtót (előbbi ideális wingback lenne, utóbbi hiányposzton játszik), de végül el se vitte őket a holland.

Dr. Rudeboy: Ha jön Vidal, akkor halál és pusztulás száll minden PL-támadóra. Ha nem, akkor Blackett lesz az új üdvöske; az év csendesből robbantó igazolása pedig Daley Blind.

Everred: Herrera. Már csak azért is, mert egyelőre nincs nagy választék. Ő meg biztosan alapember lesz, amúgy is jó igazolás.

Harmansmith: A gyökér 18-as helyére érkező szorgalmas, hasznos munkát végző Ashley Young. Amúgy meg Herrera, aki egy rendkívül hatékony gerinc egyik fontos elemévé válik majd alig pár hónapon belül.

kovacstomi: Én nagyon bízom abban, hogy ez az év végre tényleg meghozza Welbecknek az áttörést. Valamint talán még arra is lehet remény, hogy Kagsiból előtör a focista. Jó volna látni Powellt is, mire képes.

somebody08: Én rengeteget várok Herrerától, szerintem Monoki Lehel, Salec, Dodó és Juhár Tomi nem győz majd egymásra ígérni a Premier League magazinban, ha jelzőkkel kell majd illetni az új szerzeményünket. Olyan lesz majd, mint egy tökös Carrick, akire már régóta nagy szükség lenne a középpálya közepén. Én már csak legfeljebb egy belső védő igazolására számítok (ami azért lássuk be, ijesztő, tekintve hogy csak három olyan játékosunk van középen, akinek van Premier League tapasztalata, szóval kettő sem ártana), és remélem, hogy nem költünk el egy kelet-afrikai ország egész éves nemzeti össztermékével megegyező összeget mondjuk Di Mariára vagy Vidalra.

Strigo: Shaw-tól várok nagyon sokat, szerintem ő élvezni fogja ezt a szárnyvédő szerepkört, de az újonc Blackettre is sokan felfigyelnek majd, az egyik ilyen felfigyelő éppen Hodgson bácsi lesz.

5. Milyen formációban toljuk majd?

taktikai felállás

Beyonder: Marad a 3­4­1­2, arra már nincs idő, hogy szombatig játékrendszert váltsunk, és igaza is van a mesternek: ez a keret, komolyabb átalakítás nélkül (amire most ugye nem volt idő) erre a formációra a legalkalmasabb.

Dr. Rudeboy: 3-4-1-2-ben kezdünk, főleg ha tudunk még egy mobil kh-t és egy kp-t igazolni, vész esetén tolódva 4-3-3-ba.

Everred: Van Gaal megígérte a 3-5-2-t, én hiszek is neki. Amikor Van Persie elkerülhetetlenül lesérül, akkor lehet, hogy látunk egy 4-3-3-at.

Harmansmith: Egyértelműen 3-4-1-2-ben, de a sérülések miatt Van Gaal nem fél majd olykor változtatni ezen, főleg a szezon második felében.

kovacstomi: Gondolom, Lajos marad a 3 védős rendszernél, ami nekem eléggé új dolog, dehát ezt ő jobban tudja, ezért ül ő ott és nem én. Azért remélem, hogy működni fog az elképzelése, és nem mond csődöt a szisztémája.

somebody08: Marad a 3-5-2 (pontosabban a 3-4-1-2). Van Gaal beleszeretett a saját zsenialitásába, és egyelőre jól is áll ez a dolog a keretnek, szóval minek változtatni.

Strigo: Elég pofás ez a háromvédős rendszer, ráadásul jut benne hely a Mata-Rooney-RvP hármasnak is, de a széleken nyomuló közép- és kiscsapatok ellen lehet hogy előkerül majd a 4-3-3 is. Plusz Carrick visszatérése után egy 3-4-1-2-vé alakítható 442 gyémántot is el tudok képzelni.

6. Kik lesznek azok, akiktől legkésőbb szezon végén megválunk?

Anderson fekszik

Beyonder: Nani, Anderson, Zaha és talán (sajnos) Chicharito.

Dr. Rudeboy: Andesron, Clev, Nani és talán Borsó.

Everred: Anderson, Nani, Fellaini, Young. Lehetnek még mások is, de szerintem ez a minimum.

Harmansmith: Nani, Anderson, illetve Chicharito, akinek mindenki keserédes szájízzel fog búcsút inteni, a több játéklehetőségben reménykedve.

kovacstomi: Remélhetőleg Nani, Zaha meg Young, bár utóbbi mintha értené mit akar tőle LvG, és még akár elkezdhet hasznosan is futballozni. De abban sem vagyok biztos, hogy Valencia és Cleverley jövőre a csapat tagjai lennének, és Kagava is kérdéses, ahogy Anderson is (de igazából neki már rég nem kéne Manchester közelében sem lennie, ahogy Naninak sem).

somebody08: Hát először jó lenne tudni, hogy idén kiktől válunk meg. Ami szinte biztos, hogy az előző rezsimek nagy ígéretei, Zaha, Henriquez, Powell menni fognak, nem csak kölcsönbe, és Cleverleynek sem jósolok nagy jövőt. A kiöregedés most nem nagyon veszélyeztet senkit, de kicsit tartok attól, hogy Van Gaal esetleg összekülönbözik Van Persie-vel, nem tud mit kezdeni Januzajjal, Welbecket pedig nem tartja majd MU-szintnek, hiába saját nevelés. Remélem nem lesz igazam.

Strigo: Lajos úgyis hajlamos összeveszni mindenkivel, kezdhetné ezt például Nanival. Andersonnak, Cleverley-nek és Zahának sem jósolok nagy jövőt, de Kagava is sokadik opció a saját posztjára.

7. Ki lesz a házi gólkirályunk, és ez elég lesz-e a PL-gólkirályi címhez?

rvp gólkirály

Beyonder: A holland a túra alatt sem tudta / akarta lenevelni Rooney­t arról, hogy mélyen visszahúzódjon labdákért a középpályára, és ebből arra következtetek, hogy megint RvP lesz a legtöbbször tűzközelben. Sok szezon már nincs Robinban, de most még kábé a csúcs közelében van. A PL gólkirálya viszont Sturridge vagy Costa lesz.

Dr. Rudeboy: RvP, és igen.

Everred: Van Persie, de nem lesz gólkirály. Az valami váratlan meglepetésember lesz.

Harmansmith: Elfogultan hangzik, de van egy olyan megérzésem, hogy a kapitányként megújuló Rooney lehoz egy probléma nélküli szezont, ami PL-társgólkirályi címhez segíti őt.

kovacstomi: Ha egészséges lesz RvP akkor ő lesz a házigólkirály. Ha nem akkor meg Roo.

somebody08: Rooney lesz a házi gólkirály, de a PL-ben Sturridge vagy Giroud örülhet majd. 25 gól elég lesz a címhez.

Strigo: Rooney szerzi idén a legtöbb gólt nálunk, de a gólkirály valamelyik shitty-játékos lesz, mondjuk Agüero.

8. Tavaly a sok rossz teljesítmény közül de Gea volt a legkevésbé fogalmatlan, idén ki lesz a szezon United-játékosa?

valencia év játékosa

Beyonder: Nagyon szeretném Fletchert írni, óriási, filmre kívánkozó visszatérés lenne, ha végigtolná olyan színvonalon a szezont, mint amilyenben a betegsége előtt játszott. Erre azért nem sok esély van, úgyhogy Herrerát jelölöm be, de Shaw is nagyon erős átlagot fog mutatni.

Dr. Rudeboy: Ha marad a 3-4-1-2, akkor természetesen Young Mata. Vagy Jones, ha mobil középső védőkkel, és hátrébb húzódó szűrővel játszunk.

Everred: Juan Mata. Ő még Moyes alatt is 15/6-os mutatóval zárt végül a bajnokságban, egy normális edzővel újra villoghat.

Harmansmith: Az előző válaszból köszönhetően Rooney, de rengeteget köszönhet majd Matának.

kovacstomi: Mata vagy Rooney.

somebody08: Szerintem Mata, aki gólok és asszisztok terén is 10 fölött zár, de a legnagyobb meglepetést Ashley Young jó szereplése jelenti majd. A szegény ember Robbenjének is tekinthető szélső remek idényt futhat, ha nem sérül meg.

Strigo: Első teljes szezonjában Mata megmutatja, miért is érte meg kifizetni érte azt a zsáknyi lóvét, Mourinho meg magyarázkodhat a Chelsea-drukkereknek.

+1: Milyen lesz ez a szezon a Stretford Endnek?

Beyonder: Engem a vereségek és a kudarcok jobban inspirálnak írásra, mint a győzelmek, úgyhogy papíron élveznem kellett volna a Moyes­korszakot, de nagyon nem ez volt a helyzet. Moyes egy idő után már annyira nem tudott meglepni és annyira látványosan alkalmatlan volt a posztra, hogy sok újat nem is lehetett róla és csapatáról elmondani a szezon második felében. A Van Gaal-­féle Unitedről viszont lesz bőven mit értekezni, a győzelmeket, kudarcokat, balhékat, taktikai felállásokat ugyanolyan izgalmas lesz kielemezni. Nem fogunk unatkozni.

Dr. Rudeboy: Részemről aktívabb, mint a tavalyi, a blog részéről pedig reménytelibb, és minden bizonnyal eredményesebb is.

Everred: Szokatlan, mert nem kell BL-meccsről írni. Van Gaal sajtótájékoztatói nekünk is szolgáltatnak majd elég beszédtémát anélkül is, az mondjuk biztosra vehető.

Harmansmith: A Moyes-éra szenvedése borzasztóan negatív hatással volt a produktivitásunkra, így az még ígéretnek is kevés, ha azt mondjuk: annál csak jobb lehet. De ettől még igaz, úgyhogy egyelőre maradjunk ennyiben – a teljesítmény remélhetőleg motivációt szül majd.

kovacstomi: Csak jobb lehet mint a tavalyi, azt próbáljuk elfelejteni, és előre tekinteni. részemről meg aktívabb posztolást ígérek.

somebody08: Remek, mert a BL és az EL hiánya miatt jóval kevesebb posztot kell írni. Így idén nem jelent majd akkora problémát, hogy ismét megígérem, hogy megpróbálok többször is alkotni, aztán persze nem írok semmit egész évben.

Strigo: Hamarosan 4 éves lesz a blog, megéltünk közben BL-döntőt és hetedik helyet is, szerzők jöttek-mentek, összeomlott a Nésport, aztán mégis itt vagyunk. Kimúlni nem fogunk, max ismét költözni, arról meg úgyis időben szólunk majd.