Egy unott párharc margójára – Európa Liga nyolcaddöntő, első mérkőzés

A sorsolást megelőzően azt mondtam, hogy a két angol együttest, és ha a Dortmundot elkerüljük, akkor már nem leszek boldogtalan. Ezt követően aztán persze a jött a Liverpool nekünk, a sárgák pedig éppen a másik angollal, a Tottenham csapatával kell, hogy szembenézzenek. Mivel a bajnokság elszállt és az FA Kupában is ott vannak a legnagyobb riválisok, ezért talán még jobban felértékelődik az Európa Liga szerepe és van Gaal is folyamatosan nagyon nagyokat mond a sorozatról. Hogy milyeneket, arról lentebb tudhatok meg mindent, amit tudni érdemes.

liverpool-man-united

1, Már megint Liverpool?

Manchester-United-fans-show-their-disappointment

És igazából erről a párharcról nem érdemes tudni semmit. Ki a fene szeretne még Európában is Liverpool-Manchester United mérkőzést nézni? Annak idején a szebb időkben még többször volt arra is esély, hogy a két csapat összekerüljön a Bajnokok Ligája legjobb 8, vagy 4 csapata között, de 2007-ben vagy 2008-ban még a United-Pool döntő is kinézett, 2013-14-ben a Ligakupában is találkoztunk, 2011-12-ben pedig az FA Kupában. Szóval a kedvenceink közel sem csak a bajnokságban találkoznak az ősi riválissal mostanában. Jelenleg viszont már mind a két csapat a pokol útját járja, így nem véletlen, hogy nem éppen egy Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, hanem az Európa Liga legjobb 16 csapata között néz farkasszemet a két vörös hadsereg.

2, Megegyező idény = Katasztrófa

collage-LVG_3551288b

A bajnokságban jelenleg a két csapat mondhatni fej-fej mellett áll. A Liverpool bár egy találkozóval kevesebbet játszott, de vesztett pontok tekintetében „döntetlenre” állnak a felek, ami finoman szólva is hatalmas szégyen kedvenceinkre nézve.

A Liverpool már nincs ott az FA Kupában sem, viszont Klopp csapata legalább egy Ligakupa döntőt vívhatott, igaz azt el is bukta. Nagyon nehéz megmondani, hogy ki mivel lenne elégedett a szezon végeztével, de az Európa Liga siker azért egyik csapat előtt sem reális opcióként lebeg. Ez pedig hasonlóan igaz a Premier League szereplés esetében is, ugyanis nem igazán valószínű, hogy akár mi, akár a Pool beférne a legjobb négybe. Szóval jövőre újra az Európa Ligában találkozhatunk majd? Csak azt ne!

3., A pályán kívüli sokaság és a visszatérők

36300783D3C44A9BB51F81C8F179E364

A siratás helyett azért, hogy elmondjunk pozitív információkat is, gyakorlatilag a Young, Rooney duón (Shaw, Keane és 1-2 hasonló társa nem igazán számít jelen esetben) kívül mindenki edzésben van. Könnyen elképzelhető, hogy Valencia és Schweinsteiger is helyet foglal majd a padon, előbbi pedig meg is mutatja majd nekünk régóta csodált jobb lábát. Nagy kérdés, hogy a támadószekcióval mit kezd van Gaal, hiszen Januzaj egészen biztosan nem játszhat, mivel szerepelt már a Dortmund csapatában, Lingard pedig eltiltás miatt hagyja ki a mai mérkőzést. Igazán nem lennék meglepve, ha Fellaini valamilyen pozícióban a kezdőcsapatban találná magát, akár Herrera, akár Carrick kárára. Továbbá, ha valaki Fosu-Mensah látványától érzi magát megbabonázva, akkor velük közölhetjük a hírt, hogy ő sem elérhető, hiszen annak idején nem lett még a B-listára sem nevezve, ellenben egy Tuanzebe viszont igen.

4., Legyen eszed Lajos – Pihenőt Daley Blind részére!

blin

David de Gea, Smalling, Darmian, Rojo, Schneiderlin, Mata, Depay, Martial. Alighanem ez a nyolcas mindenképpen lehetőség kap a találkozón. Herrera személyét is csak Fellaini miatt nem sorolom biztosan ide, ahogyan Rashford is mindössze a terheltség vagy nyomás okán maradna ki nálam egy ilyen összecsapáson. Bár lehet, hogy az a nyolc egyébként inkább kilenc, hiszen valaki komolyan gondolja rajtam kívül, hogy Daley Blind kimarad a csapatból? A hollandnak nagyon jót tenné a pihenés, a védelmünknek pedig egy Varela, Smalling, Rojo, Darmian felállás kedvezhetne. A szélek jól segíthetnék a támadásokat, a hátvédsor közepe pedig morcosan harcolhatna a pontrúgásoknál és őrizhetné Sturridge személyét. Elől pedig egy Mata, Herrera/Fellaini, Memphis – Martial sor is könnyen felállhat. A középpályán már csak Schneiderlin keresi mindhiába társát.

5., A Liverpool kerete és hiányzói

JS83787568

A Liverpool azért nem áll olyan vészesen a hiányzókkal, hiszen mindössze Flanagan és Lucas Leiva hiányzik, igaz Milner játéka is kérdéses, de alighanem visszatér az angol. Továbbá azért közösen retteghetünk Sturridge játékától, különösen, ha kicsit jobban összeáll a Coutinho, Firmino kettőssel. Legjobban azért alapvetően a Liverpool védelmében és Mignolet lyukas kezében bízhatunk. Közel sem biztos, hogy jó ötlet felvenni a kesztyűt egy esetlegesen agresszívabb, domináns focira törekvő ellenféllel szemben, különösen, ha a Liverpool csapata kontrákra próbálja építeni a játékát. Összességében ezúttal nem tartunk elképzelhetetlennek egy 3-5 gólos mérkőzést sem.

Sajnos elfelejtettem megosztani veletek, hogy mit nyilatkozott van Gaal az Európa Ligáról. De úgyis hallottátok már, nem?

Szóval aki pár elvetemült arc társaságában szeretné sasolni a mérkőzést, az a Mozaikban megteheti velünk, aki pedig nem olyan jó arc, az nézze csak az RTL II-n Világi Petyát és Léderer Ákost büntetés gyanánt. Glory-Glory ManUnited!