Most tényleg elég az 1 pont is

Négy forduló után szerzett 12 pont általában elég a továbbjutáshoz egy BL-csoportban, sőt gyakran még a csoportelsőséghez is, de a focitabellák furcsa matematikai esély együtthatója, meg hogy közvetlen riválisaink körbeverték egymást és a harmatgyenge Benficát, azt eredményezte, hogy a Manchester United hivatalosan még nem biztos résztvevője a Bajnokok Ligája tavaszi küzdelmeinek. Ennek eléréséhez azonban most már tényleg elég egyetlen kis pontocskát szerezni, lehetőleg még ma este Svájcban, és akkor az utolsó csoportmeccsünket nem is kell nézni nyugodtan vehetjük akár félvállról is.Sőt, akár még a vereség is beleférhet, hiszen mind mai ellenfelünket, a Baselt, mind pedig a továbbjutásra még esélyes CSZKA Moszkvát három góllal répáztuk meg az csoportkör korai szakaszában, így soha nem látott összeomlásnak kellene ahhoz történnie, hogy címvédési reményekkel várjuk az EL-sorsolást. De egy vereségnek sosem örülünk, így a legjobb fergusoni BL-hagyományokat felelevenítve az idegenben jó az iksz mottóval készülhetünk svájci vendégjátékunkra. A továbbjutással minden bizonnyal együtt jár majd a csoportelsőség is, így felesleges is azon agyalni, hogy első vagy második helyen lenne érdemesebb továbblépni, úgyis a Bayernt kapjuk a 16 között.

Mai ellenfelünk régi ismerős, de sajnos leginkább rossz emlékeket ébreszt bennünk az FC Basel nevének említése. A szeptemberi lesimázás előtt legutóbb 2011-ben találkoztunk velük, és egy nehezen kicsikart otthoni 3-3 után idegenben a 2-1-es vereség azt jelentette, hogy abban az évben búcsúztunk is a BL küzdelmeitől. Ráadásul Vidic karrierjét meghatározó sérülését is a svájciak ellen szenvedte el, meg úgy általában, nem az angolok kedvenc játszótere a St. Jakob-Park. Eddig 13 alkalommal látogattak különböző angol csapatok a Basel otthonába, és még senki sem úszta meg ott kapott gól nélkül, a Chelsea és a Liverpool például ki is kaptak 1-0-ra.

Na de ez a mai Basel már csak nyomokban emlékeztet a régire, tavaly például még az Arsenal is 4-1-re nyert az otthonukban, azt pedig láthattuk szeptemberben, hogy mekkora a különbség a két csapat között. Igaz, azóta a Benficát 5-0-ra gyalázták meg hazai környezetben, de a Moszkvával lejátszott adok-kapok után nem érezhetik magukat biztonságban, és biztosan nagyon oda fogják tenni magukat a győzelemért. Az Old Traffordon is akadtak helyzeteik, de aztán jött Fellaini, Lukaku és Rashford, a vége pedig sima 3-0 lett. Ezzel nyilván ma is kiegyeznénk, de mint említettük, egy szaros 1-1 is megfelelő lenne.

Hogy ezt kikkel tervezi elérni Mourinho, az már fogósabb kérdés. A kapuban akár Romero is állhatna, előtte sajnos a Smalling-Lindelöf kettősön kívül nem sok teljesen egészséges középhátvédünk akad, így az ő szereplésük a legvalószínűbb. Jobb oldalon a rég látott Darmian feltűnésére számítsunk, bal oldalt pedig Shaw Blind szaladgálhat. Középpályánkon a visszatérő Fellaini és a hétvégén csak csereként beálló Herrera zúzhatnak, előttük pedig a hétvégén jegelt Mkhitaryan próbálhat majd ismét formába lendülni. Az ilyen meccseken általában Lingard is szerepet szokott kapni, a csatárunk nyilván megint Lukaku lesz, és az az érzésünk, hogy a Rashford-Martial kettősből most utóbbi kapja meg a lehetőséget a támadósorunk bal oldalán. De ez mind csak fikció, szívesen látnánk a kerettel tartó McTominay-Shaw-Tuanzebe trió bármelyik tagját is a kezdőben, mint ahogyan a sérülésekből lábadozó Zlatan és a visszatérő Rojo hangulatának is jót tenne pár játékperc. Ha nektek van tuti tippetek a kezdőcsapatra, ne tartsátok magatokban, az én nem túl magabiztos tippem a végeredményre pedig egy eseménydús 2-2, aminek a végén csoportelsőséget ünnepelhetünk majd.