Kékrevert: On

A stoke-i cold rainy délután után szeretett csaptunk az Old Traffordon fogadja Ronald Koeman tejkaramellás srácait: vendégünk az Everton.

Az elmúlt évek során, amikor az Evertonnal találkoztunk, soha nem számíthattunk egyszerű mérkőzésre, sőt, igazi 50-50-nek meccsek voltak a mindig kemény diónak mutatkozó liverpooli kékek elleni fellépések. (Örökmérlegünk az Everton ellen 85 győzelem, 43 döntetlen és 69 vereség.) A mai nap azonban más lehet. Ugyan csak félve írom le, hogy ellenfelünk szemmel láthatóan gyengélkedik, hiszen ilyenkor rendszeresen ellenünk szívják fel magukat, az idei Everton teljesítménye azonban erős kérdőjeleket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire is kell félnünk a mai meccs előtt.

Ellenfelünk eddigi 4 bajnoki mérkőzéséből csak 1-et tudott megnyerni, 2 vereség és egy döntetlen összehozása után így 4 ponttal állnak a tabella 17. helyén. Ilyenkor illik azonban hozzátenni, hogy egyetlen győzelmüket a Stoke ellen szerezték, a másik 3 meccset pedig a City, Chelsea, Tottenham duó ellen kellett vitézkedniük, utóbbi kettő ellen kimondottan sikertelenül. Négy meccsen hat gólt kapni nem kiemelkedően botrányos teljesítmény, ami azonban sokat elárul az Everton problémáiról, hogy szerezni viszont csak 2 gólt sikerült ezen etap alatt. Erre a teljesítményre tette rá a cseresznyét az Atalanta, aki csütörtökön 3-0-ával küldte haza Koemanékat az EL-ben. Hogy kinek érte meg jobban a Lukaku-Rooney csere, arról döntsön majd a történelem, azonban bízom benne, hogy a legizgalmasabb esemény, ami Everton játékoshoz fog fűződni, az vagy egy öngól vagy pedig Wayne kapitány szívélyes fogadtatása lesz az első 2 percben.

Az Everton idén – hozzánk hasonlóan – többször vezet támadást a jobb oldalon – ha a statisztikák nem hazudnak majd másfélszer annyit -, mint a balon, így védőinknek elsősorban Rooney semlegesítése lesz a feladat, nem megfeledkezve a másik oldalon szervező Sigurdssonról, aki egyébként is szerethet ellenünk játszani (lásd Swansea elleni 1-1 tavaly).

Még egy érdekes és semmire sem jó statisztika, hogy ugyan rosszabb százalékkal passzol az Everton, mint mi, a beadásaik kerek 10%-al találnak többször embert.

A fentiekben már említettem, hogy az Everton legnagyobb problémája, hogy képtelen a gólszerzésre, a miénk viszont az, hogy mindig ilyen csapatok vernek meg minket 1-0-ra. Ma azonban remélhetőleg másképp lesz. Ugyan a legutóbbi bajnokin nem sikerült legyűrni a Stoke-ot, a lehetőségok ott is adottak voltak a mérkőzés szebb lezárására, aminek sebeire aztán a Basel elleni 3-0 cuki dínós ragtapasz volt. Most vagy az van, hogy eddig nem játszottunk jó védelmek és szervezett csapatok ellen, vagy Mourinho tényleg gólhajtó tablettát vetet be a játékosaival meccsek előtt. Esetleg mindkettő.

Hogy a hétközi meccs után mi hogy fogunk fellálni felállni, azt  a kommentelők fantáziájára bízom, hiszen az első 20-30 komment úgyis erről fog szólni, abban azonban most egyezzünk meg, hogy ha nem nyerünk, nagyon szomorúak leszünk, ugyanis a City-nél beindult gólhenger elénk repítette Pepéket a tabellán, és hacsak nem nyerünk legalább 4-0-ra, ez sajnos erre a hétvégére már így is marad.

Tejkaramellát, sört bekészíteni! Jó szurkolást, 17:00-kor kezdünk!