Viszlát, West Brom!

A West Bromwich Albion elleni mérkőzés a kötelezőnél is kötelezőbb kategóriába tartozik, ennek okán így a megszokott esélylatolgatás helyett egy rendhagyó írással jövök. Biztosan jól tudjátok, hogy mindannyiunknak szívünk csücske volt a Birmingham melletti kiscsapat a szerkesztőségben. Így igazán kár lenne nem felidézni a fantasztikus múltat az elmúlt másfél évtizedből.

Az első West Bromwich Albion elleni mérkőzés, amire emlékszem az a 2002-03-as szezon nyitó találkozója volt. Az első tétmeccsünk Nike mezben, amely egyben az én első Manchester United mezem is lett később. Az akkor újonc West Brom közel két évtizedes várakozás után tért vissza az élvonalba és a találkozón egyáltalán nem adták olcsón a bőrünket a vendégek, de Solskjaer 78. percben szerzett találatával azért sikerült begyűrni a kellemetlenkedő riválist. Mai fejjel visszagondolva a boldog békeidők jutnak eszembe arról az augusztusi délutánról, hiszen még a miniszterelnököt is Medgyessy Péternek hívták ezekben az években.

A 2008-09-es szezonban pedig két mérkőzésen összesen kilenc (!) gólt rámoltunk a WBA hálójába. Ezzel az akkori szezonban szerzett PL gólok 13%-a (!) jutott a tehetetlen birminghami egylet kapujába. Természetesen Ronaldo és Berbatov rettegtette akkoriban a rendszeresen liftező West Brom-ot.

A 2010-11-es szezonban a West Bromwich Albion képes volt elrontani egy tökéletes szezont. A Manchester United 19 mérkőzésből 18 darabot nyert meg hazai környezetben és csak a WBA csent pontot abban az évben az Old Traffordról. Ezt azonban igen különös körülmények között, hiszen a szünetre kétgólos, kényelmes vezetéssel fordult a csapat. Ám előbb Evra peches öngólja, majd van der Sar talán egyetlen igazán komoly United mezben elkövetett hibájának hála a WBA tíz perc alatt kiegyenlített és a mérkőzés eredménye már nem is változott. A szezon második West Brom elleni mérkőzése is emlékezetes maradt, hiszen ez volt Gary Neville hattyúdala is egyben. Az angolt annyira látványosan etették meg minden egyes mozdulattal, hogy a jobbhátvéd úgy látta, hogy jobb, ha nem erőlteti már ezt a profi futball dolgot a jövőben. Ferguson természetesen le is cserélte a mérkőzésen Gary-t. Mindenesetre a felismerés őszinte és jó döntés volt.

2012-13. Kell még valamit mondanom? A West Bromwich Albion képes volt még Ferguson búcsúmeccsébe is beletrollkodni és 2-5 után sem voltunk képesek arra, hogy behúzzuk a szezonzárót és 5-5-ös, alighanem örökké emlékezetes mérkőzés kanyarodott ki a találkozóból. Az akkor még West Brom játékos Lukaku triplázott a mérkőzésen.

Érdekességek közé tartozik még Phil Jones gólja a WBA ellen a 2013-14-es szezonban, az angol ugyanis ezen túl mindössze egy PL gólt szerzett lassan évtizedes profi pályafutása alatt. Egy évvel később pedig talán Fellaini löketére is sokan emlékezhetnek van Gaal uralkodása idején.

Bízunk benne, hogy a mai találkozón is történik valami olyan emlékezetes és remélhetőleg pozitív dolog, amelyről még tíz év múlva is beszélni fogunk majd.