Wígan továbbjutunk?

Folytatódik az FA Kupa sorozata, amelyben a lehúzott gatyával érkező Reading-et követően, most a szinten másodosztályú Wigan Athletic brigádja érkezik vendégségbe. A rivális egyelőre kevés sikerrel, de nagyon igyekszik megkapaszkodni a Championship talajában, így aligha az FA Kupa az idei prioritás. Ugyanakkor a várható rotálás és a tegnapi eredmények óvva intenek az elbizakodottságtól.

A Wigan régi nagy kedvenc riválisunk és nem túl messzi szomszédunk is. A két gárda 18 alkalommal csapott össze és mindössze egyetlen alkalommal vertek meg minket, akkor persze a legrosszabbkor, abban a bizonyos 2011-12-es szezonban. Ellenfelünk tele van jelenségekkel, hősökkel és United nevelésekkel, utóbbi persze manapság már sehol sem meglepő az angol futballban csak a Unitednél. Kezdjük is velük. Itt van például Ryan Tunnicliffe, akit ide meg odadobálnak kölcsönből, legutóbb éppen év elején tért vissza korábbi klubjának színhelyére, bár már ő sem tudja kivel áll épp szerződésben. A szebb sorsra érdemes fiatal két Ligakupa mérkőzésen húzhatta anno magára a United mezét, ennél kicsit jobban járt Powell, ám ami benne is volt, az benne is maradt, a maradékot meg otthagyta Wolfsburgban. A még mindig 22 éves srác karrierjére azért sokan nagyon kíváncsiak leszünk hosszabb távon.

A soha nem látott Andy Kellett is a rivális keretét erősíti. Jelen van még az EB legnagyobb láthatatlan sztárja, Will Grigg, igaz már csak padozik mert járókerettel nem léphet pályára, de örökké igazi sztár marad a lassan 42 éves Jääskeläinen. A csapatkapitány a valaha Liverpoolban is futballozó Warnock. A padon pedig az a Warren Joyce ül, aki évekig az utánpótlás vezető szakembere volt a United csapatánál azaz, aki kinevelte azokat a srácokat, akik nem kellenek a klubnak. Ezek tehát óvatosságot kellene, hogy hordozzanak Mourinho u.n. taktikájában is.

Az viszont biztos, hogy a rotálás most sem fogja kímélni a gárdát. Akit meg nem rotál, lassan berosál. Idén úgy látszik az FA Kupa a Ligakupa. Amíg utóbbiban teljes kezdővel toljuk, addig az első számú angol kupasorozatban nyugodt szívvel jön a második sor, igaz abban is olyan nevek kaphatnak lehetőséget, mint Martial, Shaw, Schweinsteiger vagy Young. A második sor a liverpooli szakzsargon része három hazai zakó után. A kapuban a lábbal legutóbb brillírozó Tuja fog hajladozni a szélben. Ráadásul valószínűleg Valencia is a kezdőben kap helyet, hogy szerezzen magának nosztalgia gyanánt egy Wigan mezt valakitől és Rooney megünneplése is garantáltnak tűnhet. Legalábbis van rá úgy 250 jó okunk. Jó lenne, ha Ibra, Pogba, Carrick és Herrera is kimaradna a sorból, de erre is igen csekély az esély – egy biztos, Fella kezd úgy a pályán, mint a kommentmezőben – de ne legyünk igazságtalanok és várjuk ki a végét. Azt esetleg még érdemes megnézni kik kerülnek oda a padra, talán Tuanzebe és Fosu-Mensah is kaphat néhány percet véletlenül, ha már egyszer oda férnek a vörös bőrfotelekre. Ezt már egyszer megírta Stendhal: Vörös és fekete.

A Latics tehát biztosan kellemetlen ellenfél lehet, ha nem törjük meg ideje korán a kék-fehérek lendületét. Ráadásul a csütörtök este sem volt túlzottan régen, szóval különösen oda kell figyelni a kellemetlenkedő próbálkozásokra néhány ismételten terhelt játékosnál, hozzászólónál. Egy Liverpool nélküli FA Kupa sorozat pedig nem is lehet olyan rossz, szóval ideje továbbmenni és bizakodni egy ismételten remek sorsolásban.

*a posztban bizonyos helyeken szabotázst követtek el (az alapos vizsgálatokat követően EZS-t kellett elbocsátanunk a szerkesztőségből, aki a jelek szerint túl sok időt töltött a Veszprémi Napló munkatársaival), sajnos már csak publikálást követően lettünk rá figyelmesek.